Diskussion af rapport om skærme i skolen

Der er kommet en ny rapport om skærmbrug i folkeskolen. Rapporten har afstedkommet lidt drama. Nedenfor vil jeg kort notere forløbet, så det ikke går i glemmebogen.

 

1. Kort opsummering

Rapporten er udgivet af Rockwool-fonden, og den er udarbejdet af Aarhus Universitets medieforsker, Andreas Lieberoth, som tilhører AUs og DPU’s ekspanderende og medieoptimistiske digitaliseringskerne. I denne kreds er der absolut ingen kritiske anslag, blot konstante forsøg på at negligere problemer, mens teknologisk læring tales op. En Esben Bjerre står angivet som medforfatter og koordinator, men han har ingen faglig profil, så hans eventuelle indflydelse lader jeg ligge.

Her er et link til rapporten, som udkom februar 2025. Den centrale konklusion er, at der er masser af stort set ufarlig ”skærm” i skolerne, men næsten ingen mobiltelefoner. https://rockwoolfonden.dk/udgivelser/den-digitale-folkeskole-mobiltelefon-stort-set-fravaerende-men-projektor-og-computer-moeder-til-tiden-hver-dag/

Lieberoth var med det samme i pressen. Han kunne bruge rapporten til at kritisere Trivselskommissionens forslag om mobilforbud. Det kunne man studere i en artikel på Folkeskolen.dk, og Lieberoth var endnu engang også i DRs Deadline om emnet. Her er et link til Folkeskolens artikel: https://www.folkeskolen.dk/dannelse-digital-dannelse-dpu/efter-at-have-observeret-undervisning-8170-gange-er-forsker-sikker-mobilerne-er-ikke-problemet/4801980

Trivselskommissionens forslag om forbud mod mobiltelefoner, som Lieberoth altså er uenig med, kan man læse her: https://www.trivselskommissionen.dk/.

Og Trivselskommissionens forslag ligger faktisk i direkte forlængelse af regeringens restriktive syn på mobiltelefoner, som blev lanceret sidste år. Så der er politik i emnet, som man siger. Bagved regerer en stærk filosofisk indflydelse fra teologen Hal Koch, som både undervisningsministeren og Trivselskommissionens formand er glade for:.

Her er et link til regeringens anbefalinger: https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2024/feb/240205anbefalinger-om-skaermbrug-klar-til-grundskoler-og-fritidstilbud


2. Historikken

Lad mig starte med lidt historik. Tilbage i 2019 lavede Lieberoth en anden stor rapport, der viste, at mobiltelefoner i undervisningen havde en særdeles negativ effekt. Men Lieberoth forsøgte at omdanne dette resultat til at være et argument for endnu mere digitalisering. Så fik man ”digitale kompetencer”, hvilket talte ind i disse års symbiose mellem globalisering og digitalisering. Det var ideologisk forskning på den store klinge. Her er min analyse af 2019-rapporten: http://www.thomasaastruproemer.dk/skaerm-skaerm-ikke-ny-rapport-om-mobiler-i-skolen.html

Denne tendens til at negligere problemernes fylde er efterhånden et generelt træk ved den forskningsmæssige linje på fakultetet ARTS/AU, hvor man stort set har tabt forbindelsen til det klassiske humaniora. I stedet har man helt ukritisk kastet sig over AI-begejstrede forskningsinitiativer. I bunden af mit indlæg kan man tilgå nogle eksempler.

Det er også værd at nævne, at Lieberoth var blandt de 30 forskere, der støttede institutleder Claus Holms autoritære fyringsaktion på DPU i december 2022. Holm, som har adskillige problematiske sager om forskningsfrihed hængende i sit CV, har også understøttet den aktuelle rapport. Derimod marginaliserer han konsekvent de efterhånden stærkt stækkede kritiske miljøer. Hans mangeårige indflydelse på DPU har været katastrofal for landets pædagogiske videnskab.

Lieberoths støttebrev til Holm kan læses her: https://www.folkeskolen.dk/dpu/debat-kollega-modsvar-i-debatten-om-afskedigelser-pa-dpu/4689601

Og Holms støtte til Lieberoths rapport kan studeres her: https://www.linkedin.com/posts/claus-holm-87a9346_ny-unders%C3%B8gelse-giver-hidtil-st%C3%B8rste-overblik-activity-7303361398254845952–MWc/?utm_source=share&utm_medium=member_desktop&rcm=ACoAAADkzzsBqhMs829pB8b5WEumF6_FEcNR-i8

Endelig vil jeg nævne, at rapporten jo er udarbejdet af Rockwool-fonden, som har gjort sig særdeles uheldig bemærket, når det kommer til den videnskabelige helhed. Ikke mindst via et kraftigt fokus på den amerikanske økonom, James Heckmann, som har spillet en stor og negativ rolle for pædagogikkens og samfundets instrumentalisering siden omkring 2010. Heller ikke her er der nogen sans for den samfundsmæssige og filosofiske sammenhæng, tværtimod.

Spørgsmålet er nu, om den aktuelle rapport følger disse mønstre?

Og det gør den. Selvom man i rapporten slår undersøgelsen op som et omfattende ”vidensfundament” med 8000 målepunkter, så viser det sig, at man kun har besøgt sølle 12 folkeskoler, og endda kun i undervisningstimerne. På disse få skoler har man så ikke konstateret ret meget brug af mobiltelefoner. Der er ca. 1600 grundskoler i Danmark, heraf ca. 1100 folkeskoler.

Til gengæld har man konstateret en omfattende brug af ”individuelle devices”, som man forsøger at tale ned, og der er stort set ingen bøger i undervisningen.

Men sølle 12 skoler er jo ikke udtryk for en særlig grundig ”dokumentation” eller et ”vidensfundament”, som man kalder det. Og det viser sig endda, at netop disse 12 skoler har indført ”skærmregler”, som det kaldes. Så vidt jeg kan se, har man ikke engang noteret hvilke regler? Det er under al kritik. Måske er mobiler helt forbudt på de få skoler, man har besøgt?

Rapporten har ingen teoretisk eller filosofisk diskussion, hvilket ofte kendetegner disse tekno-mediemiljøer. Desuden er den elendigt skrevet, og det myldrer med komma- og grammatiske fejl, der gør visse dele af materialet nærmest uforståeligt. Der er heller ikke noget systematisk forsøg på at relatere til 2019-rapporten, som jo forsvarede mobiltelefoner, selvom de empiriske resultater pegede i en modsat retning. I det hele taget er litteraturlisten meget kort og ensidig.

Så det hele er meget sølle.

 

3. Reaktioner

Kort tid efter offentliggørelsen af rapporten fulgte et par reaktioner, der flugter med mine egne iagttagelser. Her er de indlæg, jeg har noteret:

 

a) Aica Bikic

Først skrev sundhedsforskeren Aida Bikic fra SDU nedenstående på LinkedIn, her i fuldt citat (jf. også link https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7305120382204702720/):

”𝐄𝐫 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐭𝐞𝐥𝐞𝐟𝐨𝐧𝐞𝐫 𝐯𝐢𝐫𝐤𝐞𝐥𝐢𝐠 𝐢𝐤𝐤𝐞 𝐞𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦 𝐢 𝐬𝐤𝐨𝐥𝐞𝐧?
Den seneste uge er rapporten “Skoletid/Skærmtidspunkter” af Andreas Lieberoth og Esben Bjerre blevet fremstillet i medierne, som om mobiltelefoner slet ikke bliver brugt i skolen. Denne rapport er 𝐢𝐤𝐤𝐞 𝐟𝐚𝐠𝐟æ𝐥𝐥𝐞𝐛𝐞𝐝ø𝐦𝐭 𝐨𝐠 𝐡𝐚𝐫 𝐦𝐞𝐭𝐨𝐝𝐢𝐬𝐤𝐞 𝐛𝐞𝐠𝐫æ𝐧𝐬𝐧𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫, der gør det svært at stole på data.

Hvis jeg skulle fagfællebedømme denne rapport ville jeg hæfte mig ved

🔎 Problemer med metoden:

1️ 𝐊𝐮𝐧 𝐬𝐤𝐨𝐥𝐞𝐫 𝐦𝐞𝐝 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐫𝐞𝐠𝐥𝐞𝐫
Rapporten inkluderer udelukkende skoler, der allerede har mobilregler. Det betyder, at undersøgelsen ikke afspejler skoler, hvor mobiltelefoner bruges mere frit. Tallene kan derfor ikke overføres til alle skoler.

2️ 𝐊𝐨𝐫𝐭𝐞 𝐨𝐠 𝐨𝐯𝐞𝐫𝐟𝐥𝐚𝐝𝐢𝐬𝐤𝐞 𝐨𝐛𝐬𝐞𝐫𝐯𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐞𝐫 (1-3 𝐌𝐈𝐍𝐔𝐓𝐓𝐄𝐑 𝐩𝐫. 𝐤𝐥𝐚𝐬𝐬𝐞)
Metoden er, at observatørerne kigger hurtigt ind i klassen 2 gange på 1-3 minutter og noterer skærmbrug ud fra, hvad de kan se på den meget korte tid. Dette giver ikke et retvisende billede af det samlede skærmforbrug i en lektion.

3️ 𝐌𝐚𝐧𝐠𝐥𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐞𝐯𝐧𝐞 𝐭𝐢𝐥 𝐚𝐭 𝐨𝐩𝐝𝐚𝐠𝐞 𝐬𝐤𝐣𝐮𝐥𝐭 𝐬𝐤æ𝐫𝐦𝐛𝐫𝐮𝐠
Metoden fanger kun teknologi, der er synligt i brug. Hvis elever skjuler deres telefon i skødet, under bordet eller bag en opstillet computer, bliver det ikke registreret, da observationerne kun foretages med korte kig fra døråbninger eller ved at træde ind i lokalet i få minutter. Mobilbrug vil sandsynligvis blive underrapporteret, og metoden kan give et falsk billede af skærmfri undervisning.

4️ 𝐌𝐚𝐧𝐠𝐥𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐥𝐢𝐝𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐚𝐟 𝐦𝐞𝐭𝐨𝐝𝐞𝐧
En central svaghed er, at denne metode ikke er blevet valideret, hvilket betyder, at det er usikkert, om den faktisk måler det, den skal. Der er ingen dokumentation for, at selve metoden med observationer på 1-3 minutter giver en præcis og pålidelig måling af skærmforbrug i undervisningen.

5️ 𝐎𝐛𝐬𝐞𝐫𝐯𝐞𝐫𝐞𝐟𝐟𝐞𝐤𝐭 (𝐇𝐚𝐰𝐭𝐡𝐨𝐫𝐧𝐞-𝐞𝐟𝐟𝐞𝐤𝐭)
Lærere og elever vil typisk ændre deres adfærd lidt, når de ved, at de bliver observeret. De kan fx bruge færre skærme og en undervurdering af det reelle skærmforbrug.

6 𝐌𝐞𝐭𝐨𝐝𝐞𝐧 𝐦å𝐥𝐞𝐫 𝐤𝐮𝐧 𝐨𝐦 𝐬𝐤æ𝐫𝐦𝐞 𝐞𝐫 𝐟𝐫𝐞𝐦𝐦𝐞, 𝐢𝐤𝐤𝐞 𝐡𝐯𝐚𝐝 𝐝𝐞 𝐛𝐫𝐮𝐠𝐞𝐬 𝐭𝐢𝐥
Elever kan sagtens have en computer fremme og bruge det til shopping eller gaming. Det forholder rapporten sig slet ikke til.

7 𝐑𝐚𝐩𝐩𝐨𝐫𝐭𝐞𝐧 𝐟𝐨𝐫𝐡𝐨𝐥𝐝𝐞𝐫 𝐬𝐢𝐠 𝐬𝐥𝐞𝐭 𝐢𝐤𝐤𝐞 𝐭𝐢𝐥 𝐨𝐦 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐭𝐞𝐥𝐞𝐟𝐨𝐧𝐞𝐫 𝐛𝐥𝐢𝐯𝐞𝐫 𝐛𝐫𝐮𝐠𝐭 𝐢 𝐩𝐚𝐮𝐬𝐞𝐫𝐧𝐞. Det er vigtigt for børns trivsel og sociale relationer.

Rapporten kan derfor ikke bruges til at konkludere, at der ingen problemer er med skærme i skolen.” (fed i original tekst)

Aida Bikic er ikke en fru hvem som helst. Hun har for nylig – sammen med en større forskningsgruppe – lavet en stor rapport om emnet, som dokumenterer en omfattende brug af mobiltelefoner i børns og unges almene liv, og som faktisk foreslår et mobilforbud, jf. dette link: https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/publications/sk%C3%A6rmbrug-og-b%C3%B8rn-og-unges-mentale-sundhed.

 

b) Niels Jakob Pasgaard og Simon Skov Fougt

Lektor i pædagogik, filosoffen Niels Jakob Pasgaard, er nok den mest vidende person om krydsfeltet mellem pædagogik og digitalisering. Desuden har han skrevet store kritiske arbejder om læringsmål og dannelse.

Pasgaard udgav d. 17. marts på mediet Skolemonitor en kritik, der minder om Aida Bikic’s. Også han kritiserede især rapportens metode, men også dens holdning: https://skolemonitor.dk/debat/art10329442/Mobilerne-fylder-stadig-p%C3%A5-skolerne-is%C3%A6r-i-pauserne.

Pasgaards nærmest rolige kritik fik en anden af DPU’s forskere, Simon Skov Fougt, på banen, først på LinkedIn og derefter i Skolemonitor.

På LinkedIn gik Fougt amok i nedladende retorik. Pasgaard var et ”stædigt æsel”, som var ”tåkrummende”, og som demonstrerede en ”mangel på viden om videnskabelig literacy”. Det var ikke kønt, for Pasgaard havde jo blot iagttaget det, som både Bikic og jeg selv havde noteret. I Skolemonitor var tonen mere urban, selvom svarene ikke var overbevisende. https://skolemonitor.dk/debat/art10336075/Det-er-tid-til-at-pakke-synsningerne-v%C3%A6k-i-mobildebatten.

Det er her værd at bemærke, at Fougt tilhører kredsen omkring den såkaldte “scenariedidaktik”, som ledes af professor Jeppe Bundsgaard. Bundsgaard spillede en stor rolle i skolereformens opgør med dannelse og pædagogik. I den kreds betragter man OECD som udtryk for dansk pædagogisk tradition. Jeg skrev udførligt om dette emne i sin tid: http://www.thomasaastruproemer.dk/kritik-af-jeppe-bundsgaards-dannelsessyn.html.

Og Fougt støttede – ligesom Lieberoth – institutleder Claus Holms autoritære afskedigelsesrunde i 2022, både på de indre og de ydre linjer. Så vi er helt klart indenfor Holms åndelige tilladte struktur, som udgøres af konkurrencestatens læringsbegreb. Jeppe Bundsgaard gjorde da også lynkarriere i Holms system, efter at Holm havde nedlagt et professorat i almen pædagogik, som ellers var gået til en af Bundsgaards kritikere.

Til sidst svarede Pasgaard roligt og sagligt igen, d. 21. marts. Det kan man selv læse her: https://skolemonitor.dk/debat/art10340272/Skolen-skal-v%C3%A6re-et-modspil-til-det-ensomme-liv-p%C3%A5-sk%C3%A6rmene.

 

c) Læringsforskere på SDU

Rockwool-rapporten blev støttet af en gruppe fra læringsmiljøerne på SDU i en kronik i Information. Formentlig er kronikken skrevet af medieforskeren Thomas Lundtofte, der i flere år har præget den digitaliseringsfaglige offentlighed med totalt ukritiske synspunkter, der minder meget om Lieberoths. De to andre forfattere er en idrætsforsker, som er lidt på siden, samt uddannelsesforskeren, professor Nikolaj Elf, som jeg faktisk havde troet ville være mere kritisk.

I kronikken står der, at skolerne ifølge regeringen selv skal have mere frihed, og derfor bør man ikke lave mobilforbud. Men den er helt gal, for digitaliseringen af skolen, som blev kraftigt understøttet af både KL og staten, er en direkte konsekvens af skolereformen i 2013, som jo var et generalopgør med pædagogisk frihed. Hvis man fjerner nogle af skolereformens strukturer, så kan man ikke betragte den efterladte teknologiske praksis som et udtryk for ”frihed”, tværtimod. Men denne baggrundsanalyse er helt uden for medieforskningens horisont.

Her er et link til kronikken: https://www.information.dk/debat/2025/03/brug-ny-vej-mellem-forbud-frihed-naar-gaelder-brug-mobil-skolen.

 

d) AU’s medieforskning

Til sidst vil jeg gentage, at den aktuelle rapports tendens bekræftes af, at fakultetet ARTS ved Aarhus Universitet, hvor Lieberoth jo har sit virke, igennem de seneste år har kørt en særdeles ukritisk lærings- og digitaliseringslinje, både i forhold til etableringen af konkrete forskningsprogrammer og i forbindelse med fakultetets brug af kunstig intelligens. Her er det klassiske humaniora nærmest udskammet. Den aktuelle rapport skriver sig direkte ind i denne diskurs.

Her er et nogle eksempler på fakultetets tendens:

– Forskningsprogrammet TEXT (jeg overværede selv en dagskonference i efteråret 2024): https://arts.au.dk/en/text

– Universitetspolitisk udspil: http://www.thomasaastruproemer.dk/kritik-af-dpu-rapport-om-universitetspaedagogik.html

– CED: https://ced.au.dk/

– Nationalt center for teknologiforståelse: https://tekforstaa.dk/arrangement/aabningskonference/

– Indlæg om AU’s syn på AI ved eksaminationer: https://www.berlingske.dk/synspunkter/kunstig-intelligens-til-eksamen-skal-hjaelpe-de-svageste-studerende

 

4. Konklusion

På en måde er denne diskussion en del af det, som jeg ved andre lejligheder har kaldt for ”pædagogikkens to verdener”, jf titlen på en bog fra 2015. Pædagogik og skolepolitik befinder sig stadigvæk i en modstilling mellem pædagogik og læring. Og striden om mobiltelefoner og digitalisering fordeler sig efter denne næsten tvingende logik.

Mit eget mere politiske og filosofiske arbejde med digitaliseringsdiskussionen kan man læse i en kronik i Ræson fra december 2024, hvor jeg foreslår et mere omfattende forbud end Trivselskommissionen lægger op til: https://www.raeson.dk/2024/thomas-aastrup-roemer-13-forslag-til-en-humanistisk-skaermpolitik/

Konference på DPU: “Demokratisk dannelse og åndelig oprustning”

DPU har indkaldt til en konference om ”Demokratisk dannelse og åndelig oprustning”. Konferencen, som løber af stablen d. 13. maj 2025, er sat stort op. Den ledes af institutleder Claus Holm, og den ny dekan for ARTS, Maja Horst, som bestemt ikke er blandt det klassiske humanioras støtter, indleder med en kort og symbolsk velkomst. Konferencen er dermed en slags empirisk bekræftelse af ARTS/DPU’s symbiotiske opgør med dannelsens tradition. Jeg har dokumenteret denne pædagogisk filosofiske tilstand udførligt i bogen ”Universitetet og dets fjender – om livet på Aarhus Universitet og DPU”, som udkom sidste år på forlaget KLIM.

Lidt forhistorie: DPU har tradition for stort anlagte konferencer, som er et slags ”DPU mener”. I 2015 var der ”Konkurrencestatens krav til dannelse”, og der har også været ”Folkeskolens formål til eftersyn” i samme stil. Nederst i dette indlæg, kan man tilgå links til omtaler af en række af disse historiske begivenheder.

Disse ideologiske konferencer har været løbende anledninger til, at DPU’s stærke symbiose med skolereformens og konkurrencestatens tankegods er blevet etableret og forstærket. Siden 2015 er denne forbindelse blevet ivrigt vedligeholdt af især institutleder Claus Holm, der har adskillelige problematiske sager om opgør med videnskab og pædagogik på bagen. Før 2015 var Holm også en del af DPU’s ledelse, hvor han især blev påvirket af den daværende dekan Lars Qvortrup, som selv var stærkt på antidannelsens fløj. Filosoffen Peter Kemp, som var med til at stifte pædagogisk filosofi på DPU, kaldte hele systemet for “halvdannelse”.

Konkurrencestatens pædagogik, som altså udgør DPU’s essens, er et opgør med både nationale og velfærdsfilosofiske baggrundstraditioner. I stedet omdannes pædagogik til et totalitært og altopslugende ”læring”, som efterfølgende sættes i den politiske økonomis tjeneste. Kort sagt: DPU har siden omkring 2008, hvor det blev en del af Aarhus Universitet, udviklet sig til pædagogikkens modsætning.

Faktisk har Claus Holm i 2023 været lidt i miskredit hos den aktuelle undervisningsminister pga. et identitetspolitisk arbejde om kønspædagogik. Ministeren kaldte det for ”sjask”. Og Holm har også støttet de digitaliseringsivrige grupperinger på DPU/ARTS, hvilket Tesfaye lader til at være imod. Der er derfor en form for indbygget spændingstilstand i konferencens struktur. Måske er det derfor, at Tesfaye pludselig blev fjernet fra programmet, jf. nedenfor?

Men uanset denne ændring; nu skal ministerens seneste udmeldinger om ”åndelig oprustning” omfavnes af Holms konkurrencestat. Holm og hans åndsfæller har som nævnt ellers i mange år været førende i opgøret med ”ånd”, så det er fagligt set interessant at se, hvordan denne paradoksale omfavnelse finder sted.

Så vi er altså vant til store konferencer, som er et udtryk for ”DPU/ARTS mener”. Spørgsmålet er, om vi er i samme ideologiske horisont i det aktuelle tilfælde? Svaret er, set ud fra selve rammesætningen, et JA.

Lad os se på konferencens program, jvf. link i bunden (at noget af nedenstående tekst står med fed skrift er en teknisk fejl):

Efter Maja Horsts åbning af konferencen taler Tesfaye om ”Hvorfor en åndelig og demokratisk oprustning er nødvendig”. Her vil han formentlig bygge på et aktuelt interview i Weekendavisen, som netop har titlen ”åndelig oprustning”. I interviewet refererer han til Hal Kochs filosofiske arbejde. (efter jeg skrev dette, lader Tesfayes navn til at være fjernet fra programmet? Men selve indlægget er fastholdt?).

Herefter skal vi høre et indlæg af Claus Holms store helt, professor Ove Kaj Pedersen, som jo er en slags hr. konkurrencestat, og som var den centrale inspirationskilde for Bjarne Corydon og skolereformen i starten af 10’erne. Pedersen skal tale om ”I hvilken ånd kan vi samles – og hvilken rolle kan pædagogik spille i oprustning?”, selvom han absolut ingen forstand har på pædagogiske emner. Med sin centrale placering udgør dette oplæg konferencens filosofiske kerne.

Allerede denne rammesætning, som altså forbinder ånd og pædagogik med politisk økonomi, siger alt om konferencens formål. Nu skal ”åndelig oprustning” i kontakt med konkurrencestatens “økonomiske soldat”. Denne tolkning forstærkes af, at titlen på Claus Holms eget indlæg, som kommer lige efter Pedersens, er en direkte reference til et af Hal Kochs mest problematiske tekster, nemlig: ”Ordet og sværdet i dansk pædagogik”.

I det hele taget spiller Hal Koch pludselig en stor rolle i sagen. Det er som om, at landet er besat? Men i så fald kan Koch efter min mening ikke stå alene, for han støttede jo samarbejdspolitikken. Det vil i dag vil svare til at støtte Mette Frederiksens nærmest autoritære statsvision, som er en slags etno-konkurrencestat. Det er denne struktur, som er Tesfayes store problem, for her kan “ånden” ikke leve.

Den næste taler er professor emeritus, Ove Korsgaard, som på trods af sin højskolebaggrund og endnu en stærk Hal Koch-interesse ikke er fjendtlig stemt overfor konkurrencestatens logikker. Dette paradoks skyldes, at Korsgaard med udgangspunkt i en ret teknisk læsning af sociologen Max Weber i løbet af 00’erne stødte ind i tankegangen bag den spirende konkurrencestat, som dengang var under udvikling. Dermed udvirkede Korsgaard sammen med andre historikere en særlig form for konkurrencestats-Hal Koch, som i høj grad taler ind i Tesfayes og den aktuelle konferences rammesætning. Diskursen er faktisk også let at forbinde med visse sider af den nye Trivselskommission, der også er Koch-inspireret, og som netop er nedsat af Tesfaye (kommissionens formand er forstander ved Hal Kochs gamle højskole). Det er lidt underligt, at man ikke har inviteret nogen fra Trivselskommissionen?

Hal Kochs egentlige åndshistoriske sammenhæng, som i høj grad er en del af både den nationale, den europæiske og den velfærdspolitiske tradition, får næppe nogen plads i dette system. Vi får i stedet en blanding af samarbejdspolitik, oprustning og konkurrencestat. Den kritiske og handlingsorienterede del af dannelsens tradition, som Koch og hans åndsfæller faktisk også var inspireret af, vil derfor ligge brak. Korsgaard har da heller aldrig spillet nogen kritisk rolle i DPU’s mange skandaløse processer. Det er ”ord” uden ”sværd”, for nu at parafrasere Holms Koch-inspirerede indlæg. En slags underdanig “oprustning”.

Korsgaard har i mange år været emeritus, dvs. pensioneret, og det er jo fint, at han stiller op. Men det er efter min mening et slag i ansigtet på DPU’s aktuelle filosofiske og almenpædagogiske miljøer, at de slet ikke er repræsenteret på en konference, hvis titel handler om ”ånd” og “demokratisk dannelse”. Men ok, Holm har da også gjort alt for at marginalisere disse miljøer; senest ved – i samarbejde med dekan Maja Horst – at halvere uddannelserne i hhv. pædagogisk filosofi og generel pædagogik. Men stort set ingen tør kritisere Holm og Horst, for så sidder fyringerne og marginaliseringerne løst.

Derpå er der to lidt neutrale indlæg: For det første er der et indlæg fra en historiker, Ning de Coninck-Smith, som udmærkede sig ved at støtte Claus Holm i december 2022, da han ville fyre nogle folk, hvis synspunkter, han ikke syntes om. Coninck-Smith skal tale om skolen i besættelsestiden ud fra en klassisk udgivelse fra 1946, som hed ”Og hverdagen skiftede” – skolen i de onde aar”. En central skribent i dette værk var lærerinden Inger Merete Nordentoft, som var en af den tids store demokratiske og kritiske pædagoger, og som – i modsætning til hovedsporet hos Hal Koch – støttede modstandskampen. Hun ville have afskyet dagens konference, men det vil Coninck-Smith formentlig ikke have nogen sans for, hvis jeg må tillade mig en prognose.

For det andet er der et mere lavprofileret indlæg fra en forsker, Jonas Lieberkind, der har styr på de globale sammenligninger vedr. medborgerskab. Han skal gøre “status”, som det hedder. Lieberkind skrev faktisk nogle kritiske indlæg for ca. 15 år siden, men de er gået i glemmebogen. Sådan kan det gå. Men jeg kan jo have overset noget.

Ingen af disse personer har haft noget på spil i den pædagogiske, i den DPU-interne eller i den videnskabelige debat om disse emner, når det virkelig gjaldt.

Til sidste er der arrangeret en lille debat med folk fra gymnasielærernes og efterskolernes organisationer, som dermed koopteres ind i den undertrykkende diskurs. Debattens titel er: ”(Hvordan) kan skolen ruste eleverne mod indre splid og ydre trusler?”

Den socialdemokratiske undervisningsordfører deltager også i den pågældende debat. Vi er i socialdemokratisk kerneland, ligesom vi var, da Antorini og Thorning-Schmidt implementerede Ove Kaj Pedersens visioner i 2013. Det er på sin vis meget mærkeligt, for netop Socialdemokratiets store humanister har i høj grad bidraget til samfundets åndsudvikling, især siden 1920’erne. Men det hørte op i løbet af 1990’erne for helt at kollapse i 2013. Det er dette kollaps, som Tesfaye kæmper med.

Kort sagt: DPU og Claus Holm fortsætter det autoritære raid imod pædagogikkens åndssammenhæng. Pointen er, at den ”åndelige oprustning” nu skal vindes for konkurrencestatens logikker, mens den rekonstruerede “ånd” samtidig skal lefle for krigsfrygten.

Min egen største frygt er, at denne logik også vil ramme det fine arbejde med karakterdannelse, som er under udvikling i mere privat regi hos ”Center for karakterdannelse”. Dette center har rødder i selvsamme nationale og europæiske humanisme, som konkurrencestaten og DPU er et direkte opgør med. Man må håbe, at det nye center maner til etisk og kritisk kraft. Det vil også have en god effekt på Korsgaard, som er den eneste på konferencen, der har et ”åndeligt” potentiale, og som faktisk er med i det nye centers faglige kreds. For god ordens skyld vil jeg sige, at jeg også selv er med i centrets faglige kreds.

Men ét er rammesætning. Nu venter vi på ordene. Jeg håber, at nogen af oplægsholderne eller publikum gør oprør mod Holms opnormerede konkurrencestats-raid, selvom jeg ikke selv tror, at det vil ske.

 

Diverse links:

A. Link til konferencen: https://dpu.au.dk/skolens-rolle-i-demokratisk-dannelse-og-aandelig-oprustning

 

B. Diskussion af tidligere konferencer:

Konkurrencestatens krav til dannelse, 2013: http://www.thomasaastruproemer.dk/konkurrencestatens-krav-til-dannelse-kommenteret-referat-fra-konference-pa-dpu-aarhus-universitet-d-20-november-2013-i-emdrup-kobenhavn.html

Folkeskolens formål til eftersyn, 2015: http://www.thomasaastruproemer.dk/referat-af-konferencen-folkeskolens-formaal-til-eftersyn-d-19-august-2015-paa-dpu.html

Åbning af Nationalt center for skoleforskning, 2016: http://www.thomasaastruproemer.dk/aabning-af-en-paedagogisk-nedsmeltning-nationalt-center-for-skoleforskning.html

Velfærdens professioner i oprør, 2018: http://www.thomasaastruproemer.dk/konference-paa-dpu-oproer-underkastelse.html

Forskningsperspektiver på praksisfaglig undervisning, 2024: https://kontrast.dk/sektioner/kommentar/artikel/faa-slipper-levende-fra-moedet-med-danmarks-paedagogiske-universitet

 

C. Andre links:

Analyse af interview med Tesfaye i Weekendavisen, 2025. https://www.raeson.dk/2025/thomas-aastrup-roemer-tesfaye-har-opdaget-dannelsens-begreb-og-betydning/

Diskussion af Claus Holms syn på konkurrencestaten, 2016: http://www.thomasaastruproemer.dk/dpus-institutleder-claus-holms-syn-paa-konkurrencestat-og-ytringsfrihed-samt-forholdet-mellem-forskning-og-politik.html

Omtale af Claus Holms kønspædagogiske kommission, 2024: http://www.thomasaastruproemer.dk/ekspertgruppe-om-koenspaedagogik.html

Om Center for karakterdannelse, 2024-25: http://www.thomasaastruproemer.dk/indlaeg-om-center-for-karakterdannelse.html

Trivselskommissionen, 2025: https://www.trivselskommissionen.dk/

Uddannelsespolitiske og pædagogiske noter, januar-februar 2025

Nedenfor kan man læse 37 små analyser og kommentarer vedrørende primært uddannelsespolitiske og pædagogiske emner fra januar-februar 2025. Den geopolitiske situation fylder dog også en del. De fleste af teksterne er bearbejdninger af opslag på min facebook-side, hvor de kan tilgås med ledsagende kommentarer.

Indholdsfortegnelse:

  1. DPU’s essens
  2. Socialdemokratisk skolepolitik i 2024
  3. Den hemmelige socialdemokrat
  4. Center for Karakterdannelse i Grundtvigsk Tidende
  5. Podcast om karakterdannelse
  6. Tanke nr. 1: Den statsløse tilstand
  7. Tanke nr. 2: Fra jorden til rummet
  8. Genopførelse af skolestrid
  9. Et ordentligt skænderi
  10. Liberal Alliance
  11. Tanke nr. 3: Skal NATO give USA en reprimande?
  12. Tanke nr. 4: Musk og Weidel
  13. Konkurrencestat: Kommunernes Landsforening i 2005
  14. Nina Smith indrømmer fejl
  15. Tanke nr. 4: Den europæiske venstrefløj
  16. Martin Ågerups store indsats
  17. Tanke nr. 5: Benådninger
  18. De borgerliges opgør med pædagogik
  19. Skolepolitisk forskydning?
  20. To nye bøger om nedlukningen
  21. Opgøret med oplysningen
  22. Tanke nr. 5: Trumps ydmygelse af højrefløjen
  23. God kronik om universiteternes tilstand
  24. Fagfornyelse: En skolepolitisk forskydning?
  25. Woke på speed!
  26. Fra forsigtighed til ekstrem forsigtighed
  27. A. Fejl
  28. B. Forvirring
  29. C. Fortrydelse og ydmygelse
  30. D. Korrektion
  31. E. Korrektionens udvidelse: Vance’s korrekte fejl.
  32. Ti minutter om dannelse
  33. Lotte Rods store indsats for fritidspædagogikken
  34. Onsdag d. 18. februar 2025
  35. Trykkefrihedens kollaps
  36. Fra konkurrencestat til biostat til krigsstat
  37. Trump/Musk angriber staten

 

1. Den 2. januar: DPU’s essens

I foråret 2015 skrev den næsten ny institutleder, Claus Holm, og hans åndsfælle, professor Jens Rasmussen, en helt uforbeholden hyldest til skolereformen, jvf. nedenstående indlæg Folkeskolen.dk.

Ifølge indlægget skulle man blot fortsætte læringsmålstrykket i 10 år, så ville den “fantastiske” reform blive en succes! Skolens formål var en by i Rusland.

Hvis man som seriøs forsker dengang kritiserede dette system, som alle andre jo i dag kritiserer, så var livet fyldt med ledsagende overgreb og marginaliseringsprocesser, hvor både Holm og Rasmussen var centrale aktører.

Som man selv kan læse i kommentarsporet til indlægget var Folkeskolen.dk’s læsere ikke begejstrede for Holms og Rasmussens 10 års-hypotese.

I dag er DPU en autoritær tavshedscentral, og man kan derfor som udgangspunkt ikke have tillid til organisationens informationer og forskning.

Hvorfor får dette system lov til at fortsætte?

Kort sagt: Man bør nedlægge DPU og lave et nyt DPU. Ellers mister pædagogikken dens sprog og egenart.

https://www.folkeskolen.dk/canada-folkeskoleloven-folkeskolen-nr-10-2015/skolereformen-kraever-mindst-ti-ars-fokuseret-indsats/963911

 

2. Den 2. januar: Socialdemokratisk skolepolitik i 2004

I december 2004 skiftede Socialdemokratiet endegyldigt skolepolitisk kurs. Nu skulle alt og alle evalueres med nye centrale værktøjer, mens graferne fra PISA-listen summede som fluer. Man kan læse om det i nedenstående korte artikel fra Jyllands-Posten.

Det var partiets undervisningsordfører, Pernille Blach Hansen, der svingede hammeren. Der var tale om et opgør med efterkrigstidens pædagogiske tradition, som centrum-venstre i høj grad havde været med til at udvikle. Et hammerslag, som var en slags forlængelse af universitetsreformen fra 2003.

Venstres undervisningsminister, Ulla Tørnæs, jublede. I liberale kredse elskede man den nye grænseløse centralisering. Det var nok dette opgør med den nationale tradition, som man efterfølgende kaldte for “danske værdier”.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo, udtaler sig også til sidst. Han lyder lidt rystet.

Få måneder efter artiklen kom Christine Antorini i Folketinget. Ifølge den anonyme forfatter til bogen “Den hemmelige socialdemokrat” var Pernille Blach Hansen nærmest kritisk indstillet, hvis man sammenligner med Antorini, som jo efterfølgende gik helt amok sammen med Corydon og DPU.

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE3770355/S-%C3%A6ndrer-sit-syn-p%C3%A5-skolen/

 

3. Den 6. januar: Den hemmelige socialdemokrat

Jeg har læst bogen “Den hemmelige socialdemokrat”, der handler om den store corydonisering af det gamle arbejderparti.

http://www.thomasaastruproemer.dk/da-socialdemokratiet-kuppede-socialdemokratiet.html

 

4. Den 6. januar: Center for Karakterdannelse i Grundtvigsk Tidende

Grundtvigsk Tidende bragte for et par uger siden en interessant artikel om Center for Karakterdannelse og et tilhørende projekt om “uenighed”.

Det kan man læse mere om i nedenstående diskussion af artiklens emner.

http://www.thomasaastruproemer.dk/center-for-karakterdannelse-i-grundtvigsk-tidende.html

 

5. Den 6. januar: Podcast om karakterdannelse

Jonas Norgaard Mortensen, som er leder af Center for Karakterdannelse, har gennemført en række interessante samtaler med nogle af de folk, der er med i centrets faglige panel.

I nedenstående link kan man tilgå alle ni udsendelser, herunder et interview, som udkom i går, hvor det er mig selv, der forsøger at svare på Mortensens gode spørgsmål om dette skønne emne.

https://www.karakterdannelse.dk/podcast/episode/9154aff2/karakterdannelse-9-thomas-aastrup-romer-karakterdannelse-som-dobbelt-vekselvirkning

 

6. Den 6. januar: Tanke nr. 1: Den statsløse tilstand

Efter at Elon Musk har vundet præsidentvalget over en aldrende og svag Trump, så får Zuckerberg/Gates endnu lettere ved at besejre resterne af Biden.

Staten består af rystede gamle mænd, som er underlagt en ny global og grænseløs industri.

Herfra kan Musk så henvende sig til den ene halvdel af de svage europæiske stater; nemlig de populistiske organismer, hvor det nationale i forvejen er degenereret til “identitet”.

Zuckerberg/Gates kan så dominere den anden halvdel af de svage stater, hvor de nationale traditioner er omdannet til tilpasningsdygtige organisationer i en flydende vidensøkonomisk globalitet.

EU kan koble sig på Zuckerberg/Gates og dermed de facto styrke Musk, der især knytter sig til de gamle nationale grupper, som jo dermed – lidt paradoksalt – globaliseres.

Snart vil folk savne både Biden og Trump og alt det andet, mens alle i en slags permanent krigsangst ser forvirret rundt på de andre tekno-kroppe for derefter febrilsk at reagere på den kropsnære kunstige intelligens’ konstante påmindelser.

Man kalder dette tekno-globale opgør med statens fundament og rester for transhumanisme. Via dette opgør med mennesket, har man løst alle ”problemer”.

Hvis man skærer begge ben over og erstatter dem med AI-styrede proteser, så kan man jo heller ikke få smerter i den venstre ankel, hvilket jo er et fremskridt.

(PS nogle dage efter denne opdatering accepterede Zuckerberg Musks nye herredømme, f.eks. ved at fjerne sine mange faktatjekkere)

 

7. Den 9. januar: Tanke nr. 2: Fra jorden til rummet

A.

Først boede mennesket på jorden. Det var ”The human condition”, som Hannah Arendt kaldte det: Det var forsamlingens og opdragelsens liv. Politik var tilsynekomst. Staten var en forfatning, man kunne vedligeholde og forsvare.

B.

Så stak det frigjorte menneske af i globaliseringen, dvs. overalt og uden land (på ”globen”). Det var Zuckerberg, OECD og EU og så videre. Politik blev et redskab.

Resterne af staten blev en konkurrencestat. Dermed blev frihed og forfatning, dvs. det folkelige, instrumentaliseret under den globale økonomis herretegn.

Så reagerede resterne af folket ved en slags tragisk populisme: Giv os jorden tilbage! Vi fik en højre-identitær bevægelse.

C.

Men nu har vi så det nye træk: Nu stikker globen af i rummet, globaliseringen i rumificieringen. Vi får en blanding af rummets satelitter + computerchips i kroppen. Det er Musk. Og dertil de to andre tekno-rigmænd, Peter Thiel og Dryden Brown, jvf. nedenstående artikel fra Politiken.

Dermed får vi konkurrencestatens opløsning i en rummets teknologi, som sætter sig i de forladte kroppe.

D.

Og nu kontakter Musks rumificering så resterne af det folkelige, dvs. identitetspolitikkens polemiske og etnificerede diskurser. Pludselig bliver Musk ven med de højrenationale og med lokale selvstændighedsbevægelser, selvom hans og Trumps retorik egentlig er helt uforenelig med almene politiske normer

Trump følger trop. Han er en gammel mand. Hans gamle ideolog Steve Bannon, som var anarkokapitalist, men også tekno-kritiker, er væk. Nu har vi den forstærkede og grænseløse hyper-anarkokapitlisme. Musk har taget magten. Hvis Bannon kommer tilbage, så må han acceptere det nye vilkår.

De gamle nationalister/populister takker for interessen. Pludselig elsker de rummet, dvs. den accelererede og udvidede globalisering, som vi kalder for rumificering.

E.

Så både nationalister og Musk er imod globalisering, blot fra hver sin side. Derfor bliver de enige. Rummet har penge. En ny slags penge. Euroen er ligegyldig.

Så vi får globalister mod rumificister. Pludselig bliver de gamle globalister, f.eks. EU og OECD, tavse? Og Zuckerberg gør som Musk. Et nederlag for “globaliseringen”.

F.

Vi får en dobbelt spiral, hvor globalisering bliver til rumificering, og hvor teknologien går i kroppen. Her konkurrerer alle om alt, mens de opruster på de efterladte territorier med begrundelser der minder om mørke satellitter.

Men hvem lever så tilbage på jorden, altså i “the human condition”? Det gør pædagogerne og familierne sammen med børnene og deres naboer.

https://politiken.dk/internationalt/art10239197/Interessante-personer-dukker-op-n%C3%A5r-man-ser-p%C3%A5-hvem-der-har-gjort-et-k%C3%B8b-af-Gr%C3%B8nland-til-en-Maga-m%C3%A6rkesag

 

8. Den 10. januar: Genopførelse af skolestrid

Mattias Tesfayes gruppe, der arbejder med folkeskolens fagplaner, barsler med rapporter for tiden. Det, jeg har nået at læse, består af gode ord.

Og gruppens arbejde har allerede udløst en strid, som har sin direkte årsag i skolereformen og dens kølvand. Lad mig forklare:

A. Tesfayes faggruppe:

Faggruppens sammensætning og arbejde bærer præg af det syn på kundskaber og fag, der fra 2016 kom til at udgøre en kritisk korrektion af skolereformens stærke vægt på læring og kompetencer.

Dengang inviterede undervisningsminister Merete Riisager kritikerne ind i sin ”justering” af skolereformen fra 2013. Keld Skovmand og Lene Tanggaard var blandt de bærende faglige kræfter i dette justeringsarbejde.

I det aktuelle arbejde er Tanggaard stadig med, og det samme er Thomas Illum Hansen, som er Skovmands ven, og som også var med i den gamle gruppe. Den pædagogiske filosof, Alexander von Oettingen, der også tilhører dannelsessammenhængen, er formand for den aktuelle gruppe (sammen med en anden).

Både den gamle og den nye gruppe er renset for DPU-folk, som jo totalt havde domineret skolereformens diskurser.

B. Jeppe Bundsgaard, skolereform og DPU

En af de bærende kræfter i skolereformens kompetenceideologi var Jeppe Bundsgaard fra DPU. Han har gjort god karriere i institutleder Claus Holms koncern med sit vedholdende opgør med kundskabernes tradition. Jeg skrev om det i bogen ”Skolens formål” (2022).

Tilbage i 2016 gik Bundsgaard amok på Keld Skovmands banebrydende arbejde i et såkaldt ”peer review” på Folkeskolen.dk, så man måtte krumme tæer. Det skrev jeg om i bogen ”I skolereformens kølvand” (2023).

Og nu genopfører Bundsgaard så striden, jf. nedenstående link. Hans totalt forsimplede syn på kundskaber, didaktik og uddannelse er en direkte forlængelse af DPU’s ideologi.

Man kan også læse hele formandskabet for den nye faggruppes smukke svar til Bundsgaard. Svaret indledes med følgende:

”Jeppe Bundsgaards bekymring og kritik er kendt i skoledebatten og har oplagt også været en opmærksomhed i vores arbejde med det nye format. Vi mener, at han læser anbefalingerne alt for snævert og misser grundlaget.”

Det er jo så sandt, som det er sagt.

Der er en fælles strømning fra Riisager til Tesfaye, som vi bør beskytte og vedligeholde.

Vi er lige midt i 2016.

https://www.folkeskolen.dk/billedkunst-biologi-dansk/professor-om-nye-planer-for-fagene-jeg-havde-forstaet-at-skolen-skulle-vaere-mindre-kedelig/4794549

 

9. Den 10. januar: Et ordentligt skænderi

I TV2’s “News & Co” fra den 19. december 2024 diskuterer det indbudte panel af debattører/eksperter et nyt og meget interessant projekt, ”Et ordentligt skænderi”.

Projektet, som har rødder i Center for Åndsfrihed og Center for Karakterdannelse, retter sig mod elever i 9-10. klasse. Det handler om at være og udvikle sig i uenighedens ofte ubehagelige og stridbare substans.

I udsendelsen gør Ingrid Ank, der er leder af Åndsfrihedscenteret og desuden redaktør for Grundtvigsk Tidende, rede for projektets indhold og betydning, og derefter bryder panelet ud i begejstring.

Her er et par citater:

Søs Marie Seerup, politisk kommentator: ”Jeg er totalt vild med det”.

Frederikke Ingemann, ph.d. i internationale forhold: ”Det er befriende” og ”kan vi ikke eksportere projektet til bredere dele af det danske samfund?”.

Claus Richter, direktør i Diabetes foreningen. ”Det er jeg helt vild med”.

Dejligt at åndslivet pludselig bryder ind i nyhedsstrømmen.

Links:

Link til udsendelsen (indslaget er omkring time 1:30): https://play.tv2.dk/…/d44d2fea-f602-4eff-999c-8c24ac0e3593

Link til beskrivelse af projektet: https://aandsfrihed.dk/boern-og-unge-skal-blive-bedre-til-at-skaendes/

Link til yderligere omtale: http://www.thomasaastruproemer.dk/center-for-karakterdannelse-i-grundtvigsk-tidende.html

 

10. Den 10. januar: Liberal Alliance

I nedenstående indlæg i mediet Kontrast.dk reflekterer jeg lidt over Liberal Alliances udvikling. Der sker med udgangspunkt i en læsning af Simon Emil Ammitzbøll-Billes bog ”Insider – fire år med Løkke”, der især omhandler perioden 2015-2019.

Pointen er, at der efterhånden opbygges tre strømninger i partiet:

  1. En anarko-kapitalistisk strøm, som især Saxobank og Anders Samuelsen står for. Og også lidt Ole Birk Olesen. Ved valget i 2019 bliver Samuelsen ikke genvalgt, og Saxobank trækker sin støtte.
  2. En Lars Løkke-agtig strøm, som Simon Emil selv og Christina Egelund står for. De slår sig efter 2019 sammen i partiet Fremad, som dog hurtigt går i opløsning. Og i dag er Egelund minister for Moderaterne, hvilket jo bekræfter min matematik.
  3. En åndsliberal strøm, som Merete Riisager og Henrik Dahl står for.

Så i 2019 falder de to første strømninger væk.

Tilbage står den åndsliberale strømning, og det er da også denne fløj, der sørger for, at Alex Vanopslagh derefter bliver ny formand. Efter min opfattelse gælder det om at fastholde og vedligeholde denne sejr, selvom Dahl i min optik har problemer med substansen. Riisager er tilbage i partiet som rådgiver.

Efterfølgende skriver Vanopslagh den ånds- og kulturliberale bog ”Vejen til ansvar”, bl.a. med bistand fra Riisager og fra filosoffen Brian Degn Mårtensson. En meget vigtigt bog efter min mening.

Siden 2019 er partiet hoppet fra 2% til 14%.

Det er derfor, at der lige nu er en helt unik mulighed for, at LA kan være med til at aktivere de åndelige og filosofiske strømninger i de andre partier, så også disse partiers Løkke-agtige strømninger kan gå væk. Pt. er mulighederne størst hos de radikale efter min vurdering.

Og med Musks sejr i USA risikerer en forstærket anarko-kapitalisme at vende tilbage i radikaliserede og teknologiske formater. Det er en stor risiko for hele højrefløjen, og faktisk også for dele af venstrefløjen.

https://kontrast.dk/…/saadan-fik-liberal-alliance…

 

11. Den 11. januar: Tanke nr. 3: Skal NATO give USA en reprimande?

Artikel 1 i NATOs traktat fra 1949 består af én lang smuk sætning, der emmer af efterkrigstidens fredsvilje:

“Deltagerne forpligter sig til – som foreskrevet i De Forenede Nationers pagt – at bilægge enhver international stridighed, i hvilken de måtte blive indblandet, ved fredelige midler på en sådan måde, at mellemfolkelig fred og sikkerhed såvel som retfærdighed ikke bringes i fare, og til i deres mellemfolkelige forhold at afstå fra trusler eller magtanvendelse på nogen måde, som er uforenelig med De Forenede Nationers formål.”

Både Danmark og Canada, som begge aktuelt trues af Trump, er med i NATO. Det samme er England, hvis siddende premierminister udsættes for grove intimideringer. Panama, som også trues, er med i FN, som jo er nævnt i ovenstående paragraf.

Hvorfor sætter NATO ikke USA på plads? Det vil hjælpe USA med at opretholde USAs egne værdier.

Og traktatens indledende erklæring lyder sådan her.

”Deltagerne i denne traktat bekræfter på ny deres tillid til formålene og grundsætningerne i De Forenede Nationers pagt og deres ønske om at leve i fred med alle nationer og alle regeringer.

De er fast besluttede på at sikre deres folks frihed, fælles traditioner og kultur hvilende på demokratiets og den personlige friheds grundsætning og på lov og ret.

Deres stræben er at fremme stabilitet og velfærd i det nordatlantiske område.

De er besluttede på at forene deres kræfter til kollektivt forsvar og til bevarelse af fred og sikkerhed. I overensstemmelse hermed er de blevet enige om nedenstående Nordatlantiske Traktat:…..”

USAs adfærd er uforenelig med disse værdier. Nu er der krigsretorik overalt. Det er som om, vi er i slutningen af 1913. Snart ryger også påsken.

https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_17120.htm?selectedLocale=da

 

12. Den 12. januar: Tanke nr. 4: Musk og Weidel

Jeg har lyttet til Elon Musks samtale med Alice Weidel fra AfD.

A.

Musk spørger til AfDs relation til nazismen. Weidel og Musk bliver enige om, at nazisme er kommunisme. Så er det åbenbart ordnet? Vi må lede efter nogle Lenin-referencer i Hitlers taler.

Weidel er ikke nazist, som nogen påstår. Det er helt klart. Hun er imod indvandring og woke, lærer vi. Men hvad med samfundet? Så er vi ved punkt B:

B.

Weidel er snarere anarko-kapitalist, selvom det kun udtrykkes indirekte. Det er Ayn Rand og Margaret Thatcher, der svinger taktstokken.

Det vil sige, at vi får en slags kulturløs hyperindividualisme. Og det er jo det modsatte af fascisme i nogen som helst form. Det er også det modsatte af nationale ideer. Der var ingen reference til tysk kulturhistorie i Weidels markeringer. Vi er i et slags tomt land.

AfD’s evt. eksistensberettigelse ville ellers være at redde tysk kultur fra nazismen, men i stedet droppes det hele!

På den måde bliver Weidel kraftigt disponeret for økonomisk globalisering. Hendes omtale af det tyske uddannelsessystem gik da også på noget med pisa-lister og woke. Der var ikke noget om tysk og europæisk litteratur eller om demokratisk dannelse.

C.

Dermed ligger hun som udgangspunkt tæt på Trump 1.0, som jo også byggede på en slags kulturløs og casino-økonomisk Ayn Rand.

Weidel slutter samtalen med at stille et spørgsmål til Musk, der får Musk til at holde foredrag i 20 minutter. Det handler om Musks planer med at flytte til Mars. Med ovenstående in mente giver det mening, at dette spørgsmål banker på hos Weidel.

Musk fortæller, at han vil befolke både Mars, andre planeter og andre solsystemer. Så kan der komme nogen og redde os, når jorden går under. Det er ”civilisation”, siger han.

Weidels interesse for dette emne har at gøre med, at fusionen Rand/Trump-1.0 og dermed den europæiske nationalisme, som AfD udspringer af, faktisk var skeptisk overfor teknologi og transhumanisme.

Men denne skepsis har Musk nu vendt med 100%. Dermed bliver globaliseringen til en rumificering, og denne begrebslige proces rives Weidel og det identitære højre nu med ind i.

D.

Man kan roligt sige, at Musk har taget magten. Det er Thatcher i rummet for teknopenge.

Til sidst lærer vi, at ingen af dem tror på Gud.

https://www.youtube.com/watch?v=cpjKbWKZn00

 

13. Den 14. januar: Konkurrencestat – Kommunernes Landsforening i 2005

”På alle fronter oplever det danske samfund et øget udviklingspres i forhold til at omstille til nye nationale og globale markedsvilkår – det gælder såvel offentlige og private virksomheder som den offentlige serviceproduktion.

Det stiller krav om løbende produktionsoptimering, det er kun naturligt, at de samme krav må omfatte folkeskolens og daginstitutionens produkt – læring”.

(fra KL (2005). “Forskning der kan bruges – nyorientering af den pædagogiske forskning”)

 

14. Den 23. januar: Nina Smith indrømmer fejl

Nina Smith er nok den mest magtfulde økonom i dansk uddannelses- og forskningspolitik. Hun har siddet i et utal af kommissioner siden omkring år 2000. Effekterne af hendes arbejde har været omfattende og katastrofal.

I et interview i det nye medie “Uddannelsesmonitor” reflekterer hun lidt over tiden efter Globaliseringsrådet i 2005. Det var dengang, at – med journalistens ord…: ”flere skulle have en universitetsuddannelse og Danmark være et videnssamfund. Dengang på baggrund af en vision om en mere globaliseret verden, frihandel, udflytning af produktion osv.”

Og så svarer Smith det helt utrolige:

”Jeg anerkender, at vi gik alt for meget i den ene grøft dengang, når det gælder uddannelse. Anders Fogh (V) havde været i Kina, vi fik dårlige Pisa-resultater, og der var en bevægelse mod det teoretiske, som jeg også var del af.”

Nå, så det var altså en kæmpefejl pga. Pisa og Kina, og noget hun kalder for ”teori” (hun aner ikke hvad hun snakker om)?

Men så er det sørme ærgerligt, at denne fejl – dvs. Globaliseringsrådet og Foghs Kina-tur – var årsag til ødelæggelse af hele uddannelsessystemet, afviklingen af seminarierne og endte som det begrebslige grundlag for både læringsmålsstyring, en instrumentaliseret læreruddannelse og alt det andet!

Tankegangen ødelagde iøvrigt også DPU via fusionen med AU, hvor Smith selv sad i bestyrelsen.

Det er rystende læsning! Hvorfor bruger staten rådgivere, der går ”alt for meget i den ene grøft” og makker ret pga. noget tilfældige noget med Kina og Pisa? Dermed bekræfter Smith sin samfundsødelæggende ideologi fra 00’erne med 100%.

Smith har intet lært, selvom hun tror det, og hun viser ingen tegn på at have sat sig ind i den omfattende pædagogiske og faglige kritik, som har udviklet siden 2005.

Denne konklusion bekræftes af, at hun mener, at folkeskolereformen i 2013 var en ”faglig fornuftig reform”, som alene gik i vasken pga. lærerkonflikten. Men der tager hun helt fejl. Reformen i 2013 var en direkte forlængelse af Globaliseringsrådet, som hun selv beskriver som en fejltagelse. Reformen var altså dårlig fra starten, uanset lockout. også ifølge hendes egen logik. Smith forveksler tingene.

Hvad bliver de næste? At Det Økonomiske Råd skal bestå af dagplejemødre?

Der er også et interview med en anden indflydelsesrig person fra skolereformens processer, nemlig den magtfulde Per B. Christensen, men han siger ikke noget interessant.

https://uddannelsesmonitor.dk/nyheder/politik/article17787953.ece?utm_source=Feed&utm_medium=latest

 

15. Den 23. januar: Tanke nr. 4: Den europæiske venstrefløj

Valget i USA forstærker den krise, som den europæiske venstrefløj i forvejen var i. Men valget forstærker endnu mere højrefløjens krise.

Højrefløjen er altså på en måde langt værre stillet end venstrefløjen. Det er lidt paradoksalt, for umiddelbart har højrefløjen jo vundet?

Lad mig forklare det:

A. Først venstrefløjen:

A1.

Venstrefløjen har været i krise siden murens fald, hvor man opgav ideen om social ontologi og politisk handling; senest symboliseret ved Enhedslistens afvikling af revolutionsbegrebet.

I stedet afleverede venstrefløjen alle sine sølle rester til de gamle fjender, nemlig den nye globalisering, hvor man var gået fra mellemfolkelig vekselvirkning til ekstremt bureaukratiske og statistisk-definerede organisationer som EU, WEF, WHO og OECD; båret oppe af folk som f.eks. Andreas Schleicher (OECD) og Bill Gates (Microsoft + WHO).

A2.

Det er denne nye globaliseringsvenstrefløj, der nu har tabt til Trump. Alle de store IT-kapitalister er nu på Trumps side, undtagen Bill Gates, der jo støttede Australiens ”zero-covid” strategi under coronaen (én smittet betyder total nedlukning, dvs. Taleban x10).

Kort sagt: en socialisme, som i forvejen var i totalt forfald, har nu har tabt til Trump.

B. Men nu højrefløjen. Hvorfor er den endnu værre stillet?

B1.

Også højrefløjen har været i krise siden murens fald. Højrefløjen støttede også den ny globaliserings opgør med de folkelige og filosofiske traditioner. Altså også her en af-ontologisering. Ligesom på venstrefløjen.

I stedet blev det de rige nationale dialoger fjernet og rekonstrueret som en blanding af konkurrencestater og en ”identitet”, der alene var defineret polemisk (dvs. som ”ikke-islam”).

Det var denne sammenhæng, der skabte den postmoderne europæiske højrefløj, som efterfølgende fik dybe konsekvenser ind i f.eks. Socialdemokratiet (f.eks. som totalt historieløse “danske værdier”).

På denne højrefløj var man kritisk over for globaliseringen, selvom man selv blev skabt ved den.

B2.

Men med Trump sker der noget meget interessant. For nu træder den identitære højrefløj i direkte kontakt med de amerikanske vindere.

Og hvem er så disse vindere? Det er den aldrende Trump og alle hans vitalistiske teknokapitalistiske neo-imperialister? Det er en slags globalisering på speed. Og hvad er det så? Det er ”rumificering”.

Vi får ”space” og ”AI” og udvidelse på både land og i rummet. Trump og Musk vil til Mars og videre ud. Alt det der med køn, woke og toldsatser er ligegyldige detaljer i denne sammenhæng.

Det vil sige, at globaliseringen udvides mange gange, nu til en “rumificering”.

Kort sagt: Højrefløjen er gået i direkte alliance med de folkelige traditioners totale modsætning, nemlig rumificeringen, der forstærker globaliseringens effekter.

Konklusion:

Så venstrefløjen overgav sig til sin modsætning. Men højrefløjen støtter nu sin fordoblede modsætning.

Resterne af venstrefløjen blev til globalisme, mens resterne af højrefløjen blev til rumificering, dvs. globalismens udvidelse.

Det er det, jeg mener med, at venstrefløjen har tabt, men at højrefløjen har tabt big-time.

Men hvad gør vi så? Vi forstærker pædagogikkens sprog, som ved sin totale irrelevans aldrig har været mere relevant. I pædagogikken mødes alle i en højskole, både jyder, grønlændere, russere, ukrainere, arabere, israelere, amerikanere og så videre.

Og her fordyber alle sig i hinandens sprog og kulturkreds og finder ud af, at alle er skabt af det samme smukke stof.

Vi bør nok også gå forrest og skære ned på forsvarsudgifterne.

 

16. Den 24. januar: Martin Ågerups store indsats

Efter min mening er Martin Ågerup en af den nyere danmarkshistories frihedshelte.

Først og fremmest stod han forrest i kritikken af corona-nedlukningerne, både via en række faglige og kritisk orienterede analyser, men også i form af handling i forbindelse med en dybt rørende tale ved en stor demonstration på Rådhuspladsen i København.

Med sine fantastiske aktioner løftede Ågerup CEPOS væk fra de lidt tekniske økonomiske analyser, som var præget af neoliberalismens ideologi, og ind i en liberal og politisk livsform. Ågerup blev kort sagt en foregangsmand.

Og nu er Ågerup igen blandt de første til at minde om, at nedlukningens overgreb slet ikke er adækvat reflekteret. I en helt aktuel kronik i Berlingske skriver han følgende om 2020-22:

”En lang række fundamentale frihedsrettigheder blev i løbet af de næste små to år tilsidesat ad flere omgange, herunder næringsfriheden og forsamlingsfriheden.”

Jeg har selv undersøgt det med “forsamlingsfriheden”, og jeg giver Ågerup 100% ret.

Vi lærer også om, hvordan SVM-regeringen blev stiftet i 2022 med det primære udgangspunkt, at alle skulle holde kæft om nedlukning og minkskandale og så videre. Det var tavshedens sejr. Bagefter kunne man føre nedlukningens logikker videre i alt fra st. bededag til tredje verdenskrig.

Ågerup fortæller desuden om den ny rapport fra den amerikanske kongres, hvor Faucis og Bidens coronapolitik blev kritiseret på det kraftigste. Denne rapport blev totalt fortiet i dansk presse. En skandale af dimensioner.

Vi lærer også om, hvordan faglige og videnskabelige stemmer blev marginaliseret og udskammet af de nye autoritære coronasystemer. Ikke mindst har Ågerup sans for nedlukningsideologernes ensretning af de faglige tilgange. Her i citat:

”De, der under pandemien antydede, at epidemiologer og virologer var for fokuseret på at forhindre smittespredning og overså andre bekymringer og hensyn, fik dengang ikke et ben til jorden, men blev kaldt »bodegavirologer«”

Sidste år nedsatte man en evalueringsgruppe under VIVE, som skal undersøge nedlukningen, men det lyder ikke som om, at Ågerup har tiltro til dette arbejde pålidelighed, objektivitet og effekt.

Endelig vil jeg sige, at Ågerup tidligere har brillieret ved at være en af de få danske økonomer, der har inddraget filosofisk materiale i sine refleksioner. Det kan man læse om i nogle af hans bøger. Jeg er ganske vist ikke enig i hans analyser, men sådan er der så meget. Uden uenighed bliver ingen klogere.

1000 tak til Ågerup for hans store indsats. Det er helt ubegribeligt, at hans betydningsfulde virke i samfundet har resulteret i en afskedigelse fra Tænketanken CEPOS, der i stedet har ansat en anonym embedsmand fra Erhvervsministeriet som direktør. Man har endda også fyret Jonas Herby, der har samme selvstændige profil som Ågerup.

https://www.berlingske.dk/kommentatorer/martin-aagerup-covid-nedlukninger-fremstaar-mere-og-mere-som-en?gaa_at=eafs&gaa_n=AerBZYM1HSCUtmbqb1TT982r2iUxmmjd1a2IhwF5taDYQN_QhBGrZ1ZuWe7q&gaa_ts=67c3316c&gaa_sig=W_gj4M__L5cH3xPlMqXj-1Go_5_j997FUv30M567rC-NuNV0Yyf_XW3m1osoMSM71xdHCNNCz4GKyPj65tQwsg%3D%3D

 

17. Den 26. januar: Tanke nr. 5: Benådninger

Biden har benådet Fauci og folk fra Bidens egen familie. Det er en ”full and unconditional pardon”, som der står, jvf. link.

Men Fauci er aldrig blevet dømt, og der er er ingen retssag. Men hvordan kan man så benåde, endda for alle evt. ulovlige handlinger helt fra 2014 til i dag?

Det er efter sigende sket før – det kaldes for en “preemptive pardon” – men det er ikke almindeligt. Jeg kan ikke helt gennemskue praksis, og der lader til at være lidt forskellige vurderinger.

Nuvel, ifølge den danske ordbog Lex.dk betyder ordet “benådning” følgende:

”Benådning er hel eller delvis eftergivelse af straf eller konfiskation.”

Så der skal altså være en ”straf” eller i det mindste en retssag, hvilket jo ikke er tilfældet i Faucis tlfælde. Så med Bidens afgørelse undermineres begrebet om ”benådning”:

Almindeligvis kan et statsoverhoved som sagt kun benåde en person, der er dømt. Det vil sige, at en konge kan fritage en person for en straf, hvor både straf og brøde eller i al fald en evt. retssags indhold allerede er kendt.

Men med den aktuelle ”benådning” – dvs. et alment carte blanche over 10 år – så ender vi med en meget mærkelig effekt:

Hypotetisk kan der nemlig ske det, at en evt. retssag mod Fauci viser, at han er skyld i alverdens dårligdomme og død og ødelæggelse. Bare for eksemplets skyld: 10.000 døde og en masse ulovligheder derudover. Eller måske en “crime of the century”, som gruppen Supertramp sang i 1974.

Men i så fald bliver der nu ingen straf? Altså uanset brøden.

Dermed kan der opstå en kæmpestor diskrepans mellem brøde og konsekvens, hvilket man ikke ser på samme måde ved traditionelle benådninger, hvor man jo kende brøden.

Pointen er: Biden kan ift Fauci ikke vide, om der er begået noget ulovligt, eller hvad dette “noget” er, mens man ved almindelige benådninger kender til brøde, straf og sagsindhold.

Så den dømmende magt kan fra nu af kun markere skyld, mens den udøvende magt ikke vil effektuere straffen.

For jeg går ud fra, at man stadig kan føre en retssag og fælde dom? Selvom det altså bliver uden konsekvens? Ellers skrider alt.

På en måde leger Biden Gud. At ”be-nåde” bliver til ”nåde” slet og ret.

Måske vil Trump nu være endnu mere ivrig efter at føre sag mod Fauci. For en evt. saglig skyld vil ramme Biden meget hårdt, eftersom dommen ikke kan implementeres pga. Bidens benådnings-aktion.

Så Trump er i kontakt med Gud, som ifølge Trumps indsættelsestale har reddet Trumps liv, og Biden er i kontakt med Gud, fordi Biden kan benåde uden retssag, dom og materialitet.

Den gode Gud må korse sig.

(og så lader jeg alle de absurde “benådninger” af familiemedlemmer, som også er “preemptive”, og dømte kongresstormere, som ikke er “preemptive” men mere klassiske benådninger, ligge)

Links:

Bidens benådning: https://www.justice.gov/pardon/media/1385746/dl?inline

Leksikal omtale på lex.dk: https://lex.dk/ben%C3%A5dning

 

18. Den 27. januar: De borgerliges opgør med pædagogik

I 2001 ville VKO-flertallet af med noget, man kaldte for “smagsdommere” og “rundkredspædagogik”.

Mange af disse smagsdommere var folk med rødder i den demokratisk-folkelige tradition. Ud med dem!

Og “rundkredspædagogikken” var udtryk for den skønneste pædagogiske praksis, som havde rødder helt tilbage til jernalderens urdemokratier og videre ind i reformpædagogikken flotte eksperimenter. Ud med den. Ikke al den samtale.

Kort sagt: Ud med hele den nationale tradition.

OK, men hvad kom så i stedet for?

Jo, i stedet for den højskoleagtige “smagsdommer” kom nationaløkonomen og evalueringseksperten. Vi fik en grænseløs målestat, også kaldte konkurrencestaten.

Og i stedet for den skønne ”rundkredspædagogik” kom “Pisa-listen” og de nationale test. Kort sagt: Skriv dine svar ind i en statslig datamat. Det var kundskabernes nederlag til “kompetencen”.

Dermed videreførte man faktisk 90’ernes Ansvar for Egen Læring, som var det virkelige opgør med de pædagogiske rundkredse. Og man radikaliserede også den venstreorienterede strukturalisme, som havde problemer efter murens fald.

Kort sagt: VKO forstærkede venstrefløjens værste sider.

Det var ordet “læring”, der var passage for elendighederne.

Men hvad med venstrefløjen? Ja, den ene halvdel overgik selv til Ansvar for Egen Læring. Det skete efter murens fald. Og den anden halvdel købte med 100% ind på konkurrencestatens og globaliseringens opgør med det folkelige og med social ontologi og handling. Det skete omkring 2010.

Kort sagt: Venstrefløjen forstærkede VKOs værste sider, som havde forstærket venstrefløjens værste sider.

På den måde gør alle op med alle, indtil alting er væk. Og nu kan dette nye og tomme alting flyve til Mars med Elon Musk.

Man savner de gamle smagsdommere og rundkredspædagoger og al deres turbulente og pluralistiske fortid. Lad os få dem tilbage. Det vil være bedre for børnehaverne og skolerne, og faktisk også for både venstre og højre.

 

19. Den 29. januar: Skolepolitisk forskydning?

Dagen har budt på en vigtig uddannelsespolitisk forskydning. Tre partier – RV, K og LA – er kommet med en fælles melding, hvori de beder regeringen om at stoppe/udskyde arbejdet med den nye reform af ungdomsuddannelserne. Det er endda de tre partiledere, som har udtalt sig (DD siger, at de bakker op om erklæringen).

RV og LA har igennem længere tid haft et slags uudtalt åndsfællesskab i pædagogikken. Nu forstærkes det. Endda sammen med K.

Dermed aktiveres en fælles pædagogisk filosofisk åre, som kan få gode konsekvenser i mange andre skole- og uddannelsespolitiske sammenhænge.

Det er dejligt, at kritikken nu funderes bredt, selvom den stadig mangler institutionel og indholdsmæssig dybde. Den pædagogiske forskning er jo stort set tømt for den slags emner.

Men hvor er SF? Hvorfor er partiet så vild med, at pædagogik skal begrundes med henvisning til, at mennesket er et humankapitalistisk instrument, hvilket jo er Reformkommissionens dagsorden? EL er vist allerede ude af forhandlingerne, men jeg er ikke helt sikker.

Det er også spændende, hvad DF siger til de tre partiers melding?

De andre partier må nu også tage stilling til meldingen.

Link:

Omtale af den fælles melding: https://nyheder.tv2.dk/politik/2025-01-28-partier-opfordrer-regeringen-til-at-lave-nyt-udspil-for-ungdomsuddannelser

Min egen kritik af reformerne: https://aarsskriftet-critique.dk/2024/10/konkurrencestaten-oedelaegger-ungdomsuddannelserne-3/

 

20. Den 2. februar: To nye bøger om nedlukningen

Forlaget Kolbein er på vej med to kritiske bøger om nedlukningen:

Den ene bog har jeg selv skrevet. Den hedder ”Den lukkende nedlukning – dagbog fra biostatens andet år”.

Den anden bog er skrevet af økonomen Jonas Herby, som allerede gjorde et kæmpearbejde med emnet, da han var ansat ved Tænketanken Cepos. Herbys nye bog hedder ”Illusionen af styring – Hvem fik Danmark godt gennem COVID-19-pandemien?”.

Nedenfor har Karl Iver Dahl-Madsen, som er redaktør for forlaget Kolbein, skrevet en kort omtale af de to bøger.

Mange tak til forlaget Kolbein for at holde denne diskussion ved lige. Bøgerne går formentlig i trykken i slutningen af februar.

https://dahl-madsen.dk/2025/02/forlaget-kolbein-udgiver-2-boeger-om-covid-og-de-forfejlede-nedlukninger/

 

21. Den 6. februar: Opgøret med oplysningen

Karen Wistoft, som i mange år har været en del af DPU’s magtfulde systemteoretiske miljøer, er i dag docent ved Københavns Professionshøjskole. Her beskæftiger hun sig bl.a. med det nye begreb ”praksisfaglighed”.

I den egenskab har hun skrevet et indlæg til Skolemonitor, der efter min mening er et generalangreb på filosofi og oplysning.

Hun fortæller, at dagens pædagogik lægger for meget vægt på udtrykket ”sapere aude! Hav mod til at bruge din egen forstand!”, som var Kants overskrift for oplysningen: En slags ”tænk selv” og offentliggør dine tanker.

Dette fine udtryk har rødder tilbage til antikkens filosofi, og er blandt de helt centrale fundamenter for menneskelig udvikling og borgerlige offentlighed, dvs. for demokrati og humanisme.

Men Wistoft mener, at ”sapere aude” handler om noget med ”kognitive eller akademiske evner”, og om at for mange går i gymnasiet. Hun ender derfor med en total teknificering af en almen menneskelig aktivitet. Og det er med denne slagtning som baggrund, at hun derefter kan fremføre sit begreb om ”praksislæring”, som pludselig får et u-menneskeligt skær: Vi får kompetente praktikere uden del i fornuftens liv.

Wistofts begrebssætning er et eksempel på det, som en anden fremtrædende systemteoretiker, Jens Rasmussen, i sin tid omtalte som ”metodisk antihumanisme”. Han mente det positivt. Det er konkurrencestatens filosofiske indre.

Wistoft mener endda, at hendes analyse lige er noget for Tesfaye. Det er jeg faktisk kommet i tvivl om, for Tesfaye har netop i et helt aktuelt interview talt om betydningen af ånd på den helt store klinge. Men jeg forstår godt forvirringen, for de aktuelle uddannelsesreformer bygger i høj grad på Wistofts tankegang.

Sagen er, at fornuftens evne tilhører mennesket som sådan. Det er derfor, vi har et demokrati. Det står på ingen måde i modsætning til samfundets livs- og praksisformer, tværtimod. Det gælder om at opretholde den fulde syntese.

Ordet ”praksisfaglighed” er i øvrigt ret nyt, og det er for tiden godt i gang med at sive ind i konkurrencestatens begrebslige systemer. Det er Wistofts indlæg et eksempel på, og i sommers skrev jeg om en praksisfagligheds-konference på DPU, som havde samme tendens.

Karen Wistoft er i øvrigt samlevende med Lars Qvortrup, som jo i 2010 forsøgte at nedlægge filosofien på DPU, og som var vild med den dybt teknokratiske læringsforsker John Hattie. Jeg synes, det er relevant at notere den ægteskabelige forbindelse her, selvom jeg normalt ikke vil nævne det. Tidligere var Wistoft samlevende med nu afdøde dekan, Søren Kruuse, som var endnu en indflydelsesrig systemteoretiker på DPU. Den nuværende leder af DPU, Claus Holm, har samme faglige baggrund i systemteorien. Jens Rasmussen var Holms ph.d.-vejleder, og Holm skrev i 2007 en indflydelsesrig bog sammen med Rasmussen og Kruse. Filosoffen Peter Kemp kaldte bogen for ”antifilosofisk”.

Wistofts antihumanistiske tekst udspringer kort sagt af et magtfuldt og autoritært pædagogisk system, som helt ukritisk har fået lov til at udvikle sig, siden DPU blev fusioneret med Aarhus Universitet i 2008.

Man må håbe, at nogle folk på professionshøjskolerne tager kampen op og forsvarer deres fag og virke.

Links:

Karen Wistofts indlæg: https://skolemonitor.dk/debat/art10272975/Didaktikken-har-fors%C3%B8mt-praksisorienteringen

Mit eget omtale af en konference om praksisfarlighed: https://kontrast.dk/sektioner/kommentar/artikel/faa-slipper-levende-fra-moedet-med-danmarks-paedagogiske-universitet

 

22. Den 6. februar: Tanke nr. 5: Trumps ydmygelse af højrefløjen

I nedenstående kronik fra dagens Ræson indtager jeg ”et ledigt standpunkt” (tror jeg nok):

Jeg argumenterer nemlig for, at udover, at Trumps sejr selvfølgelig er et nederlag for venstrefløjen, så er hans sejr en decideret ydmygelse af højrefløjen.

Så spørgsmålet er, hvem og hvad der egentlig har vundet?

https://www.raeson.dk/2025/thomas-aastrup-roemer-trumps-sejr-er-venstrefloejens-nederlag-og-hoejrefloejens-ydmygelse/

 

23. Den 8. februar: God kronik om universiteternes tilstand

De to redaktører og statskundskabsstuderende, August Østergaard Nilsson og Felipe Oscar Bonilla Branner, har en tankevækkende kronik om universiteternes tilstand i Ræson. Jeg har forsøgt at kondensere det, jeg opfatter som kronikkens centrale pointe:

A.

Først gør Nilsson og Branner rede for det moderne socialdemokratis ubehag ved universiteter og videnskab, som af ledende socialdemokrater ligefrem italesættes om ”de lærdes tyranni”.

Dernæst går de over til hovedærindet, som er at drøfte universiteternes indre tilstand. De siger her følgende om ”akademisk frihed”:

”Især ét aspekt ved dansk akademia er nemlig under voldsomt pres. Et aspekt, der utvivlsomt ikke lader sig forbedre med stadig mere nytteoptimerende reformer – nemlig den akademiske frihed.”

Efterfølgende underbygger de dette synspunkt med en undersøgelse af forskningsfrihedens tilstand på europæisk plan. Danmark ligger i bunden. Dog en anelse bedre end Ungarn.

B.

Resten af kronikken handler om den danske situation. Forfatterne indleder med følgende kloge ord:

”Akademisk frihed kræver først og fremmest et uafhængigt universitetsmiljø med frihed fra statslig indblanding i universitetets interne anliggender.”

Dernæst opridses de mange nyere reformer, som angriber dette princip. Alle disse reformer angives at have rod i universitetsreformen fra 2003.

Denne 2003-ideologi gør for det første, at universitetets ledelser ”slikker opad”, som der står, og for det andet kommer der stort pres på den almene ytringsfrihed:

”Det er – for at gøre ondt værre – også blevet noget nær umuligt for akademisk personale at udtale sig kritisk både til ledelsen og i offentligheden, netop fordi ansættelsessikkerheden efter reformen af 2003 er blevet decimeret, ligesom tenure (akademisk fastansættelse) de facto er blevet afskaffet.”

Denne indsigt flugter 100% med min egen analyse og erfaring.

C.

Til sidst forklarer forfatterne, at den akademiske frihed bør funderes i en slags akademisk republik, hvor forskerne også har frihed fra egen ledelse (som jo selv i høj grad er påvirket af 2003-ånden):

”Foruden et universitetsmiljø fri fra statslig indblanding, kræver akademisk frihed selvstyre for de akademisk ansatte. Forskerne skal have autonomi og frihed – også fra deres egne institutioner.”

Der står også meget mere, bl.a. med referencer til både Schopenhauer og Platon, men det må man selv læse.

https://www.raeson.dk/2025/nilsson-og-branner-dansk-forskningsfrihed-er-i-frit-fald-og-det-har-konsekvenser/

 

24. Den 8. februar: Fagfornyelse: En skolepolitisk forskydning?

Der er sket en positiv skolepolitisk forskydning, som jeg kort vil omtale. Det handler om, at alle de store partier nu går ind for, at skolens formål skal være skolens og undervisningens fundament. Det ville ellers have været et revolutionært synspunkt for få år siden.

Det hele drejer sig om den aktuelle ”fagfornyelse”, dvs. en reform af folkeskolens fagbeskrivelser.

Først en kort historik:

Tilbage i 2014, under Antorini, lavede man de såkaldte ”fælles forenklede mål”, som var knyttet til en omfattende læringsmålstyring af undervisningen. Det vil sige, at målene var det stik modsatte af “forenklede”. Det var dengang, at et nyt og autoritært DPU sad på de centrale ministerielle udvalgsposter.

Herefter fulgte en såkaldt ”justering” i Riisagers ministertid, dvs. omkring 2018. Her var der ingen DPU-folk. Tværtimod blev justeringen gennemført af kritikere af læringsideologien, f.eks. Keld Skovmand og Lene Tanggaard.

Nuvel, i 2022 kom Reformkommissionen med dens rapport om skolesystemet. Rapporten var stærkt præget af konkurrencestatens ideologi.

Og i efteråret 2023 udkom regeringens skoleudspil, også med stærk reference til Reformkommissionen.

Dette regeringsudspil blev baggrunden for et politisk forlig om skolen i marts 2022, hvor ”reformkommissionen” ikke var nævnt. Altså en forbedring i forhold til regeringens udspil, medmindre der var tale om en form for “fortrængning”.

En del af dette politiske forlig var den såkaldte ”fagfornyelse”, som skulle bygge på ”skolens formål”. Der blev nedsat et ekspertudvalg uden DPU-folk og med hele tre folk fra dannelsessiden, nemlig Alexander von Oettingen (medformand), Lene Tanggaard og Thomas Illum Hansen. De to sidste var også med i Riisagers gruppe.

Det er denne ekspertgruppe, som her i december 2024 barslede med et meget flot forslag, der for alvor sætter tryk på formål, undervisning og pædagogik. Forslaget blev ledsaget af en stor pædagogisk filosofisk begrundelse på 88 sider, der var et implicit slag i ansigtet på de DPU-kredse, der arbejdede omkring 2014. I denne baggrundsrapport trækkes bl.a. på folk fra lærerhøjskolens tradition, som førende folk fra DPU jo ville gøre op med. Desværre lader rapporten til at leve et ret marginaliseret liv på ministeriets hjemmeside. Det er lidt mystisk.

Jeppe Bundsgaard fra DPU, som var en del af 2014-arbejdet, protesterede i Folkeskolen.dk mod den nye faggruppes arbejde. Gruppens formandskab svarede yderst afmålt. Det var helt efter bogen.

Og i sidste uge godkendte forligskredsen så gruppens arbejde med nogle ganske få justeringer. En af justeringerne var faktisk, at der ikke var formålsparagraf nok i den ellers formålstunge tekst! Denne justering siger virkelig noget om et skolepolitisk skifte, synes jeg.

Der er nu nedsat en endnu en gruppe, der skal følge det videre arbejde med de konkrete fagplaner. Desværre er dannelsesfolkene taget ud, undtagen Thomas Illum Hansen, og formanden kommer fra EVA, som i årenes løb har spillet en særdeles problematisk skolepolitisk rolle. Vi kan derfor forvente en vis instrumentalisering, men nu må vi se. Tilbage i 2014 gik tingene helt galt i disse arbejdsgrupper.

Thomas Illum Hansen og Keld Skovmand har da også været ude med en advarsel mod, at ”formålet” pludselig kan forsvinde igen. Heldigvis er DPU stadigvæk ekskluderet.

Generel vurdering:

Det er tankevækkende, at ekspertgruppen på ingen måde knytter an til Reformkommissionens baggrundsrapporter. Drøftelsen er ført i et regelret pædagogisk sprog, hvilket også var oplægget i kommissoriet og som sagt også i det politiske forlig.

Denne proces betyder, at skolens formålsparagraf i dag slet og ret er hovedreferencen i skolepolitikken, dvs. i hele forligskredsen, som består af Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti. Måske har vi fået en kovending?

Nu venter vi blot på, at disse partier også prioriterer almenpædagogikken og den pædagogiske filosofi, som jo er formålsparagraffen fagområder. En sådan prioritering må ske både forskningsmæssigt og pædagogisk, for emnet er stærkt marginaliseret på DPU og på professionshøjskolerne.

Selv har jeg sendt et forslag om et ”Center for dannelse og pædagogiske formål” til Lotte Rod, Merete Riisager og Mattias Tesfaye. Så må vi se, om disse tre politikere kontakter de andre ordførere, nu hvor de alle sammen er blevet enige om et ny grundlag for skolens liv.

Eller måske er det hele bare er til pynt?

Links i nogenlunde kronologisk orden:

A.

Reformkommissionens rapport om folkeskolen, maj 2023: https://reformkommissionen.dk/udgivelser/nye-reformveje-2/

B.

Regeringens almene udspil, oktober 2023: https://www.uvm.dk/-/media/filer/uvm/aktuelt/pdf23/okt/231011-forberedt-pa%CC%8A-fremtiden-2-web.pdf

C.

Ministeriet nedsætter fagfornyelsesgruppe, 31. januar 2024, diverse links:

– Nyhedsomtale: https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2024/jan/240130-ekspertgruppe-skal-komme-med-anbefalinger-til-udviklingen-af-nye-laereplaner-i-folkeskolen.

– Generelt om organiseringen af fagfornyelsen: https://www.uvm.dk/folkeskolen/folkeskolens-maal-love-og-regler/politiske-aftaler/folkeskolens-kvalitetsprogram/fagfornyelsen.

– Journalistiske omtaler: https://skolemonitor.dk/nyheder/art9739367/Nye-fagplaner-skal-v%C3%A6re-en-masterplan-for-skolens-dannelsesindhold og https://skolemonitor.dk/nyheder/art9738587/Ekspertgruppe-skal-komme-med-anbefalinger-til-nye-l%C3%A6replaner.

D.

Politisk forlig om folkeskolen, marts 2024; https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2024/mar/240319-ny-aftale-om-folkeskolen

E.

Om fagfornyelsesgruppens aktuelle forslag, december-januar 2024:

– Ministeriel omtale: https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2024/dec/241218—fagfornyelsens-beslutningsgrundlag

– Journalistisk omtale: https://www.folkeskolen.dk/fagplaner-faelles-mal-praksisfaglighed/fagplaner-vil-ikke-i-sig-selv-skabe-ny-undervisning-men-her-er-grundene-til-at-vi-tror-pa-at-de-bliver-en-succes/4793468

– Folk fra ekspertgruppens dannelsesfløj (bl.a. Illum Hansen og Tanggaard udgiver en stor ministeriel og pædagogisk filosofisk redegørelse for deres almendidaktiske tankegang: https://www.uvm.dk/-/media/filer/uvm/udd/folke/pdf25/jan/250109-grundlag-for-nyt-format-for-folkeskolens-fagplaner.pdf

F.

– Strid mellem ekspertgruppe og Jeppe Bundsgaard, januar 2025: DPUs Jeppe Bundsgaard, som var med i 2014-arbejdet, protesterer mod den nye rapport. Af debattråden fremgår det, at han mener at OECD er et udtryk for dansk pædagogisk tradition. – Man kan læse om denne vigtige udveksling her: https://www.folkeskolen.dk/billedkunst-biologi-dansk/professor-om-nye-planer-for-fagene-jeg-havde-forstaet-at-skolen-skulle-vaere-mindre-kedelig/4794549

– Formandskabets svar til Bundsgaard står her: https://www.folkeskolen.dk/files/2025/01/09/Alexander%20von%20Oettingen%20og%20Lise%20Tingleffs%20svar%20til%20Jeppe%20Bundsgaard.pdf.

– Her er min egen fortolkning af striden: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0qsWZgLP5FXvWsUcaxWKADFnQ4tWqsn8Bmj1eiWJerrG3sHMFiHh1Evj2Rz4yGf8Pl&id=837549480

G.

– Keld Skovmand og Thomas Illum Hansen, som tilhører dannelsesfløjen, minder i et indlæg d. 24. januar 2025 om, at man skal huske at lægge vægt på formålsparagraffen: https://skolemonitor.dk/nyheder/art10256775/Forskere-advarer-mod-at-beg%C3%A5-samme-fejl-i-Danmark

– Lene Tanggaard fortæller om ekspertgruppens tanker i et indlæg i Jyllands-Posten, d. 13. februar. https://jyllands-posten.dk/jpaarhus/debat/kommentarer/ECE17879013/friske-fagplaner-skal-stoppe-flugten-fra-folkeskolen/

H.

Forligskredsens korrektioner til fagfornyelsesgruppens rapport, d. 6. februar 2025: https://skolemonitor.dk/nyheder/art10280301/%C2%BBDet-g%C3%B8r-det-ikke-lettere-men-det-er-nok-n%C3%B8dvendigt%C2%AB

I.

I starten af 2025 nedsættes en ny rådgivningsgruppe, der skal arbejde med det videre og mere praktiske forløb, d. 6. februar 2025. Her er dannelsesfløjen stort set væk: https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2025/jan/250206-arbejdet-med-fagfornyelsen-indtraeder-i-ny-fase

 

25. Den 12. februar: Woke på speed!

A.

Trump har udelukket et anerkendt medie, Associated Press, fordi det har skrevet om ”den mexicanske golf” i stedet for Trumps identitetspolitisk konstruerede ”den amerikanske golf”.

Det er jo woke på speed!

B.

Tre politiske partier – LA, DF og K – vil fyre en redaktør i DR, fordi de ikke er enige i hans redaktionelle valg?

Man tror ikke sine egne øjne.

C.

Hvad bliver det næste?

At staten skal undskylde for en flot satiretegning?

Eller at politikerne nedlægger et videnskabeligt institut, fordi det er “rødt”?

Links:

Om Trumps aktion: https://www.berlingske.dk/internationalt/trump-udelukker-medie-for-at-fastholde-navnet-paa-mexicos-golf?gaa_at=eafs&gaa_n=AerBZYOqtPidxIeQbJpCHAoV6QXWHJxfhj66X97QURYnEXcg7FuWnggtE6COwrFQK8o%3D&gaa_ts=67c33ff5&gaa_sig=mKCjIZVZ18dKwVhM7GCunSpVq6DgAt0u_JRD6FF4CuEEBveFCEfJBD39xNtGthlWeeDDVnSe5LmTgeuSQ5pWGQ%3D%3D

Om de tre partiers aktion: https://www.berlingske.dk/politik/df-vil-have-dr-redaktoer-bag-kryolit-dokumentar-fyret?gaa_at=eafs&gaa_n=AerBZYPMFIJB7JQHe4140nYMZuLsEs52v6YnhMM6vAUqfQgBIXnisiqGMY16EFBuDeU%3D&gaa_ts=67c3401c&gaa_sig=mWcd52JiMgAu6FrRaI9Qwyl_XbBzQl1rUB_q6j-e9XFzWoU1CmPmC6wAM8lD28jUrW6qdIAmYQgcqiDwU8t2Pw%3D%3D

 

26. Den 14. februar: Fra forsigtighed til ekstrem forsigtighed

A.

Biostaten førte til en opløsning af begrebet ”forsigtighed”, som jo normalt indebærer en vis tilbageholdenhed, proportionalitet og dømmekraft, og som derfor er en central del af en demokratisk statsræson.

I stedet indførte man ”den ekstreme forsigtighed”, som er det modsatte af ”forsigtighed”. Vi fik et totalt fokus på risiko. Alt er farligt.

Nu kunne man gøre alt med henvisning til alt. Det var en korrektion af statens og samfundets indre.

Den spagfærdige kritik af den ekstreme forsigtighed blev i løbet af efteråret 2022 fortiet og indkapslet. Det skete ved dannelsen af SVM-regeringen, som videreførte den ekstreme forsigtigheds filosofi og udvidede den til begrebet ”krise”.

Det var fortrængningens logik. Sigmund Freud kunne gøre klar i klinikken.

B.

Det er som om, at denne totale og ekstreme forsigtighedslogik nu udbredes yderligere. Så nu kan man gøre alt overalt med henvisning til alt. Der er ingen forsigtighed.

Trumps totale uforudsigelighed er et empirisk eksempel på den nye tilstand. Det samme er den danske regerings oprustningsmetode.

Nu er epidemiologien skiftet ud med krigseksperterne. Selv skolens formål, der stammer fra den demokratiske forsigtigheds epoke, forbindes nu med krigens og den ekstreme forsigtigheds logikker.

Ville disse ting kunne finde sted uden biopolitikken som baggrund? Jeg tror det ikke.

Denne logik er en af de processer, jeg skriver om i min nye bog ”Den lukkende nedlukning – dagbog fra biostatens andet år”, som udkommer i disse dage.

https://dahl-madsen.dk/2025/02/den-lukkende-nedlukning-dagbog-fra-biostatens-andet-aar/

 

27. Den 14. februar: A. Fejl

(tilføjet d. 16/2: Jeg er ikke enig med det, jeg selv har skrevet i nedenstående indlæg, men lader det stå, så alle kan se min fejltagelse. Erkendelsesprocessen fremgår af de efterfølgende indlæg)

JD Vance i München:

Den amerikanske vicepræsident JD Vance har i dag fremlagt et storslået forsvar for demokrati, humanisme og ytringsfrihed. Han kritiserede både EU og USA for at glemme egne værdier, som han mener bygger på et fælles fundament. Vi er blevet en trussel mod os selv.

EU’s vidensøkonomiske teknokrater – og dermed de bureaukratiske konkurrencestater og al deres elendige ”misinformations”-vokabular – har forhåbentlig røde ører. Og Vance kritiserer også USA selv i den forbindelse.

Vance taler for, at de vestlige lande og regioner bør arbejde mere med de kulturelle forudsætninger, så folkelig uenighed og pluralisme kan få et dybere fundament, og så man ved, hvad der er værd at undersøge og kæmpe for i sit land og i verden.

Vi går fra læring til pædagogik. Det er skolens formålsparagrafs rige tradition imod skolereformens læringsinstrumentalisme.

Så må vi tage alt det med den amerikanske geopolitik og Elon Musk, som på mange måde går i modsat retning, en anden gang. Disse ting blev stort set ikke nævnt i Vance’s tale. Der var ingen populisme eller teknokapitalisme hos Vance. Tværtimod. På en måde gik han imod hele Trump-systemet? Vance var da også tidligere ekstremt kritisk over for Trump. Måske tegner han en anden tråd i den amerikanske udvikling? Nu må vi se.

Tak til Vance, hvis tanker flugter med Tesfayes forsvar for dannelse og formål i Weekendavisen i sidste uge. Måske kan de amerikanske elendigheder føre til større pædagogisk interesse?

Men det er naturligvis centralt, at pædagogik og geopolitik holdes 100% adskilt. I det folkelige er man venner, selv midt i striden.

Jeg er totalt overrasket over denne strålende tale om folkelighed, demokrati og ytringsfrihed. Jeg håber disse tanker vinder indpas.

Link til tale: https://www.youtube.com/watch?v=pCOsgfINdKg

 

28. Den 15. februar: B. Forvirring:

Flere forvirrede iagttagelser:

I går knyttede jeg nogle rosende kommentarer til JD Vance’s tale, hvis indhold kom som en stor overraskelse for mig. Jeg beklager, hvis jeg kom til at krænke nogen, og det var sikkert også forkert det hele, selvom jeg ikke helt ved det selv. Men der var jo også mange positive tilkendegivelser, så jeg fortsætter lidt i mit forvirrede og søgende modus:

I dag har Weekendavisens journalist, Jesper Vind, nogle interessante informationer ifm. hans omtale af Vance’s tale, hvor Vance jo forsvarede både demokrati, ytringsfrihed og kulturtradition. Vance sagde endda, at enhver borger har ”visdom”, hvilket er et bedre demokratisk udgangspunkt, end at alle ”de andre” ”misinformerer”, som er den poststrukturalistiske konsekvens. Aristoteles har ikke levet forgæves.

A.

Jesper Vind skriver, at Vance’s tale minder om tankerne i Vance’s bøger, der, så vidt jeg ved, blev skrevet i en tid, hvor han var meget kritisk over for Trump.

Sammenholdes dette med Vance’s afsluttende henvisning til den store demokratiske pave, polakken John Paul 2, så iværksættes en form for åndelig, politisk og katolsk understrøm i Trumps teknokapitalistiske kaos, der snarere er udtryk for en globalisering på speed (som jeg kalder for ”rumificering”). Og katolicismen er jo et eksempel på en kristen udvidelse af Aristoteles’ filosofi.

Denne tese understøttes jo af ”visdoms”-formuleringen, men også af valget af Robert Kennedy som sundhedsminister (Kennedyfamilien er også katolikker, ligesom Biden også er).

Kennedy var jo en stor helt i sin modstand mod den coronapolitiske totalitarisme, som Vance faktisk også nævner i sin tale.

Hvis det er korrekt, så eksisterer der en dyb og måske skjult splittelse i den nye amerikanske regering – en splittelse mellem kulturkonservatisme og teknokapitalisme – som det gælder om at udnytte. Det bliver spændende at følge.

Men jeg må jo hellere læse Vance’s bøger for at se, hvad der er i hans hjerne.

B.

Talen får selvfølgelig meget automat-kritik i de tyske medier, men der er støtte fra chefredaktøren fra den store avis Die Welt, Ulf Poschardt, som siger følgende:

“Den, der ikke forstår, at J.D. Vance kan være et håb for Tyskland og Europa, vil bare ikke forstå det. Og den moraliserende storm mod ham viser mest af alt én ting: At vi bliver mindre betydningsfulde hver eneste dag – både geopolitisk og økonomisk.”

Det ligger lidt i forlængelse af punkt A, synes jeg, selvom jeg muligvis overfortolker.

C.

Talen støttes af Alice Weidel (AfD), som jo også har talt med Musk (jf. fb-opslag, d. 12/1), samt af den yderste venstrefløjs Sahra Wagenknecht. Sidstnævnte har følgende herlige formulering:

”Det må have været et chok for det USA-loyale europæiske establishment, at det netop var en amerikansk vicepræsident, der gav dem en opsang om ytringsfrihed og cancel culture. Helt rigtigt!”

Dejligt at den yderste venstrefløj går imod identitetspolitikkens ødelæggelse af fortiden. I Danmark er det omvendt: Enhedslisten har lige på bedste stalinistiske manér ekskluderet en vigtig kritiker af den kønspolitiske woke-ideologi.

Derimod er “De Grünen” kritiske. Jürgen Trittin mener, at Vance “foragter demokratiet”, selvom talen lyder som en kæmpe hyldest til demokratiet.

D.

Til sidst er det måske værd at nævne, at EU bygger på en slags opgør med den aristoteliske åndstradition, eller måske rettere: en teknificering af den. Dermed omdannes både de enkelte stater og de fælles ”institutioner” til vidensøkonomiske ”organisationer”. I den forstand er det meget logisk, at Vance’s centrale budskab gik ud på at redde Europa fra Europa selv.

Men som sagt: Jeg beklager alle disse forvirrede iagttagelser.

Artikel i Weekendavisen: https://www.weekendavisen.dk/2025-07/udland/en-hillbilly-paa-bayerischer-hof?gaa_at=eafs&gaa_n=AerBZYNoZnFnGMxA7B2EOUyEzYjzxFwyLEhwfIURsH5wEq-K5hAtHbxNDOi7vjhVLLM%3D&gaa_ts=67c34652&gaa_sig=sHMqNSPfeguxJyuU7uY0weG4tjHDck5-n25nZ-B6cgS6fVhKI82MP9aQD5-pTIaStdeG4sIzFi0zKhfRPCwqbA%3D%3D

 

29. Den 15. februar: C. Fortrydelse og ydmygelse

Jeg fortsætter med mine forvirrede iagttagelser, nu den tredje:

I en kronik i Ræson (d. 6/2) forklarede jeg, hvordan Trump/Musk er udtryk for en forstærket globalisering, som jeg kalder for ”rumificering”:

Rumificeringen betyder, at globaliseringen er blevet forstærket til en tekno-territorial struktur, hvor de af globaliseringen svækkede landegrænser, omdannes til stammeagtige ”territorier”, som udfyldes af kunstig intelligens, teknokapitalisme, rumeventyr og en fordoblet identitetspolitik.

Trumps efterfølgende kontakt til den europæiske højrefløj, som nu jubler, er en form for ydmygelse af højrefløjen, fordi den jo nu indrulleres i en forstærket version af den globalisering, som den egentlig var imod.

Årsagen til, at jeg oprindelig var glad for Vances tale var, at han fokuserede på den demokratiske kritik af globaliseringens ideologi og ikke nævnte rumificeringen.

Den kølige analyse er nok, at jeg selv blev ydmyget, men jeg er alligevel glad for, at jeg undervejs fandt en kristen-humanistisk tråd, der umiddelbart står i modsætning til Trump/Musk-ideologien. På den måde er der lidt at holde øje med.

https://www.raeson.dk/2025/thomas-aastrup-roemer-trumps-sejr-er-venstrefloejens-nederlag-og-hoejrefloejens-ydmygelse/

 

30. Den 16. februar: D. Korrektion

Jeg har foreløbig haft tre fb-indlæg om Vance’s tale. Nedenfor forklarer jeg, hvorfor jeg har taget fejl og herefter ændret i indlæggenes overskrifter.

A.

Først var jeg begejstret. Det var en stor fejl. Jeg troede, at jeg kunne se en splittelse i amerikansk politik mellem Vance og Trump; at Vance var folkelig. Og så jeg var glad for, at EU’s vidensøkonomiske systemer fik lidt tæsk.

Men det er naturligvis naivt. Man kan ikke skille Trump og Vance ad på den måde.

Vance beskyldte Europa for at være mindre demokratisk end USA, hvilket jo er absurd; ikke mindst i lyset af Trumps vilde aktioner. På den måde var talen snarere en slags nysprogs-trussel.

Jeg har derfor omdøbt dette første indlæg til ”Fejl”.

B.

Så blev jeg forvirret. Jeg troede, at splittelsen endda havde et kristent-humanistisk fundament. At splittelsen måske var endnu mere real, end jeg først antog.

Jeg får øje på nogle ting, jeg ikke vidste før, og det er jo fint nok.

Men på en måde forstærkede jeg ”fejlen”, fordi USA’s regering og dermed Trump/Musk pludselig tildeles et filosofisk fundament, som de ikke har, tværtimod.

Jeg har derfor omdøbt dette andet indlæg til ”Forvirring”.

C.

Til sidst fortrød jeg.

Jeg var blevet “ydmyget”, som jeg har kaldt det: Forført til at mene det modsatte af det, jeg mener.

Det samme er sket for store dele af især højrefløjen, hvis vakkelvorne identitære systemer nu støtter Trumps/Musks forstærkede globalisering, som jeg kalder for rumificering.

Rumificeringen er et opgør med det folkelige, som den samtidig forfører, men den er også en forstærkelse af globaliseringen, som den udvider ud i et tekno-rum, hvor de vakkelvorne “grænser” omdannes til “territorier”.

Vi går fra globen til rummet. Det er en ydmygelse af højrefløjen, som jo taler om “folket”.

Mens globalister og rumificister kæmper mod hinanden langt væk fra “the earth”, så ligger den folkelige og historisk-poetiske tradition brak.

Jeg har derfor omdøbt dette tredje indlæg til ”Fortrydelse og ydmygelse”.

D.

Dermed er jeg havnet i overensstemmelse med min analyse i Ræson fra starten af februar.

Prisen for denne korrektion er desværre ikke øget optimisme. Men hvad så?

Jeg ser kun en mulighed, som også har været lanceret af andre: Pædagogikken kunne være et sidste folkeligt sted, men den blev jo omdannet til økonomisk optimering af konkurrencestaten, så der skal arbejdes med begreber og historik.

Så pædagogikken skal genvindes. Man bør virkelig satse på pædagogikkens egenart og historie, for her er der hverken krig eller penge, men kundskaber, fantasi, selvvirksomhed og humanitet.

Herfra kan den næste generation så starte på ny.

https://www.raeson.dk/2025/thomas-aastrup-roemer-trumps-sejr-er-venstrefloejens-nederlag-og-hoejrefloejens-ydmygelse/

 

31. Den 17. februar: E. Korrektionens udvidelse: Vance’s korrekte fejl

I en række tidligere FB-indlæg (A-D) var jeg først begejstret for Vance’s tale. Efterfølgende fortrød jeg og blev kritisk. I det følgende vil jeg forklare, hvorfor han alligevel har ret, selvom han altså tager fejl. Det hele lyder lidt kompliceret, og det er det også:

A.

Vance mener, at Europas problem er et indre opgør med Europas frihedstraditioner, og at dette opgør består af globalisering og identitetspolitik. Han knytter an til kristne og humanistiske ideer.

Det lyder jo godt, men det er det ikke.

Hvorfor ikke? Fordi, at Vance’s kritik af Europa skal ses som et udtryk for en forstærket globalisering, nemlig Trumps/Musks grænseløse teknokapitalisme, som ikke blot er funderet i globens opgør med jorden, men i rummets teknologiske intet. Og som Hannah Arendt siger ”nothing could be worse”.

Ingen forfatning kan overleve en sådan ideologi i længden.

B.

Men denne enorme og dystre fejltagelse må ikke skjule, at Vance alligevel har ret. Hvis man skræller både den politiske kontekst og de lidt ubehjælpsomme og identitetspolitiske eksempler væk, så står tilbage, at det moderne Europa ifølge Vance er funderet i et opgør med ytringsfriheden og frihedstraditionen i det hele taget.

Passer det? Ja, det passer 100%.

Men hvordan? På to sammenhængende måder:

i)

For det første derved at velfærdsstaterne omkring år 2000 blev omdannet til konkurrencestater, som simpelthen er defineret ved at være et opgør med frihedsbegrebet.

Den første store reform herhjemme i den ny ånd var Helge Sanders universitetsreform i 2003, som slagtede hele universitetstraditionen.

Senere fulgte resten af den civile tradition ned i samme gyde. Først blev seminarierne nedlagt omkring 2008, og i 2013 kom så skolereformen.

Og når frihedstraditionen tages ud af pædagogikken, så eroderes også det omgivende samfunds udviklingsmuligheder langsomt men sikkert, kulminerende med corona-nedlukningen.

Kort sagt: Konkurrencestaten er ødelæggelse af frihed og dermed også af ytringsfrihed. Den er kort sagt det modsatte af velfærdsstaten, som var en syntese mellem frihed og lighed.

Denne proces blev som nævnt forstærket big time under biostatens etablering i 2020-22. Forfatningen får åndenød.

ii)

Denne proces i de nationale systemer blev forstærket efter murens fald i 1989, og dermed er vi fremme ved den anden måde, hvorpå Vance har ret:

I 1989 troede europæerne, at man nu fik nationernes smukke orkester, men det skete ikke. I stedet fik man en ny vidensøkonomisk mastodont, nemlig EU, som omdannede dets borgere til humankapital og tilranede sig mere og mere bureaukratisk dominans, godt og vel suppleret af OECDs elendige magt over de pædagogiske begreber.

Denne udvikling blev forstærket af, at man måtte opgive ideen om en europæiske forfatning. I stedet proppede man nu de ensomme institutioner og forfatningsbegreber ind i de mange bureaukratiske og organisatoriske led.

Så Vance har 100% ret. Europa er med sin vidensøkonomiske forbindelse til globaliseringen helt klart gået til angreb på sin egen tradition. Desværre overser han som sagt, at udviklingen under Musk/Trump er en decideret forstærkning af dette angreb.

Så det gælder om at holde analysen kold og hjertet varmt. Vance har helt ret i sin kritik af Europa, men forstærker samtidig det, han hævder at være imod.

Det er som om, at fakta kommunikerer med fakta og bryder sammen, så noget andet kommer til syne.

C.

Der er tre “løsninger” på dette problem:

Den første løsning er Trumps/Musks regelløse teknokapitalisme. Men det er som sagt slet ikke en løsning. Tværtimod er det en forværring af hele problemet.

Den anden løsning er helt at nedlægge EU eller evt. omdanne og nednormere det til en lille og teknisk organisation for kulturelt og politisk funderede nationalstaters udvekslinger, vel at mærke helt uden bureaukratisk tvang. Man kunne kalde det for ”Fælles kontor for mellemstatslige vekselvirkninger”. Her kan alle deltage, både Ukraine, England og Gaza-striben.

Den tredje løsning er at lave en fuld europæisk forfatning, med omfattende åndelige og nationale frihedsfundamenter. Altså en politisk-filosofisk fundering af Europa frem for en økonomisk. Det vil sige det modsatte af EU. Her vil hverken Hviderusland, Ukraine eller Tyrkiet kunne deltage, med mindre de for alvor finder de østromersk-græske dyder frem. Til gengæld må englænderne gerne føre an.

Og uanset hvilke af de to sidste svar man vælger, så bliver ånden en omfattende poetisk venskabelighed og kulturel generøsitet. En europæisk højskole, hvor alle kontinentets og dets nationers kulturelle stemmer kan komme til syne.

Kort sagt: Svaret på Europas overgreb på Europa er mere europæisk og nationalt liv. Det vil også kunne opdrage USA, som dermed kan bringes på ret kurs. Trumps raid skubber jo konstant til forfatningens grænser. Senest med hans sindssyge formulering: “Den, der redder sit land, bryder ingen love”. På en måde er det snarere USA, som trues af sig selv, hvis man må være lidt fræk.

Følger man løsning 2 og 3 kan også NATO, som jo er forbundet med FN’s mellemfolkelige værdier, fungere igen. Måske skal Grundtvig og Sokrates og alle de andre hyggespredere tage hinanden i hånden og give en fælles opsang til amerikanerne og til EU?

 

32. Den 17. februar: Ti minutter om dannelse

Nedenfor kan man høre en kort samtale mellem Prospekts kommunikationschef, Tine Obel, og undertegnede om dannelsens og pædagogikkens kritiske situation.

Undervejs kommer vi også ind på et alternativt forslag til et karaktersystem, og til sidst er der nogle forslag til, hvad man kan gøre.

https://www.taenketankenprospekt.dk/2025/02/14/ti-minutter-om-dannelse-med-thomas-roemer-2/

 

33. Den 16. februar: Lotte Rods store indsats for fritidspædagogikken

Jeg er for alvor blevet opmærksom på Lotte Rods store indsats for fritidspædagogikken.

I nedenstående indlæg kan man læse om nogle af de diskussioner, som Rod har initieret på Christiansborg, hvor hun sammen med Martin Lidegaard for nyligt har arbejdet for at lovfæste klassiske de klassiske fritidshjem.

Det er svært at få armene ned. Hun er virkelig en pædagogikkens ven. Det er åndens, kroppenes og kreativitetens liv i de gamle villaer.

http://www.thomasaastruproemer.dk/lotte-rods-kamp-for-fritidspaedagogikken.html

 

34. Den 19. februar: Onsdag d. 18. februar 2025

Dagbog fra i dag:

A.

Mette Frederiksen gentager nedlukningens logikker. Vi går fra biostat til krigsstat.

B.

DR fyrer en redaktør og fjerner en udsendelse efter politisk pres. Alle systemer holder nu kæft, og man kan fjerne alt muligt, hvor der er ”fejl” eller noget andet, nogen ikke lige synes om. Messerschmidt vil f.eks. fjerne endnu mere ”socialisme”.

Jeg nåede ikke engang at se udsendelsen. Det er nok det, som Trump kalder for ”ytringsfrihed”, dvs. det modsatte af åndsfrihed.

C.

Trump beskylder Zelenskyj for at være en diktator og meget andet i et langt indlæg på sit eget medie! Jeg er helt tom for ord. Nærmest i en slags politologisk sorg.

D.

Mattias Tesfye revolutionerer ungdomsuddannelserne uden andet forberedende arbejde end konkurrencestatens Reformkommission.

Konklusion:

Jeg tror, jeg snupper et Melodi Grand Prix fra 1983 for at bedøve mig selv. Det var det år, hvor Gry lavede sit rejehop og fik topkarakter fra alle juryerne for sangen ”Kloden drejer”

Det er nok det, som Mattias Tesfaye kalder for ”åndelig oprustning”.

 

35. Den 20. februar: Trykkefrihedens kollaps

Her i Danmark er man – endda efter et stærkt politisk pres – begyndt at fjerne tv-udsendelser og fyre dygtige redaktører på gråt papir. DR’s ledelse, som har makket ret, har en faglig og etisk rygrad som smeltet smør. Hele kulturtraditionen må vride sig i smerte.

Er der nogen principiel modstand mod denne barokke beslutning? Jeg har ikke hørt noget.

Jeg nåede ikke engang selv at se udsendelsen, før den var fjernet. Men jeg har hørt folk fra både DF og Konservative bruge platte udtryk som ”misinformation”. Så ved man, at man er i identitetspolitisk farvand, hvor der ingen sans er for kulturproduktet i sin helhed. Og disse “politikere” vil endda fortsætte deres nystalinistiske raid imod andre programmer.

Man har afsløret en “fejl”, og så mangler der nogle “fakta”, og så kalder man det “misinformation”, mens alt andet drukner.

Man må angiveligt heller ikke blande sig i en valgkamp i Grønland, fordi Trump har været forbi. Endnu en luk-munden-mekanisme.

Vi befinder os i åndsfrihedens absolutte modsætning.

Og man nøjes skam ikke med at kritisere og korrigere, hvilket jo er en god ting. Nej, man vil udrydde! Ud med programmet! og ud med redaktøren!

Jeg tjekker lige min reol, hvor der står alt muligt:

Der er en eller anden ”fejl” i alle bøgerne, og de har jo også en specifik faglig vinkel, som udelukker nogle andre vinkler.

Men den går ikke. Det er forbudt. Ud med dem! Alt fra Karl Marx til Edmund Burke og Rousseau. Ud!!!!

Og nogle af bøgerne har også omhandlet aktuelle og kontroversielle emner. Ud!!!

Og også ud med alle de redaktører, som har udgivet disse bøger! Ud!!!! Redaktørerne kan afløses af Elon Musks AI-systemer.

Så, nu er der endelig tomt på reolen. Nu er der ingen ”fejl” og inden ”misinformation” tilbage. Kun et par ringbind med gamle lønsedler.

Men hovsa, der står jo lige en bog tilbage? Hvad er er det for en?

Jo, den er sørme skrevet af Morten Messerschmidt fra Dansk Fryseparti. Den er helt fejlfri, inddrager skam alle perspektiver og er helt uden faglige vinkler.

Nogle af disse såkaldt ”borgerlige”, hvilket vist er en identitetspolitisk markør, kalder sig for ytringsfrihedens forkæmpere. De er det modsatte. Ligesom Trump og Vance og DPU. Det er identitetspolitikkens fordobling.

Og hvor er landets redaktører og alle andre? Er de allerede bange?

 

36. Den 22. februar: Fra konkurrencestat til biostat til krigsstat

Der er en direkte filosofisk og politisk tråd fra biostaten til krigsstaten. Her er to overskrifter fra dagens aviser, der bekræfter denne tese:

Berlingske: ”Jarl Cordua: Nu skal oppositionen huske at sige regeringen imod. Det må ikke blive som under corona”.

Jyllands-Posten: ”Det er ligesom under corona: Panik-Mette gør det igen”.

I min nye bog, ”Den lukkende nedlukning – dagbog fra biostatens andet år”, forudser og undersøger jeg denne sammenhæng mellem nedlukning og krig. Jeg er så ked af at jeg lader til at få ret i denne fordoblede nedlukningsteori.

Og faktisk er vi nu i en tredobbelt nedlukning. Den første var i 2013. Det var dengang pædagogikken blev lukket ned af den nye konkurrencestat. Vi er gået fra Lockout til Lockdown til Warlock.

Det store og grundlæggende problem er kort sagt pædagogikkens nedlukning. Hvis pædagogikken havde holdt fast i 2013, havde man ikke kunne omdanne barnet og borgeren til ”konkurrencestatens soldat” og til en smittepatriot og nu til en soldat som sådan under den ekstreme forebyggelses herretegn.

Links:

Indlæg i Berlingske: https://www.berlingske.dk/kommentatorer/jarl-cordua-nu-skal-oppositionen-huske-at-sige-regeringen-imod-det?gaa_at=eafs&gaa_n=AerBZYM1JqpHYo0lLJfmJr-Ve1XHh67tG2JtqN9llVyxp_-Po-KFnppNFgUg_ZPI4gA%3D&gaa_ts=67c43315&gaa_sig=S13f8FhRbNRZ8JSWiA-jzhHFkJ8_Qc1kv_L-GvKc-GMzFMufPakPYUAxSRLDYQ_OmeW6dp0CEYErmUXWCPTN5Q%3D%3D

Indlæg i JP: https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE17923096/det-er-ligesom-under-corona-panikmette-goer-det-igen/

 

37. Den 23. februar: Trump/Musk angriber staten

Jeg håber, jeg har misforstået nedenstående forløb, som jeg har læst om i både danske og engelske medier:

A.

Den 22. Februar, kl. 20:46 – altså i går aftes – skriver Elon Musk, som jo er leder af et nyt effektiviseringsorgan, følgende korte besked på mediet X, som han selv ejer:

“Consistent with President @realDonaldTrump’s instructions, all federal employees will shortly receive an email requesting to understand what they got done last week. Failure to respond will be taken as a resignation”.

Man tror ikke sine egne øjne.

B.

Og her er så ordlyden af den i tweetet omtalte e-mail, som få minutter efter tweetet rundsendes til statsansatte i USA. Den ansatte får blot et døgn til at gøre, som der bliver sagt:

“What did you do last week?

Please reply to this email with approx. 5 bullets of what you accomplished last week and cc your manager.

Please do not send any classified information, links, or attachments.

Deadline is this Monday at 11:59 EST.”

C.

Og få minutter senere opfordrer Donald Trump direkte Elon Musk til at fortsætte sin linje, endda i en endnu mere aggressiv form !!! Det sker på mediet Truth Social i følgende tweet, som i originalen endda står i versaler:

”Elon is doing a great job, but I would like to see him get more aggressive. Remember, we have a country to save, but ultimately, to make greater than ever before. MAGA.”

Det er et totalt kollaps i statens funktionsmåde og i almen moral.

D.

Imens rejser Vance rundt og lokker den identitære højrefløj med globaliseringskritik og oplysningsfilosofiske/katolske dyder.

Men Vance’s aktioner er ren “ideologi”, som de gamle marxister sagde: Trum/Musk står for en forstærket globalisering og identitetspolitik, dvs. en udryddelse af de moralske dyder og folkelige traditioner.

https://politiken.dk/internationalt/art10302804/Musk-til-statsansatte-Fort%C3%A6l-hvad-du-pr%C3%A6sterede-p%C3%A5-jobbet-i-sidste-uge-%E2%80%93-eller-du-bliver-fyret

 

Lotte Rods kamp for fritidspædagogikken

Lotte Rod fra det Radikale Venstre har de seneste år gjort en jætteindsats for fritidspædagogikken. Jeg vidste det jo godt lidt, men efter at have undersøgt sagen nærmere, så er jeg alligevel overrasket over omfanget og dybden af hendes indsats.

Rod taler for at lovfæste fritidshjemmenes rige tradition med fuldt rodnet, formålsparagraf og kærlighed til barndommen. Nedenfor har jeg samlet nogle af hendes indlæg og forslag. Rod er virkelig en af pædagogikkens få venner på Christiansborg.

Den aktuelle anledning er et forslag om at etablere klassiske fritidshjem for landets børn. Forslaget blev fremsat i november 2024 sammen med Lotte Rods partiformand, Martin Lidegaard. I den forbindelse havde hun en række flotte indlæg, som man kan læse nedenfor

Her er selve forslaget:

”Fremsat den 15. november 2024 af Lotte Rod (RV) og Martin Lidegaard (RV). Forslag til folketingsbeslutning om fritidshjem fra børnehaveklasse til 6. klasse:

Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af folketingsåret 2024-25 at indkalde til forhandlinger med Folketingets partier om at etablere fritidshjem for alle børn fra børnehaveklasse til 6. klasse”.

Dette forslag havde desuden rod i nogle tidligere initiativer fra 2020-22, som jeg vil omtale til sidst i mit indlæg. Det hele kan tilgås på dette link: https://www.ft.dk/samling/20241/beslutningsforslag/B82/som_fremsat.htm

Det aktuelle forslag har været igennem 1. behandlingen her i januar 2025. Det afventer nu en betænkning og en 2. behandling, som kommer i næste måned (marts).

 

1. Førstebehandlingen af det aktuelle forslag

Her kommer Rods fantastiske forsvar for fritidspædagogikken ved forslagets førstebehandling, d. 29. januar 2025:

Først hendes fremlæggelsestale i fuld reformpædagogisk dannelsesrigdom:

—–

”I dag tager vi hul på en af tidens store værdikampe, nemlig at vi giver børn et godt børneliv med fede fritidshjem væk fra skærmen og ind i fællesskaberne. Vi har snakket om det der med skærmene i lang tid, men det er jo ikke gjort med bare at tage skærmene fra børnene. Vi skylder jo et svar på, hvad børnene så skal lave. Vi har her i Danmark alle muligheder for at lave de fedeste fritidshjem. Vi står på en stolt tradition, og vi er et af verdens rigeste lande. Vi kan godt, hvis vi vil. Det er en katastrofe, at vi har nedlagt fritidshjemmene, og at vi har skåret området med 2 mia. kr. siden folkeskolereformen.

De fritidshjem, som var fulde af kreative værksteder og skabte rammerne for møder mellem børn og pædagoger i en verden af summende symaskiner, selvbyggede kaninbure, strabadserende kanoture, koncerter og teater og med vores elskede byggelegepladser med mudder mellem bålpladser og skæve sørøverskibe formet af gamle brædder, er næsten forsvundet. I dag stopper børn tidligere med at lege, de er mindre fantasifulde, der skal mindre til at slå dem ud, og rigtig mange forældre stresser for at komme hjem fra arbejde og hente deres børn tidligt. Det er ikke bare en eller anden lille ting. Det er halvdelen af børns liv hver dag.

Det skal være slut med sfo’er i klasselokaler eller på gangen henne i skolen. Vi vil i Radikale Venstre have fritidshjem, som er en synlig anden verden end skolen. Her skal alle børn kunne sænke skuldrene, de skal være en del af et fællesskab, de skal prøve kræfter med mange forskellige håndværk og finde ud af, hvad de kan lide, og hvad de ikke kan lide, og dermed blive kloge på, hvem de er, og hvem de gerne vil være. Børn skal have lov til at prøve at spille guitar, bage boller, lave musicals, bygge en træhytte eller svejse. De skal kunne få nye venner og lære at være i en konflikt og løse det uden bare at gå hjem. De skal have en pædagog at snakke med om alle de ting, som man ikke lige siger til sin mor eller far.

Det her er det vigtigste for børn og forældre, men det er også noget af det vigtigste for os som samfund, for i en tid, hvor mange bliver bange for det, der sker ude i verden, bør vi styrke vores vigtigste modstandskraft. Det er jo i et demokrati friheden og tilliden mellem mennesker, og derfor er det så vigtigt, at vi laver gode fritidshjem, som børn ikke vil hjem fra.”

—–

Hvor er det flot. Hele det 20. århundredes pædagogiske tradition suser i gardinerne. Det er pædagogik i stedet for våben, jvf. talens sidste afsnit.

Efter en række indlæg fra de andre ordførere, som generelt er positive, men som slet ikke når Rods retoriske og faglige niveau, kommer Rod med endnu et indlæg, hvor hun uddyber og samler lidt op på diskussionen, mens hun fortsætter i sin dynamiske syntese af fortid og fremtid:

—–

”Jeg vil gerne genrejse magien i vores fritidshjem. Jeg tilhører den heldigste generation, nemlig os, der gik i fritidshjem i 1990’erne. Jeg gik selv på det tyske fritidshjem, som var sådan et virkelig fedt sted, hvor der var kaniner, der var cykelværksted, der var træværksted, der var guitarer, der var en svævebane, og der var sådan nogle hemmelige tunneler nede under jorden, hvor man kunne gemme sig.

I dag er hele min generation jo så selv ved at blive forældre, og vi henter vores børn i bygninger med hvide vægge henne på skolen, og for nogle af dem er deres fritidshjem endda inde i klasselokalerne eller på gangen. Det betyder jo nu, at børn holder tidligere op med at lege. Flere børn går hjem og sidder så alene med skærmen. Det kan vi godt ændre, hvis vi vil. Vi har faktisk muligheden for at lave verdens fedeste fritidshjem, og jeg synes, det kunne være så fedt, hvis vi igen fik fritidshjem, som gik op til sjette klasse, så de små kan lære af de store og de store kan få lov til at lege noget længere.

Vi vil i Radikale Venstre derfor gerne lave en 10-års genopretningsplan for vores fritidshjem med egne lokaler og egen ledelse, sådan at de kan have musikstudier, så der kan være mulighed for at lade krea-projekterne stå i dagevis, og så der kan blive mange flere steder, hvor der er dyr og bål og masser af natur. Prøv at forestille jer at komme hen for at hente jeres børn på fritten, og så vil de bare ikke med hjem, fordi den ene måske lige er ved at indspille et nummer, eller fordi en anden er ved at bygge noget. Det kræver to ting:

For det første skal vores fritidshjem emme af pædagogisk faglighed. Det er derfor, jeg går så meget op i, at de skal have deres egen lov, og at de skal have deres egen ledelse, for det er jo egentlig vanskeligt at indfange den fritidspædagogiske kunstarts magi bare med ord. Dygtige fritidspædagoger arbejder jo i et spændingsfelt med mange forskellige roller og positioner i forhold til børnene. Hvis man tænker over det, er de både nysgerrige sparringspartnere, kreative igangsættere, praktiske håndværkere, konfliktmæglere, projektledere og sociale brobyggere, alt efter hvad situationen lige kalder på, og de skal kunne finde balancen mellem at tage styringen og at give plads til, at børn og unge selv kan tage initiativer. Pædagogerne skal indgyde børn mod til at prøve kræfter med aktiviteter, som er nye, og de skal inspirere børnene i deres fantasiverdener uden at gøre vold på børnenes egen legekultur. Og så skal de gribe børns interesse for at skrive digte, lave rollespil, synge karaoke eller bygge junglelandskaber til frygtindgydende plastikdinosaurer på måder, som fremmer nye fællesskaber i børnegruppen.

Derfor er det for det andet også vigtigt, at fritidshjemmene har deres egne lokaler. Jeg kan rigtig godt lide de der gamle villaer, men der er jo ikke noget til hinder for, at fritidshjemmet godt kan ligge på skolens matrikel, selv om de har deres egne lokaler. Jeg synes bare, det er vigtigt, at der er kreative værksteder på måder, som kalder på nysgerrighed, fordybelse og deltagelseslyst. Det er jo især vigtigt i dag, hvor vi har en generation af børn, som er vant til at zappe mellem mange forskellige muligheder. Hvordan skaber vi legemiljøer med tæpper og puder, hvor børnene kan afgrænse sig og fordybe sig, så de ikke bare er lidt over det hele? Derfor vil jeg gerne dykke lidt ned i nogle af de ting, som forskellige ordførere har sagt i dag.

Mange af jer har talt om betydningen af lokal frihed, men i dag er der ikke lokal frihed. I dag er der sparet så meget, at børnene ofte er inde i det samme lokale, hvor de også har skole. Det er jo ikke frihed, at man lige er gået i gang med at bygge et eller andet fedt i Lego, som man så skal pakke sammen igen, fordi man skal bruge lokalet til skole næste morgen. Det er ikke frihed. Friheden kommer jo med, at vi prioriterer de penge, det koster, at man lokalt så faktisk har muligheden for at diskutere, om vi så skal have musik, eller om vi skal have en byggelegeplads eller et sted, hvor man kan svejse, og hvor man jo kan begynde at drømme om, hvad for nogle værksteder der er fede, og hvad for nogle pædagoger man skal ansætte. Eller skal vi ansætte nogle håndværkere, som så kan blive meritpædagoger?

Den frihed har man kun, hvis man rent faktisk har de økonomiske rammer at gøre godt med, og det har man ikke, hvis man er sparet sønder og sammen. Derfor synes jeg, at noget af det mest slående i dag var, da Socialdemokratiets ordfører ikke ville være med til at sætte krav om, at børn skal have værksteder. Det her er jo den største mulighed, vi har for at inspirere børn til at synes, at håndværk er fedt, så jeg kan slet ikke forstå, at Socialdemokratiet ikke vil prioritere det.

Danmarksdemokraterne spurgte lidt til, hvorfor jeg ikke havde prioriteret det i finansloven, men det har jeg jo prøvet. For nogle år tilbage var det min vigtigste mærkesag i finansloven, og vi fik jo også sat penge af til at lave en social pulje i vores SFO’er. Men problemet er bare, at vi ikke kan løse det i en finanslov; finansloven er alt for lille til det. Det her kræver jo, at vi laver en særskilt forhandling, hvor vi prioriterer de penge, der skal til for at gøre det ordentligt. Og det er også derfor, jeg er meget ærlig omkring, at hvis vi gerne vil genrejse fritidshjemmene, kræver det, at vi herinde træffer beslutningerne om at finde de 3 mia. kr. om året, som det koster både at styrke fagligheden ved at få pædagoger nok, men jo også ved, at der rundt omkring skal bygges villaer og ombygges, for at det kan blive rigtige fritidshjem igen, og til at ansætte egne ledere.

Moderaterne var, som jeg kunne høre det, det eneste parti, som ligesom var imod at prioritere pengene til det, men fra de andre partier hører jeg mere, at det gør man bare ikke rigtig. Derfor savner jeg også i den her diskussion en ærlighed om, at de gode fritidshjem ikke kommer ved, at vi bare siger, at vi synes, det er godt, at der er fritidshjem. Det kommer kun til at blive til virkelighed, hvis regeringen faktisk også sætter ansvar bag ordene.

Men jeg synes omvendt også, at jeg fornemmer en eller anden bevægelse i regeringen. For nogle år tilbage var de taler, der blev holdt, i hvert fald nogle, der mere handlede om, hvor vigtigt det var, at skole og fritid hang sammen. Der synes jeg, at jeg fornemmer en eller anden bevægelse i, at ministeren har en meget stærk anerkendelse af, at det, at fritidshjemmene har deres egen ånd og deres egen kultur, betyder noget. Så det håber jeg at vi kan bygge videre på.

Så er jeg bare også inspireret af de mange steder, som prøver at gøre det på trods, f.eks. de skoler, som udnytter det, at man har faldende børnetal, til, at man så kan bruge en del af skolen til at ombygge den og faktisk lave smukke atelierer og fede værksteder og går frem på den måde. Selv om vi går ned ad den her vej og skaber fritidshjem, skal det jo stadig væk bygge videre på de seneste 10 års erfaringer med at tænke det sammen, for selvfølgelig skal pædagoger stadig væk kunne være ansat begge steder, og selvfølgelig skal man stadig væk kunne dele hallen og de andre ting, der har været fordelen ved at have SFO’er.

Til sidst vil jeg sige, at for mig handler det her om at ville børns frihed og fællesskab og om ikke bare snakke om det, men sådan rigtig at ville det og prioritere de penge, som det koster at sætte rammen ved at give fritidshjemmene deres egen lov med eget formål, egen ledelse og egne lokaler. Jeg skal hilse fra Enhedslisten og Alternativet og sige, at de også støtte forslaget. Lad os lave rigtig gode fritidshjem, som børnene ikke vil hjem fra. Det kan vi godt, hvis vi vil.”

—-

Så Rod står fast. Flere af ordførerne er som sagt sympatisk indstillede, men nogle ordførere mener, at man skal lade kommunerne ordne det selv. Men det er Rod slet ikke tilfreds med. Hun mener, at det er nødvendigt med en decideret institutionel forankring. Hun siger følgende:

”Altså, når jeg er så optaget af at få en formålsbeskrivelse af vores fritidshjem, er det jo, fordi det i dag nogle steder bare ikke er godt nok, fordi vi ikke har nok holdning til, hvad der skal være. Jeg er optaget af, at man som barn kan komme ind i en anden verden end skolen. Altså, det skal ikke være inde i ens klasselokale, og det skal heller ikke bare være ude på en gang. Der skal ikke være hvide vægge. Altså, grunden til, at det hedder et fritidshjem, er jo, at det skal være et hjem og have den stemning af, at der dufter af boller, og at man kan få lov til at fordybe sig i forskellige interesser. Det er slet ikke, fordi det skal være ens. Tværtimod vil jeg jo gerne gøre op med den der standardisering, som der er, ved at det er rykket ind på skolen. Vi skal have nogle fritidshjem, som ser mere skramlede ud og har lidt flere bløde møbler og har forskellige værksteder. Jeg tror bare, at vi kun kommer derhen, hvis vi som Folketing prioriterer de penge, det koster, at man faktisk har friheden til at gøre det.”

—–

Venstres Anni Matthiesen, som jo var meget glad for skolereformen i 2013, er stadig skeptisk. Hun siger følgende:

”Jeg vil gerne følge lidt op på det, som hr. Kim Aas var lidt omkring. Jeg synes, at der er noget modstridende i det, som fru Lotte Rod var inde på, for med den ene hånd vil man gerne give frihed og plads til forskellighed, og så vil man alligevel gerne med den anden hånd, altså det her beslutningsforslag, styre fra Christiansborg. Kan fru Lotte Rod ikke godt se, at det, der bliver sagt, strider imod hinanden?”

Men Lotte Rod giver igen på smukkeste vis:

”Nej, det mener jeg overhovedet ikke det gør. Vi har jo en diskussion om, hvad friheden er fra, og hvad friheden er til, og i alt for mange år har vi været for ligeglade med fritidspædagogikken. Vi har ikke stillet nogen krav til, hvor godt det skal være, og hvad børn egentlig skal kunne møde dér. Derfor er det for mig et spørgsmål om at lave en egen lov med en formålsbeskrivelse. Det er jo netop der, vi så siger: Hvad er det, man kan forvente? Altså, hvad det er, der skal være til stede? Det er jo faktisk et værn imod, at man sparer sig til ligegyldighed.”

 

2. De tidligere vedtagelser

Som nævnt i indledningen er det aktuelle forslag en videreførelse af nogle tidligere vedtagelser i folketinget, som også var initieret af Rods engagement, og som jeg fandt via hovedlinket i indledningen. Disse aktioner er fra dels november 2020/april 2021 og dels februar/april 2022.

 

2A. 2020/2021

Dette initiativ drejer sig dels om en såkaldt forespørgsel og dels om et dertil knyttet forslag fra november 2020/april 2021. Her er forespørgslen fra november 2020:

Forespørgslen:

Hvilke drømme har ministeren for fritidspædagogikken om 10 år, herunder for børns ret til at træde ind i et rum, der giver muligheder for at gøre det, man har lyst til, lege, hitte på og eksperimentere, uden at skulle præstere eller blive styret af voksne?” https://www.ft.dk/samling/20201/forespoergsel/F23/index.htm

Og her er så det ledsagende forslag fra april 2021, som Socialdemokratiet havde nerve til at stemme imod. NB og DF undlod at stemme. Det klæder ikke partier, der slår så op på at være nationalt sindede, at afvise den pædagogiske tradition, især ikke den fine dannelsesorienterede reformpædagogik, som Rod giver udtryk for, og som har dybe åndelige og praktiske rødder.

Forslag til vedtagelse:

”Fritidspædagogikken skal igen stå i sin egen ret – og ikke bare være noget, der kommer efter skolen. Børn har brug for et fristed, hvor de ikke skal præstere. Hvor de kan lege og eksperimentere. Fritidspædagogikken er nutidens barndommens gade, hvor børn kan gøre det, de har lyst til, og hvor der er pædagogisk personale til at hjælpe børn ind i legen og åbne nye veje i legen. I fritidspædagogikken kan børn øve sig i at mestre livet. De skal ikke leve op til voksnes krav og mål. Det gør fritidspædagogikken mere fri end skolen og organiserede fritidsaktiviteter. Samtidig er fritidspædagogikken mere uoverskuelig end familien. Der er mange venner at forholde sig til og mange aktiviteter, man kan kaste sig over. Her lærer børn at organisere sig og være sammen med andre. Folketinget pålægger regeringen at indkalde partierne til drøftelser om fritidspædagogikken senest primo september.” https://www.ft.dk/samling/20201/vedtagelse/V110/index.htm

Forslaget blev vedtaget. For stemte 51 (V, SF, RV, EL, KF, LA og Uffe Elbæk (UFG)), imod stemte 30 (S), hverken for eller imod stemte 10 (DF og NB).

 

2B. 2022

I februar-april 2022 anmeldte Rod endnu både en forespørgsel og et forslag, denne gang om fritidspædagogisk forskning. Dette forslag også blev vedtaget. Denne gang var DF med om bord, mens NB ligefrem stemte imod.

Desværre mangler forslagets formuleringer den filosofiske og historiske interesse, som Rods tanker er et udtryk for, så der vil efter min mening være en risiko for, at den nye relationspsykologi bliver for dominerende. Det vil formentlig ikke ske, hvis Rods visioner ovenfor finder plads i en ny formålsparagraf.

Et andet problem er forskningens organisatoriske forankring, eftersom hverken DPU eller professionshøjskolerne er tilstrækkeligt filosofisk robuste til at løfte opgaven for alvor. Den nye forskning bør derfor have sit eget center, som så kan arbejde sammen med de øvrige forskningsmiljøer og opdrage politikken i stedet for at makke ret med “evidens” og “evalueringer”. Det nye center kunne passende etableres sammen med et nyt fritidspædagogiske seminarium, hvor der er fuldt tryk på kultur- og idékanalerne.

Nuvel, her er formuleringerne:

Forespørgslen fra februar 2022:

Vil ministeren redegøre for dansk forskning i fritidspædagogik, og hvad vil ministeren gøre for at fremme den fritidspædagogiske forskning? ”

Også i forbindelsen med denne diskussion fremviser Rod et flot fritidspædagogisk engagement, der dog ikke har sans for de forskningspolitiske problemstillinger.

https://www.ft.dk/samling/20211/forespoergsel/F35/index.htm

Og her er det ledsagende forslag fra d. 21. april, hvor især den sidste sætning er vigtig:

”Fritidspædagogikken er vigtig. Børn og unge har brug for et fristed, hvor de ikke skal præstere, hvor de kan lege og eksperimentere, og hvor pædagogisk personale kan hjælpe dem ind i legen og fællesskaberne. I fritidspædagogikken kan børn øve sig i at mestre livet og ikke leve op til voksnes krav og mål. Selv om vi har en stærk tradition for fritidspædagogik i Danmark, findes der ikke meget forskning. Folketinget noterer sig, at der er mulighed for at søge om finansiering til forskning i fritidspædagogik i f.eks. Danmarks Frie Forskningsfond, ligesom universiteter og professionshøjskoler kan prioritere egne midler til fritidspædagogisk forskning. Folketinget erkender, at vi med midler fra forskningsreserven 2021 kapacitetsopbygger den pædagogiske forskning inden for 0-6-års-området. Folketinget vil drøfte mulighederne for en yderligere særskilt prioritering af offentlige midler til forskning inden for fritidspædagogikken i forhandlingerne om forskningsreserven.” https://www.ft.dk/samling/20211/vedtagelse/V70/index.htm

Forslaget blev vedtaget. For stemte 99 (S, V, SF, RV, EL, KF, DF, LA, FG, Bent Bøgsted (UFG), Hans Kristian Skibby (UFG), Marie Krarup (UFG) og Naser Khader (UFG)), imod stemte 2 (NB), hverken for eller imod stemte 0.

—-

De helt aktuelle forhandlinger ligger i forlængelse af disse tidligere indsatser, selvom jeg ikke er helt præcist klar over hvordan.

Man må takke Lotte Rod for dette rige pædagogiske engagement, som flugter med Merete Riisagers ditto inden for skoleområdet. Jeg håber, at de er gode venner. Sikken et pædagogisk liv vi kunne få.

 

Referencer:

Lovmaterialet (se også links ovenfor): https://www.ft.dk/samling/20241/beslutningsforslag/B82/som_fremsat.htm

De radikales børnepolitiske udspil: https://www.radikale.dk/aktuelt/nyhed/borneloftet-en-staerk-fremtid-starter-med-de-sma/

Tidligere omtale af Riisagers og Rods indsats: http://www.thomasaastruproemer.dk/merete-riisagers-kamp-for-gymnasiets-og-paedagogikkens-formaal.html

Center for Karakterdannelse i Grundtvigsk Tidende

I det seneste nummer af Grundtvigsk Tidende sker der to spændende ting vedrørende pædagogik og dannelse. For det første er der en stor artikel, der sætter fokus på Center for Karakterdannelse (CFK); et nyt initiativ der bygger på efterkrigstidens humanistiske pædagogik, og vel at mærke med fuld interesse for de åndshistoriske sammenhænge. For det andet er der en omtale af et grundtvigsk initiativ om åndsfrihed og uenighed, som er en del af CFK’s projektportefølje.

 

1. Artikel om Center for Karakterdannelse: Dannelsens effekt på læring

I artiklen om det nye CFK-initiativ er der interviews med de to initiativtagere, Jonas Norgaard Mortensen og Kristian Toft. Mortensen er den daglige leder af centret, og Toft er formand for centrets styregruppe.

Artiklen peger på en vigtig og lidt rørende sammenhæng, der satte nogle ting på plads for mig selv.

CFK’s åndelige grundlægger er Jonas Norgaard Mortensen, som kommer fra Ry, der ligger i Skanderborg Kommune. Her gik hans børn på den lokale folkeskole, Mølleskolen, hvor netop Kristian Toft var skoleleder 2017-2023.

Nu er jeg måske ikke den eneste, der har undret mig lidt over Tofts og Skanderborgs engagement i CFK, for netop Skanderborg Kommune var blandt de mest ivrige og ukritiske kommuner inden for den John Hattie-inspirerede læringsmålsideologi, der fulgte i kølvandet på skolereformen. Men ifølge artiklen var Toft allerede 2017 træt af ”kompetencer og målstyring” og satte i stedet kursen mod ”dyder og dannelse”, som der står. Denne interesse blev efterfølgende forstærket af en henvendelse fra en af skolens forældre, nemlig Jonas Norgaard Mortensen selv.

Så den lærerseminarie-uddannede Toft sidder som nyansat leder i en kommune, som er på vej væk fra John Hattie. Med dette udgangspunkt møder han Mortensen, som har skrevet og arbejdet for europæisk humanisme i mange år.

Senere, i 2023, blev Toft direktør i det netop nedlagte DCUM (Dansk center for undervisningsmiljø). Her blev hans interesse kanaliseret hen til en blanding af positiv psykologi og relationskompetencer, som dominerede det nye center.

CFK er langt mindre end DCUM, og det er jo heller ikke en statslig organisation, men fagligt og filosofisk set er CFK et bredere initiativ end DCUM, hvilket muligvis har præget Tofts ideudvikling. Sådan fortolker jeg i al fald følgende citat:

”Vi er her for at inspirere og eksperimentere. Der er høj grad af frihed og ansvar i denne måde at arbejde på. Listen over karakterdyder er heller ikke komplet, og vi vil ikke bestemme, hvad der sker ude i klasselokalet”.

Inden for den traditionelle positive psykologi, som altså prægede dele af DCUM, finder man ikke en sådan ubestemthed vedrørende dydernes nærmere struktur og bestemmelse, og teorien om relationskompetence har stort set tabt dens oprindelige filosofiske forbindelser. Med Tofts interesse for pædagogiske formål og for CFK er der altså mulighed for at udvikle en meget mere undersøgende tilgang til pædagogikkens sociale og etiske aspekter, end hhv. den positive psykologi og relationsteorierne normalt kan præstere på egen hånd.

I artiklen sætter Toft, som selv er uddannet musiklærer, prikken over i’et ved at sige noget i retning af, at centrets mål er at gøre sig selv overflødigt. Centret er altså en slags jordemoder for en historisk-poetisk praksis, hvor fødselshjælperen efterfølgende mere passivt kan iagttage pædagogikkens tilsynekomst og lykke uden efterfølgende at blande sig med andet end åndshistoriske påmindelser og et upraktisk råd i ny og næ.

Men det varer naturligvis længe, inden vi kan komme dertil. Først er der brug for at forstærke den kulturhistoriske og pædagogiske påmindelse, som den pædagogiske kritik  har udviklet gennem årene, f.eks. omkring diskussioner af “uren pædagogik” og dannelse.

Den smukke forstærkning i Tofts tankegang sker som sagt – som jeg læser det – på baggrund af mødet med Jonas Norgaard Mortensen, som tidligere har arbejdet med dannelsesbegrebet i Guldborgsunds kommune og skrevet om europæisk humanisme.

Mortensen kontakter altså sine børns skoleleder, og det er her, at der opstår en slags syntese, som gør, at Toft og Mortensen slår sig sammen. Dette sker i efterdønningerne af, at skolepolitikken i slut-10’erne oplever en dannelsesjustering i regi af undervisningsminister Merete Riisagers rige indsats. Herefter opbygger Toft og Mortensen fra 2021 og frem CFK-initiativet.

Denne syntese, hvor alle gør op med læringsmålsideologien, kan faktisk ende med at aktivere de græske visdomstraditioner, som også den positive psykologi trækker på. Og relationskompetenceteorien trækker jo oprindeligt på en mere kulturelt formet reformpædagogik; en sammenhæng som Tofts engagement i CFK også kan bidrage til at udvikle. CFK kan på den måde bringe det bedste frem i alle, så reformpædagogik, antikkens tradition og dannelsesbegrebet kan arbejde sammen hos alle pædagogisk interesserede mennesker.

Jonas Norgaard Mortensen understøtter denne tendens på en mere pædagogisk-filosofisk måde. Han knytter i Grundtvigsk Tidendes artikel det nye CFK-initiativ direkte an til folk som Grundtvig, Kold, Løgstrup og Hal Koch, dvs. til en åbent konciperet dansk tradition, som jo ellers er blevet helt marginaliseret af både læringsmålsfolkene, af de positive psykologer og af den dominerende læringsforskning. Den nationale og filosofiske tradition er ifølge Mortensen ”blevet rystet af eksternaliserede krav”.

Man skal her huske på, at Mortensen også er dybt påvirket af europæisk humanisme. Vi er i traditionen fra den ”danske verdensborger”, som den pædagogiske filosof Peter Kemp udtrykte det. Og Kemp var jo selv ustandselig i kamp imod skolereformens instrumentalisme.

Det er svært at få armene ned, når man læser følgende fine citater af Jonas Norgaard Mortensen:

”Der er helt klart en systemkritik i det her; akademia, kapitalismen og det politiske system har været ved at forvrænge vores dyrebare dannelsestradition. Vi tror på kærlige og kloge praktikere. Lærere og pædagoger er vores virkelige eksperter. Vi tager vores forankring i Grundtvig og Løgstrup alvorligt. De stod jo også for en balancerende kritik af det moderne og rationalismen. Vi vil gerne tale om ånd. Og visdom. Ordentlighed. Og livsduelighed. Det er fint nok, at det pædagogiske pendul i en periode svingede mod individ og psykologi, som vi heller ikke forsager. Nu mener vi så, at vi skal lade det svinge mod oplysning og visdom, som bliver til magi, når det kommer i hænderne på lærerne.”

Og videre:

”Lærerne og pædagogerne er eksperter, og projektet handler om dydsetik og karakterdannelse. Det er ikke teori og abstraktioner. Vi bygger nedefra for at skabe en bevægelse væk fra konkurrencestatens kompetencer og læringsmål mod kultur, moral og visdom. Det er egentlig ret enkelt. Eleverne skal oplyses, oplæres og opdrages som medskabende og medansvarlige medborgere. Det er vores nordiske guld. Dannelsestraditionen”.

Og ligesom hos Kristian Toft, så lægger Mortensen op til, at dyderne ikke ligger fast på en eller anden liste, som nogle kritikere lader til at tro, men at de skal medtænkes og udvikles i filosofiske undersøgelser, i pædagogiske dannelsesprocesser og i æstetisk aktivitet. I den forstand er der en dyb sammenhæng mellem dannelse og karakterdannelse. Det er en god indsigt efter min mening, for ellers vil der jo være en risiko for, at karakterdannelse og en dyd som “vedholdenhed”, som er god i mange sammenhænge, ender med at understøtte f.eks. konkurrencestaten eller andre dårligdomme.

 

2. Grundtvigsk projekt om uenighed og åndsfrihed

I forbindelse med artiklen, der jo selv står i et grundtvigsk tidsskrift, er der en kort omtale af et konkret CFK-projekt, som også er initieret af grundtvigianerne. Projektet handler om at udvikle store skoleelevers evne til at være i og udforske uenighed, i hvad man kalder for ”et ordentligt skænderi”. Det handler kort sagt om åndsfrihed: Hvem er du, som jeg er allermest uenig med? Man skal kunne ”blive i ubehaget”, som der står, i et slags ”uenighedsfællesskab”.

Denne undersøgelse af ”uenighedens dyd” understreger CFKs åbne karakter, der som nævnt også blev fremhævet af både Toft og Mortensen. På centrets første dydsstruktur, står ”uenighed” eller lignende nemlig ikke anført. På den måde bliver CFK et undersøgende og filosofisk sted: Hvad findes? Og ”Hvad er uenighed?” Det vil sige, at vi får en slags modsætning til konkurrencestatens instrumentelle forskning, som fokuserer på ”hvad virker med hvilken målbar effekt”?, hvor uenighed ofte degenererer en slags rest, dvs. til identitetspolitisk polemik.

Bag uenighedsprojektet står Center for Åndsfrihed, hvor netop Grundtvigsk Tidendes uhyre selvstændigt tænkende redaktør, Ingrid Ank, er den ledende kraft. Grundtvigsk Skoletjeneste er også med i arbejdet.

Og netop Ingrid Ank skrev i 2020, sammen med Daniel Toft Jakobsen, den strålende bog ”At være demokrat er ikke at være bange”, hvor de gennemgik åndsfrihedens tradition og aktuelle tilstand i kulturen, på skolerne og i forskningen.

Med dette fokus på ”uenighed” kommer Ank og CFK i filosofisk kontakt med en nyere bevægelse inden for den åndsvidenskabelige pædagogik, som herhjemme især har sit udspring i pædagoguddannelsen. Jeg tænker her på det store arbejde med en form for reform- og åndspædagogisk re-traditionalisering, der finder sted i kredsen omkring docent Jan Jaap Rothuizen og docent Line Togsverd, som også har forgreninger ind i progressive norske miljøer.

Også i disse grupper taler man om betydningen af en ”uenighedens pædagogik”. Disse ideer bør efter min mening også kunne oplyse og give mere filosofisk fundament til især teorierne om relationskompetence, som jo oprindelig var præget af Erik Siggaards kulturelt interesserede reformpædagogik. På den måde kan CFK indoptage nogle af DCUM’s temaer på en mere filosofisk funderet måde.

Jeg ved ikke, hvor meget disse to ”uenigheds”-miljøer er i kontakt med hinanden. Men jeg håber, at de er.

Der er kort sagt en samklang mellem CFK, åndsfrihed og de grundtvigske miljøer. Denne pointe forstærkes af, at både Grundtvigforskeren Ove Korsgaard og formanden for Grundtvigsk Forum, Kirsten Andersen, er med i CFK’s faglige panel. Og sidstnævnte sidder også i den styregruppe, som Kristian Toft som sagt er formand for.

 

Referencer og links:

”Er karakterdannelse løsningen på folkeskolens trivsels- og adfærdskrise”, Grundtvigsk Tidende, nr. 19, december 2024. https://grundtvigskforum.dk/viden/er-karakterdannelse-l%C3%B8sningen-p%C3%A5-folkeskolens-trivsels-og-adf%C3%A6rdskrise

CFK’s hjemmeside: https://www.karakterdannelse.dk/

Om uenighedsprojektet: https://aandsfrihed.dk/boern-og-unge-skal-blive-bedre-til-at-skaendes/

Om centrets konkrete udspring, d. 24/4-2024: https://www.folkeskolen.dk/dannelse-fonde-paedagogik/center-for-karakterdannelse-sadan-haenger-det-sammen/4762306

Ingrid Ank og Daniel Toft Jakobsen. At være demokrat er ikke at være bange – åndsfrihed under pres, Klim, 2020.

Rothuizen, J. & Togsverd, L. (red.). Det pædagogfaglige miljø – et uenighedsfællesskab, Akademisk Forlag, 2023.

Andre indlæg om Center for Karakterdannelse: http://www.thomasaastruproemer.dk/indlaeg-om-center-for-karakterdannelse.html

Analyse af teorien om relationskompetence: http://www.thomasaastruproemer.dk/undersoegelse-af-relationskompetence-og-skaeldud.html

Den hemmelige socialdemokrat: Da Socialdemokratiet kuppede Socialdemokratiet

I 2014 udkom bogen ”Den hemmelige socialdemokrat”. Bogen var skrevet af et anonymt folketingsmedlem, hvis navn mig bekendt aldrig er blevet offentliggjort. Den handler om Socialdemokratiets indre politiske liv i perioden 2005-2014, altså i Thorning-Schmidt epoken.

Den anonyme forfatter peger på en meget interessant sammenhæng, som også har aktuel relevans:

Den helt nyvalgte Helle Thorning-Schmidt blev partileder i 2005, støttet af især den højreorienterede kaffeklub, Morgenmadsklubben, som Henrik Sass Larsen blev leder af. Sass Larsen havde tidligere støttet Nyrup/Lykketoft-fløjen, hvis synspunkter hang godt sammen med Thornings globaliserings- og EU-venlige ideer.

Den anden magtfulde kaffeklub var den mere arbejderistiske ”rustbankerne”, som Carsten Hansen blev leder for, og som udsprang af Svend Auken- og Frank Jensen-fløjen. Faktisk var det denne fløj, som – via Auken-slægtens rødder i Studenterkredsen – var tættest på partiets filosofiske rødder, men denne sammenhæng er helt i glemmebogen, også i ”Den hemmelige socialdemokrat”.

Efter valget af Thorning bliver der lidt intern tumult, men så påbegynder Sass Larsen og Carsten Hansen et kraftfuldt samarbejde. Sass Larsen bliver politisk ordfører, og Carsten Hansen bliver gruppeformand. Dermed bliver der ro på de indre linjer, vel at mærke på Sass Larsen/Thornings præmis. Denne konstellation støttes endda af både Auken og Lykketoft, som jo var en slags filosoffer for hver sin kaffeklub. Man laver endda et fælles notat med titlen ”Samling om fornyelse”.

Over kaffeklub-vandene svæver den nytilkomne Thorning-Schmidt, som med den nye forbrødring får ro og støtte på de indre linjer fra 2006 og fremefter.

En anden person, som står lidt uden for kaffeklubberne, er den tidligere SF’er, Christine Antorini, der ligesom Thorning-Schmidt er nyvalgt. Antorini foreslår, at partiet laver medarbejderudviklingssamtaler og ”individuelle medarbejderskemaer”. Det vil Svend Auken dog ikke være med til: ”Man må vel have lov at gå skemaløs i graven”, siger han med fuld honnør. Antorini er kort sagt ”moderne”, og bliver uddannelsespolitisk ordfører i stedet for Pernille Blach Hansen, forfatteren beskriver som mere kritisk over for den instrumentalistiske skolepolitik, som er under udvikling. Hvis det er korrekt, så må Antorini virkelig være ekstrem, for Blach Hansen drejede allerede i 2004 sit parti i retning af en øget pisaliste-centralstyring af pædagogikken

En tredje person, som er uden for kaffeklubberne, var slet ikke med i Folketinget. Det er nemlig Bjarne Corydon, som var leder af partiets ny ”Analyse- og Informationsafdeling”. Herfra rumsterede konkurrencestatens planøkonomiske ideer, som efter min mening mindede meget om Lars Løkkes synspunkter, dvs. en slags teknisk version af Fogh Rasmussens konkurrencestat.

Faktisk var Corydon en del af den gamle Auken-fløj, men den forbindelse fortoner sig her i de sene 00’ere, både fordi Corydon jo er en slags ”embedsmand”, og fordi Thorning, som Corydon kender fra Bruxelles, nu kalder på strategisk-teknisk opbakning.

Corydon var i studietiden fan af de strukturalistiske marxister, der også optog Ove Kaj Pedersens spirende arbejde med ”konkurrencestaten”, så ord som ”frihed” og ”pædagogik” er virkelig fremmedord. På den måde kommer Corydon måske nok fra venstreorienterede kredse, men i filosofisk forstand er det lysår fra Auken-fløjen, som mere har rødder i de folkelige bevægelser.

Også Carsten Hansen og Sass-Larsen kan bruge Corydons evner i deres nye konsensus. Så pludselig er Corydon og strukturmarxismens nye strategiforståelse overalt i det gamle parti.

Corydon og Thorning bliver tættere og tættere venner, mens de to kaffeklubledere gør alt det hårde arbejde. Undervejs bliver Corydon opmærksom på, at Sass Larsen og Carsten Hansen er begyndt tale ned om Thorning. Corydon ”sladrer” til Helle, hvilket forstærker Corydon-Thorning-alliancen.

Kronen på dette forløb er valget i 2011, hvor Corydon også kommer i Folketinget efter at have fået tildelt en ”gratis” kreds i Esbjerg.

Efter valget i 2011 tror alle, at de to kaffeklubledere, Sass Larsen og Carsten Hansen, skal være ministre og styre det hele. F.eks. regner de fleste med, at Sass Larsen bliver finansminister.

Men Corydon og Thorning sørger for at destabilisere de to arbejdsomme kaffe-mænd ved at lække og forstærke den ene og den anden sag om kaffeklubberne (det er noget med rockere og damer). Både Carsten Hansen og Sass Larsen svigtes på det groveste. Dette beskrives i to kapitler, som hedder hhv. ”Exit Sass” og ”Exit Hansen”. Specielt en grufuld samtale mellem Corydon og Sass Larsen er så tæt beskrevet, at man må tro, at den anonyme forfatter er Sass Larsen selv.

Nuvel, i 2012 sidder Thorning og især Corydon 100% på magten, og der dannes regering med de radikale og SF, hvor især Vestager og Corydon får enorm indflydelse, og hvor Antorini som en lidt fri fugl også kan koble sig på.

Mens de radikale og Corydon-linjen står som vindere, så går SF nærmest i opløsning, bl.a. på grund af sagen om ”betalingsringen” i København, som går helt i opløsning. Hele SF’s ”børnebande” skrider derefter hen til Corydon. Villy Søvndal går af som SF-formand i 2012 og efterfølges af Anette Vilhelmsen, som er mere traditionel anlagt, og som flere år efter ligefrem blev truet på sin civile karriere af den socialdemokratiske magtkreds. Det er processer af stor danmarkshistorisk betydning. I starten af 2014 forlader SF regeringen.

Men kaffeklubberne rører på sig. Sass Larsen, Carsten Hansen, Mette Frederiksen (som er leder af kaffeklubben ”Netværket”) og Corydon skriver endda i august 2012 en kronik i Politiken, hvor det vrimler med globale økonomier og konkurrentencestatsideologi. Ifølge professor Tim Knudsens gennemgang af sagen i sin bog om landets statsministre er kronikken et tegn på, at Thorning vakler lidt, men det har jeg nu svært ved at se. Kronikken bærer i høj grad præg af Corydons forstærkede begejstring for konkurrencestaten. Som jeg ser det, er kronikken derfor snarere et tegn på, at Corydon nu har fået magten over kaffeklubberne.

Det er i dette nærmest enevældige rum, som dirigeres af Vestager og Corydon, at en række uddannelsesreformer – herunder skolereformen – bliver til i 2013. Skolereformen krones efterfølgende med Corydons og Antorinis store målesystem, jf. nedenstående artikel fra Folkeskolen.dk fra april 2015, blot en måned før 2015-valget blev udskrevet. Hele skoletraditionen smadres

Men magtens tinde er både høj og kort. Meningsmålingerne rasler nede omkring historisk lave 16%, og Sass Larsen får oprejsning via nogle artikler i Weekendavisen og gør comeback, endda som gruppeformand og efterfølgende også som minister. Nu var der pludselig ikke noget i vejen med ham mere!

Ud af dette nye tomrum styrkes kaffesegmentet igen, og det er ind i den sammenhæng, at Mette Frederiksen kan konsolidere sin indflydelse og overtage roret i 2015. I årene efter forsvinder både Corydon, Thorning, Carsten Hansen, Antorini og Sass Larsen fra Folketinget.

Men skaden er sket. Frederiksen må regere på bagkant af Corydons revolution. Socialdemokratiets kontakt til efterkrigstidens filosofi er brudt endegyldigt sammen.

Professor Tim Knudsen bekræfter denne konklusion i femte bind af sit værk om danske statsministre. Han refererer Mogens Lykketoft for at sige, at Socialdemokratiet under Corydon og Thorning-Schmidt havde været udsat for ”en fjendtlig overtagelse”. Efter min opfattelse ligger Corydons tanker om konkurrencestaten dog i direkte forlængelse af Lykketofts egne tanker i slutningen af 1990’erne.

I ledende pædagogiske kredse på DPU var Corydon- og Ove Kaj Pedersen-begejstringen nærmest ekstatisk. Man lavede f.eks. en helt ukritisk konference om ”konkurrencestatens krav om dannelse”. Det var rystende at være vidne til.

Efter 2015 fortsætter Lars Løkkes VK-regering med at udvikle Corydons politik, som jo selv var en udvikling af Lars Løkkes politik, og som Mette Frederiksen så overtager i 2019 tilsat lidt gammelsocialdemokratiske brokker. Hun opsluges herefter af ”kriseideologien”, som er en slags Corydon x 10; dvs. en udvidelse af konkurrencestatens logik til alt fra helligdage og smittede måger i Nordjylland til børnefødsler og tredje verdenskrig.

Arbejdet med skolereformen og lærerkonflikten nævnes overhovedet ikke i ”Den hemmelige socialdemokrat”, hvilket er meget underligt. Disse emner omtales til gengæld ret udførligt i Tim Knudsens bog, og i Mikael Busch’ fine bog om Bjarne Corydon fra 2020 er uddannelsespolitikken et helt centralt omdrejningspunkt.

 

Litteratur:

Anonym: Den hemmelige socialdemokrat, People’s Press, 2014.

Tim Knudsen: Statsministeren, bind 5 – mellem almagt og afmagt 2001-2019, Samfundslitteratur 2023.

Mikael Busch: Bjarne Corydon og nødvendighedens politik, People’s Press, 2020.

”Tidligere SF-formand: Socialdemokrat truede mig til syv års tavshed om lærerkonflikten”, DR.dk, d. 17. maj 2024. https://www.dr.dk/nyheder/politik/tidligere-sf-formand-socialdemokrat-truede-mig-til-syv-aars-tavshed-om-laerer

”Implementeringskontoret: Corydons forlængede arm i Undervisningsministeriet”, Folkeskolen.dk, d. 22. april 2015. https://www.folkeskolen.dk/arbejdsliv-arbejdstid-folkeskoleloven/implementeringskontoret-corydons-forlaengede-arm-i-undervisnings-ministeriet/426878

Thomas Aastrup Rømer: ”Konkurrencestatens krav til dannelse”, 2013. http://www.thomasaastruproemer.dk/konkurrencestatens-krav-til-dannelse-kommenteret-referat-fra-konference-pa-dpu-aarhus-universitet-d-20-november-2013-i-emdrup-kobenhavn.html

Thomas Aastrup Rømer: ”Starten på Socialdemokratiets kollaps finder du hos Kirkens Korshær”, Kontrast.dk, d. 15. august 2024. https://kontrast.dk/sektioner/kommentar/artikel/starten-paa-socialdemokratiets-kollaps-finder-du-hos-kirkens-korshaer

 

Uddannelsespolitiske og pædagogiske noter, november-december 2024

Nedenfor kan man læse 36 små analyser og kommentarer vedrørende primært uddannelsespolitiske og pædagogiske emner fra november-december 2024. De fleste af teksterne er bearbejdninger af opslag på min facebook-side, hvor de kan tilgås med ledsagende kommentarer.

  1. Kritik af ungdomsuddannelser
  2. Årsskriftet Critique 2024
  3. Hvad er en eksamen?
  4. Ny bog om skoleledelse
  5. Posthumanistisk læring i England
  6. I skolereformens kølvand
  7. Kronik og podcast om universitets- og uddannelsespolitik
  8. Anmeldelse af bog om trivsel
  9. Forsvar for karakterdannelse
  10. Om trivsel, 80’erne og Jagtvej 69
  11. Loven, og loven om loven
  12. Aarhus Universitet i 2012
  13. To jubilæer
  14. DPU’s tilstand
  15. Undervisningsministeriets skæbne
  16. Krisen i dansk pædagogik
  17. Karakterdannelse og dannelse
  18. I Teorien – filosofisk podcast
  19. DPU’s kollaps i 2015
  20. DPUs essens: Sorømødet i 2010
  21. Peter Kemps kritik af det nye DPU
  22. CEPOS’ tilstand
  23. DPUs essens: Claus Holms opgør med Løgstrup og højskoletradition
  24. Kamp for Generel Pædagogik og Pædagogisk Filosofi
  25. Hvem er det, der protesterer?
  26. Stor evaluering af corona-politikken i USA – og total dansk tavshed?
  27. Claus Holms halvdannelse
  28. En tanke om kriser
  29. Theresa Scavenius kritiserer forskningspolitikken
  30. Den arbejdsløse har ingen helligdage
  31. Merete Riisager og de radikale
  32. Erhvervspædagogisk refleksion
  33. Verdens skole – Tjekkiet, Platon og olympiader
  34. KL-disruption i skolereformens kølvand
  35. Diskussion med Gert Biesta om karakterdannelse
  36. Den store skærm – indlæg i Ræson

 

1. Den 1. november: Kritik af reform af ungdomsuddannelser

Jeg har samlet mine tanker vedrørende regeringens udspil om ungdomsuddannelser i nedenstående indlæg, som Critique har været så venlige at bringe:

https://aarsskriftet-critique.dk/2024/10/konkurrencestaten-oedelaegger-ungdomsuddannelserne-3/

 

2. Den 4. november: Årsskriftet Critique 2024

Critiques nye årsskrift er netop udkommet. Jeg bidrager med artiklen ”Universitetet og dets fjender”, hvor jeg gennemgår universitetsloven og dennes konsekvenser på især Aarhus Universitet og DPU. Man kan tilgå et kort uddrag af artiklen i linket nedenfor, hvor man også kan bestille et eksemplar af Critique.

I Årsskriftet fortæller Nils Gunder Hansen lidt i samme ånd, men mere personligt, om ”Mine to universitetsliv”, så man bliver lidt rørt.

Disse to artiklers indhold har rødder i en stor universitetspolitisk konference, som Critique afholdt i februar 2024.

Og Marianne Stidsen, som faktisk også deltog i den pågældende konference, skriver i sin artikel ”Det værste fra begge verdener” om woke-bevægelsens ideologiske rødder. Hun afslutter sin artikel med et tankevækkende forslag om at tage det bedste fra både liberalisme og socialisme, hvilket skal holde både stat og markedsfiksering på afstand. Hun kalder sin syntese for ”kristen humanisme”.

Der er mange andre gode artikler. Nikolaj Bøghs fortæller om det sociale arbejdes rødder i civilsamfundet – først hos godsejerne og senere hos borgerskabets kvinder – og hvordan denne civilsamfunds-forbindelse er truet i den moderne velfærdsstat, også kaldet konkurrencestaten. Bøgh fremanalyserer dermed en slags toverdens-teori, som også præger flere af de andre artikler, herunder min egen.

Mathias Kobberrød Rasmussen har en spændende gennemgang af Tamil-sagen og dens konsekvenser. Pludselig står hele sagen helt levende og aktuel.

Og så har jeg også læst Martin E.O. Grunz’ fantastiske analyse af Erhard Jacobsens politiske virke. Her får man virkelig noget at vide om den socialdemokratiske udvikling siden 1930’erne.

Jeg glæder mig til at læse resten af Årsskriftet.

https://aarsskriftet-critique.dk/2024/10/universitetet-og-dets-fjender/

 

3. Den. 5. november: Hvad er en eksamen?

Jeg har reflekteret lidt over, hvad en eksamen er; i modsætning til prøver og test:

http://www.thomasaastruproemer.dk/hvad-er-en-eksamen.html

 

4. Den 6. november: Ny bog om skoleledelse

Jeg har læst en interessant ny bog om skoleledelse fra Syddansk Universitet.

Især en af bogens redaktører, Finn Wiedemann, har skrevet en tankevækkende og kritisk analyse af det, man kunne kalde for “DPU-linjen”, hvilket man kan læse mere om i nedenstående blogindlæg.

Jeg har også fundet et par gode debatindlæg fra Wiedemanns hånd, som jeg også omtaler i indlægget.

Wiedemanns arbejde er et eksempel på det, som vi var nogle, der i 10’erne kaldte for “uren pædagogik”, dvs. det som i gamle dage bare hed “pædagogik”.

http://www.thomasaastruproemer.dk/ny-bog-om-skoleledelse-finn-wiedemanns-kritiske-arbejde.html

 

5. Den 9. november: Posthumanistisk læring i England

Mediet Gymnasieskolen fortæller om en skole i England, hvor lærerne i en stor del af tiden er blevet erstattet af computere og AI.

Læreren er omdannet til en ”læringscoach”, hvis opgave er at ”overvåge elevernes performance”, som der står.

Og den interviewede læringscoach er begejstret. Maskinerne er mere effektive, og de kan ikke have ”en dårlig dag”. Der er også ”færre forstyrrelser”.

Man har også interviewet en 14-årig elev. Han kalder det hele for ”befriende”.

Skolelederen er også glad. De nye systemer giver ”bedre læringsresultater”.

Alle de involverede lader til at være lykkelige.

Initiativet understøttes både holdningsmæssigt og organisatorisk af den siddende undervisningsminister, som er fra Labor.

For et par uger siden lancerede Dansk Arbejdsgiverforening en rapport, der også talte for mere AI i skolen. Man kunne spare 10% af lærerne væk, fremgik det. Det Økonomiske Råd var i sin produktivitetsrapport fra 2019 inde på noget lignende. Og det samme var KL i forbindelse med udgivelsen ”Teknologispring” i 2018.

Imens tømmes landet for kritiske forskningsmiljøer, mens f.eks. AU etablerer den ene efter den anden helt ukritiske AI-satsning.

Det ser ikke godt ud.

https://gymnasieskolen.dk/articles/britisk-skole-erstatter-laerere-med-kunstig-intelligens/

 

6. Den 9. november: I skolereformens kølvand

Merete Riisager er blevet interviewet til Folkeskolen.dk. Her fremsætter hun nogle særdeles interessante betragtninger vedr. skolereformen fra 2013 og dens kølvand.

Det største fremskridt nævner hun sjovt nok ikke eksplicit. Det drejer sig om begrænsningen af den omfattende læringmålstyring.

Dette fremskridt skyldes ikke mindst hendes eget virke som undervisningsminister fra 2016-19, hvor hun ifølge det daværende regeringsgrundlag skulle ”justere” folkeskolereformen”, som det hed. Det gjorde hun så med bistand fra landets faglige og kritiske miljøer, mens de fortørnede læringsideologer flippede ud.

Men i selve ”justerings”-begrebet ligger der jo også en form for accept af det, der skal ”justeres”. LA endte faktisk med at acceptere det forlig, som Riisager havde kæmpet imod helt fra starten. Det var, som jeg ser det, konsekvensen af denne modsætning, der vanskeliggjorde hendes sidste år på posten.

Derfor har Riisager en særlig veludviklet sans for, at skolereformens grundlæggende filosofi egentlig ikke er ændret. Riisager forklarer, dels at man har bevaret kompetencefilosofien i hele systemet, og dels at man har fastholdt den de facto ødelæggelse af lærerens autoritet, der blev forstærket i 2013. Sloganet i 2013 var jo netop ”fra undervisning til læring”.

Disse to forhold står stadigvæk fast.

Der er kort sagt brug for et mere grundlæggende opgør med skolereformens ideologi frem for de sædvanlige løsrevne sætninger, som diverse politikere rejser rundt med. Men i så fald må man satse mere seriøst på studier i skolens og skolepolitikkens grundlag. Men det sker ingen steder. Tværtimod.

Konsekvensen heraf er, at skolereformens opgør med dannelse opsluger dannelsens begreber. Vi får det, jeg har kaldt for “uniformativering”.

Et eksempel på de ”sædvanlige løsrevne sætninger”, som jeg nævnte ovenfor, er den tale, som statsministeren holdt til DLF’s kongres i forrige uge. Her taler hun for mere pædagogisk autoritet og mindre læringsmålstyring. Umiddelbart lyder det godt, men til forskel fra Riisager har Mette Frederiksen ikke nogen fornemmelse for den bagvedliggende skolepolitiske struktur, som jo netop ikke er ændret.

Frederiksen taler også imod noget, hun kalder for den ”sorte skole”, men medmindre det kvalificeres, så kan det uden videre sidestilles med det opgør med det undervisningsbegreb, som lå i skolereformens filosofi.

Ubestemthederne i statsministerens indlæg skyldes muligvis, at hun jo var beskæftigelsesminister i 2013 og derfor ansvarlig for Lockouten af landets lærere. Hun var dermed også medansvarlig for Antorini-Corydons skolepolitiske aktioner, som jo stod i stik modsætning til det, som Frederiksen nu siger.

Og de andre partiledere i den aktuelle regering var ikke uskyldige. Under Lars Løkkes regeringsperiode frem til 2011 gik landet amok i konkurrencestat, og Troels Lund Poulsen var endda undervisningsminister i 2011. Man får på en måde lidt ondt af den gode Tesfaye, som ville se godt ud med nogle dannelsesforskere i nærheden.

Man må forlange en mere seriøs selvransagelse hos hovedskurkene, hvis de “løsrevne sætninger” skal tages alvorligt.

Endelig må man huske på, at de aktuelle uddannelsesreformer, som fremføres af Frederiksens regering, jo tager udgangspunkt i Reformkommissionen, som har samme instrumentelle struktur som skolereformens baggrundskommissioner under Lars Løkke. Det er planøkonomernes magt over pædagogikken.

Kort sagt: I modsætning til Riisagers sans for dybdestrukturerne, forsøger statsministeren at skjule sit ansvar.

Endnu længere ude i skoven er Helle Thorning-Schmidts seneste markeringer i en podcast, hvor hun fastholder skolereformens manglende autoritetsforståelse. Hun mener ligefrem at ”børnene ejer skolen”. Thorning-Schmidt taler generelt set stadig varmt om 2013-reformen. Hun har intet lært. Men på en måde er det mere ærligt end Mette Frederiksen, som måske nok har lært noget, men som har glemt alt. Er der mon andet, hun har glemt?

Sagen er, at der skal huskes, og det kan Riisager hjælpe med. Men i så fald er der brug for mere seriøse satsninger på de forskningsmæssige niveauer; medmindre en kombination af Frederiksens glemsomhed og Thorning-Schmidts børnemagt skal gå af med sejren. DPU er jo stadig helt på Thornings fløj.

En sidste tanke: Det er dejligt, at Riisager som ny politisk rådgiver i LA har kastet sig ud i den skolepolitiske debat. Man glemmer jo helt, at partiet jo også må have en politisk ordfører for de relevante områder. Spørgsmålet er, hvordan forholdet er mellem politiker og rådgiver?

Og en allersidste iagttagelse: Riisager fortæller i interviewet, at Tesfayes korrektioner af skolens ordensbekendtgørelser stammer fra hendes ministertid. Det tyder på en form for åndsfællesskab mellem hende og Tesfaye, men man skal efter min mening ikke undervurdere forskellene, som stammer fra, at Riisager har en stor almenpædagogiske forståelse, hvilket det kniber med hos Tesfaye.

Links:

Interview med Riisager: https://www.folkeskolen.dk/klasseledelse-liberal-alliance-laeremidler/merete-riisager-laererne-ved-bedst-det-er-derfor-de-er-der/4787711

Artikel om Mette Frederiksens tale: https://www.folkeskolen.dk/10-klasse-dlf-kongres-24/statsministeren-i-skolen-ma-det-vaere-laereren-der-bestemmer/4787439

Finn Wiedemann om Helle Thorning-Schmidts udtalelser: https://www.altinget.dk/uddannelse/artikel/lektor-til-thorning-det-er-falsk-historieskrivning-naar-du-paastaar-at-folkeskolereformen-var-en-succes

Grundanalysen kan tilgås i bogen ”I skolereformens kølvand – kritik, justering og forstærkning”, Fjordager, 2023. https://www.fjordager.com/i-skolereformens-k%C3%B8lvand

 

7. Den 11. november: Kronik og podcast om universitets- og uddannelsespolitik

Konsulent ved Tænketanken Prospekt, Signe Wolff Ravneberg, har skrevet en virkelig interessant og skarp kronik til ugens Weekendavisen.

Kronikken bobler af engagement og intellektuel interesse.

Hun kritiserer især universiteterne – men også uddannelsessystemet mere bredt – for at være blevet alt for instrumentaliseret under konkurrencestatens grænseløse system. Hun er endda så venlig at nævne to af mine udgivelser i den sammenhæng, dels ”Universitetet og dets fjender” og dels ”Skolens formål”.

Et eksempel på Ravnebergs direkte og filosofiske stil er følgende formulering:

”Jeg vil således vove den påstand, at årtier med disse kompetenceforstærkende, konkurrenceskærpende og i det hele taget arbejdsmarkedsorienterede reformer har udhulet og kvalt netop det frie åndsliv og den selvstændige kritiske tanke, som burde være grundstenen i hele uddannelsessystemet. Og dét har banet vejen for den tankemæssige ensretning, der præger ungdommen i dag.”

Ravneberg arbejder også med at undersøge sammenhængen mellem den omtalte instrumentalisering og det fremherskende identitetspolitiske pres, som flere steder har en uheldig tendens til at forstærke hinanden.

Også litteraten Marianne Stidsen har arbejdet med denne kobling, og selv er jeg også begyndt at undersøge sagen, bl.a. i en ny bog om trivsel, der er på vej.

I en ledsagende podcast fra Tænketanken Prospekt diskuterer Signe Wolff Ravneberg sin kronik med Tine Obel, som er læreruddannet og kommunikationschef ved Prospekt. Signe slår her – ligesom i kronikken – et slag for en slags ’uenighedens pædagogik’; et begreb, som også er taget i anvendelse i de mest tænksomme og filosofiske folk fra pædagoguddannelsen.

Meget passende hedder kronikken ”Aktivistisk uddannelsesfabrik”.

Links:

Link til kronik i Weekendavisen: https://www.weekendavisen.dk/2024-45/opinion/aktivistisk-uddannelsesfabrik

Link til Podcast: https://www.taenketankenprospekt.dk/2024/11/08/universitetet-som-aktivistisk-uddannelsesfabrik/

 

8. Den 13. november: Anmeldelse af bog om trivsel

Jeg har læst Lars Qvortrups og Karen Wistofts meget omdiskuterede bog “Trivsel og mistrivsel – mellem offergørelse og kompetencegørelse”, jvf. nedenstående link.

Efter min opfattelse er bogens begreber med til at fremme både mistrivsel og socialvidenskabelig tristesse:

http://www.thomasaastruproemer.dk/ny-bog-trivsel-og-mistrivsel-mellem-offergoerelse-og-kompetencegoerelse.html

 

9. Den 19. november: Forsvar for karakterdannelse

Mediet Ræson bringer i dag mit svar på nogle kritiske bemærkninger om “karakterdannelse”, som den fremtrædende hollandske filosof, Gert Biesta, fremsatte i sidste måned.

Min pointe er, at Biestas refleksioner egentlig ikke er en kritik, men snarere et udmærket bidrag til udviklingen af karakterdannelsens filosofi, hvilket han blot ikke selv lader til at have forstået.

Jeg ved ikke helt, hvad man kalder den metode

Jeg kritiserer ham også for at risikere at havne i den grøft, som han i mange år har talt imod, nemlig “læringsgrøften”.

https://www.raeson.dk/2024/thomas-aastrup-roemer-til-gert-biesta-mennesket-dannes-i-vekselvirkning-med-verden-det-er-essensen-i-karakterdannelsen/

 

10. d. 21. november: Om trivsel, 80’erne og Jagtvej 69

Jeg sad og drak lidt kaffe og hørte Lecia synge ”Rør ved mig” i radioen, mens jeg lavede de sidste redigeringer i et manuskript til en bog om trivsel, som er på vej. Kort sagt: Den småborgerlige klinge.

Men lige pludselig sker der noget meget mærkeligt, som bryder min teksts og hele situationens trummerum. Pludselig står der følgende mærkelige ord på min skærm, som jeg jo selv må have skrevet:

”Men hvad er en virkelig trivsel? Måske så vi den komme til udtryk i kampen for ungdomshuset på Jagtvej omkring 2007, dvs. parallelt med konkurrencestatens forstærkninger. Jagtvej var den måske sidste anarkistiske og kulturkonservative protest; en livsfilosofisk og deltagelsesdemokratisk tilsynekomst med rødder i sammenhængen mellem trivsel, eksistens og handling.

Netop i den fælles kamp mod overmagten og midt i al ulykken udtrykte de unge en form for fælles erindring, en påmindelse, som var ved at forsvinde fra de voksnes verden. En tilsynekomst fra historiens dialoger.

Ungdomshuset blev dermed den virkelige revolutions formel. I den politiske handling kommer trivslen nedefra og bagfra, hvilket vil være i overensstemmelse med trivselsbegrebets oldnordiske/norrøne etymologi. Trivsel bliver en slags tingede tingsted, lidt i ånden fra Christiania, fra reformpædagogikkens skrammologiske fritidsliv, fra humanismens hvirvlende åndsfrihed og fra de tidligste menigheder.

Man forsamler sig ”under åben himmel”, som det hedder i Grundlovens §79. Det er de sidste vølvers sted og pligt midt i byens dionysiske og karnevalistiske tumult. Denne form for virkelig trivsel – tilsynekomsten – kan ikke reduceres til et målesystem for ”well-being”, som set i dette lys snarere er et stærkt undertrykkende apparat.”

Det var som om, at jeg ikke selv har skrevet det, selvom jeg jo godt kan genkende lidt af det, og ordene skabte noget tumult i resten af teksten.

Men hvor kommer disse mærkelige sætninger så fra? Jo, de kommer såmænd fra den mest tankevækkende generationsanalyse, jeg har læst siden Jakob Paludans ”Jørgen Stein” fra 1933, der jo handlede om ”årgangen der snublede i starten”.

Den pågældende analyse finder man i filosofihistoriens nok længste ”efterskrift” på 200 sider, som står i filosoffen Asger Sørensens fantastiske bog ”I lyset af Bataille”, som han udgav i 2012 på forlaget Politisk Revy.

Efterskriftet – som er en blanding af erindringer og kulturanalyse – handler om Asger Sørensen selv og om, hvorfor han blev glad for den franske filosof George Batailles tanker om latter, liv og erotik.

Og dermed kommer efterskriftet også til at handle om 80’ernes københavnske ungdom. Vi hører om velfærdsstatens søgende og frie børn, som på trods af en mastodontisk arbejdsløshed kun tænker på det gode, det retfærdige og det skønne og på at blaffe rundt i verden uden mobiltelefoner og møde det andet køn. Tilliden til omverdens ting og mennesker er omfattende.

Generationen har også ungdomsoprørets handlingsliv brusende i blodet, selvom man er træt af strukturmarxisterne. Man vil have karneval og liv og fællesskab og ikke al denne amerikanske post-vietnam-tristesse og bedrevidende hypermarxisme.

Og det er lige netop der, at Bataille og hans Nietzsche-inspirerede vitalisme kommer Asger Sørensen til hjælp, godt blandet op med en storslået anarkistisk filosofisk tradition, som beskrives udførligt.

Miljøet omkring Jagtvej 69 er en slags materialisering af denne tilstand.

Sørensen fortæller også om sin vej ind i den pædagogiske filosofi, og bogen slutter med DPU-lederen Lars Qvortrups forsmædelige fyringsvarsel fra 2010, som kom blot to år efter, at Asger Sørensen endelig havde fået en fast ramme om sit filosofiske virke. Qvortrup, som var opslugt af skolereformens systemer, mente ikke at Sørensens forskning var ”relevant”.

Undervejs bliver Sørensen en slags republikaner. I min fortolkning sker det, fordi han som ung mand ved et rigtigt 1980’eragtigt tilfælde bliver IT-medarbejder hos Mærsk. Her deltager han i et projekt om arbejdsgangene i Folketinget, som han ender med at få stor respekt for.

Så anarkisten og staten kommer i kontakt. Og det er denne begrebslige berøring, som afstedkommer den ende spændende refleksion efter den anden, og som gør, at det er Sørensens og ikke Qvortrups arbejde, der bliver ”relevant”.

Så det hele ender i en formidabel blanding af anarki, demokrati og vitalisme, mens den ene efter den anden konkrete episode suser forbi, ofte med navns nævnelse.

Og det er lige her, at der går en direkte sporvogn hen til Jagtvej 69, der stadigvæk står tom. Den øde grund er en ungdommens påmindelse til de voksne om, hvad virkelig trivsel er, nemlig fælles handling i sorg og glæde. De øde kvadratmeter er en form for påmindelse om venstrefløjens kulturelle rødder.

I dag er ordet ”revolution” ligefrem forsvundet fra Enhedslistens program. Hvor dybt kan man synke? Og hvor er begrebet hos de andre partier? Har man glemt, at der findes en amerikansk, en engelsk, en russisk og en fransk revolution?

Ungdomsoprørets politiske bevægelser – som Asger Sørensen giver så meget skøn fylde – er blevet til en slags ”einheit”, dvs. til en blanding af identitetspolitik og klimateknokrati, en fornærmet og bange tilstand.

En af de rørende passager i bogen er et sted, hvor en stor ungdomsdemonstration slutter af med at synge netop ”Rør ved mig”, som jo er en dansk udgave af den fantastiske spanske eurovision 2’er ”Eres Tu” fra 1973. Spanien spiller i øvrigt en stor rolle i Sørensens bog.

Undervejs er der også kritiske analyser af, hvordan Nietzsche – via nogle bestemte fortolkninger af Foucault – i løbet af 90’erne vendes på hovedet og bliver til hans egen modsætning, nemlig en  puritansk og angst. Vi går fra et postmoderne karneval til en poststrukturalistisk isolation.

Endelig vil jeg sige, at Asger Sørensen i 2020 udgave en slags 2’er, nemlig bogen “Asger Sørensen går på universitetet”, som er en hyldesterklæring til det klassiske universitets dyder. Bogen starter faktisk med en “Fortale til folketinget”, som jo i sin tid tændte Sørensens respekt for den demokratiske stat.

Nu forstår jeg bedre, hvad der skete, mens jeg drak min småborgerlige kaffe .

Referencer:

Asger Sørensen: I lyset af Bataille, Forlaget Politisk Revy, 2012.

Asger Sørensen: Asger Sørensen går på universitetet, Filosofisk Rådgivning, 2020.

 

11. Den 25. november: Loven, og loven om loven

Der er to slags love. Der er den lov, som vedtages af folketinget, og så er der loven om loven, dvs. grundloven.

Man skal overholde loven, og hvis der er tvivl, så træder domstolen til og afgør, hvad der er lov. Men hvad nu, hvis en lov er imod loven om loven? En sådan situation vil jo stille borgeren i en helt umulig situation. Hvem kontrollerer det?

Ja, det burde retten også gøre, men det sker stort set ikke. I stedet overlades den slags grundlagstvister til organiseringer, som tilhører det almindelige lovsystem, dvs. politisk nedsatte kommissioner etc..

Dvs. at loven afgør, hvad loven om loven er, hvilket jo er helt omvendt.

Man hvad med højesteret? Tjekker den ikke, om en lov er imod loven om loven? Næsten ikke, selvom der er nogle undtagelser. Højesteret afgør stort set kun tvister om loven, men ikke om loven om loven, og da slet ikke på eget initiativ.

Så der er ingen tilstrækkelig beskyttelse af den lov om loven, som gør, at vi overhovedet har en lovgivende forsamling og en retsinstans? Og vi har ingen forfatningsdomstol, som jo findes i flere andre lande.

Så grundloven risikerer at blive overtaget af loven og dens forbindelser til de globale niveauer, mens årsagen til loven, dvs. loven om loven, ender som en slags nostalgi.

Men dermed forfalder jo også loven?

Så spørgsmålet er: Hvem beskytter loven om loven og dermed også loven?

 

12. Den 25. november: Aarhus Universitet i 2012

Den 21. marts 2012 fik Aarhus Universitet kritik i Politiken i to omgange. Den helt store krabask blev svunget af professor i statskundskab, Jørgen Grønnegaard Christensen. Det skete i kronikken “Aarhus stander i våde”. Man kan læse hele kronikken nedenfor (A).

Efterfølgende har jeg desuden indkopieret et lille læserbrev, som jeg havde i avisen samme dag, altså lige ovenover Grønnegaard Christensens aktion (B).

Det var netop i årene op til 2012, hvor den i sig selv revolutionerende universitetslov fra 2003 fik en særlig radikaliseret aarhusiansk version. Siden har de kritisable processer konsolideret sig. Jeg beskriver hele processen i bogen “Universitetet og dets fjender – om livet på Aarhus Universitet og DPU”, KLIM 2024.

Havde Grønnegaard været ansat på DPU i dag, havde han risikeret fyring på gråt papir. Det ved alle, så tavsheden breder sig.

Ingen af de to tekster findes online, så vidt jeg kan se. Her er de derfor i fuld længde:

A. Jørgen Grønnegaard Christensens kronik:

Aarhus stander i våde

Aarhus Universitet er i oprør. Lærere og studenter har vendt sig mod ledelsen. Det er tid til forandring i Smilets By.

AARHUS Universitet er i alvorlig krise. Det er ikke første gang. Sidst var i midten af 1970’erne. Kombinationen af en rektor, som tænkte stort, ja meget stort, og en direktør, som ikke havde styr på den daglige drift, førte til budget- og regnskabsrod og anmærkninger fra revisionen.

Dengang blev rektor væltet og direktøren og regnskabschefen fyret. På det lange sigt, som rakte indtil 2005, var konsekvensen et universitet med styr på tingene. Det var puritansk grænsende til det småtskårne, men Aarhus Universitet administrativt blev drevet med allerhøjeste effektivitet. Samtidig oplevede universitetet en periode, hvor centralisering og decentralisering var fint afstemt i forhold til hinanden: Rektor var, når han var bedst, entreprenør og politicus i en og samme person, der sikrede fantastiske fysiske rammer for universitetets udvikling; institutterne stod for den faglige udvikling, og administrationen holdt øje med, at reglerne blev overholdt.

Det fungerede, men den er gal igen. Og selv om historien aldrig gentager sig, er der alligevel en parallel, som man får forstand af. Også når tidspunktet for genopretning oprinder. Jeg skal gøre mit bedste for at forklare, hvordan det hænger sammen. Alle, der for tiden tager sig til hovedet over den uforstand, der hersker på landets næststørste universitet, kan således få et sikkert indtryk af, hvad der er på spil. Pædagogik og ikke polemik er mit ærinde.

Kernen i det hele er en gigantisk reorganisering. Alt er samlet i fire nye hovedområder med engelske navne. »Det falder os mest naturligt at tale engelsk«, som prorektor sagde, da planen blev lanceret for to år siden. Den nye fakultetsstruktur bygger på to principper. Det ene er tværfaglighed. Det andet er stordrift. Det er hovedområderne selv et udtryk for. Det samme gælder på institutniveau. På Science & Technology, på Health og på Arts har man derfor nu fået kæmpeinstitutter med flere hundrede medarbejdere. Da ledelsen er imod silodannelser, som man kalder det, er enhver form for underopdelinger bandlyst. De blokerer jo for den tværfaglighed, der er gjort til forudsætningen for ny videnskabelig indsigt og universitetets bidrag til løsning af samfundsmæssige problemer, f.eks. konflikterne i Mellemøsten, som man så frejdigt annoncerer.

Nogle vil med rette spørge, om reorganiseringen ikke har med fusionerne i 2007 at gøre. Svaret er umiddelbart ja. For fusionerne gjorde med ét slag Aarhus Universitet meget stort og meget usammenhængende med de fem gamle fakulteter plus fire nye enheder på fakultetsniveau. Det hang ikke sammen.

Det hang ikke sammen, fordi fusionerne aldrig blev gennemtænkt. Ingen gad besvare spørgsmålet om, hvad det skulle gøre godt for. Der var i stedet en dobbeltlogik bag Aarhus Universitets bidrag til fusionerne. Den ene var helt pragmatisk. Man skulle vise sin gode vilje og lydhørhed over for regeringen; så ville belønningen (af især Aarhus Universitet) følge. Det vidnede om en vis mangel på politisk indsigt, men lad det være. Det gjaldt derudover om at være stor, ja, allerhelst størst. Lyt i den sammenhæng til rektors retorik. Han taler ikke bare om et universitet i verdensklasse. Han undgår med systematisk omhu at nævne andre danske universiteter. Hans horisonter er videre: Den ene er den øst- og midtjyske, hvor målgruppen er kommunalpolitikere og lokale erhvervsfolk, der lader sig henrykke over et lokalt universitet, som placerer dem på verdenskortet. Den anden er den globale, hvor horisonten strækker sig fra Shanghai til Stanford, fordi det er der, det sker eller er sket.

MAN KUNNE være tilbøjelig til at afskrive dette som bar snak og store ord. Det er det måske også. For der er endnu ingen, der har været i stand til at fremtvinge en præcis forklaring på, hvad der ligger i opskriften, hvordan den vil virke, og hvordan man afgør, om den har været en succes. Der er blot andre sider af reorganiseringen, som har alvorlige konsekvenser i hverdagen på Aarhus Universitet. Igen er der to ting i spil, som hænger nøje sammen. Den første er centralisering og magtkoncentration.

Den er for viderekomne. Den enstrengede ledelse, som er bærende princip i universitetsloven, har fået en særlig udformning i Aarhus. Den består i skabelsen af en universitetsledelse med rektor, prorektor, universitetsdirektør og så de fire dekaner. De udgør en enhedsledelse og sidder demonstrativt sammen med 14 prodekaner i det, der nu hedder rektoratsbygningen. De træffer i fællesskab beslutninger og svarer, som opmærksomme læsere har erfaret, i fællesskab på kritik. Med ledelsesstrukturen er koblingen mellem dekanerne og deres hovedområder brudt. Strukturen skaber samtidig fortrinlige vilkår for den form for gruppetænkning, som får ellers selvstændige individer til at rette ind. Det er forstærket af en udskiftningspolitik, hvor alle, der kunne og turde ytre sig kritisk, er erstattet af andre, der, det betoner man igen og igen, er loyale. Resultatet er en ganske særegen struktur uden interne tjekpunkter. Det er sjældent i nutiden.

Magtkoncentrationen bliver også brugt. I 2010 og 2011 har ledelsen toldet stærkt hos institutterne. Det er sket for at finansiere en stor strategisk pulje, der skulle fremme forskning i særklasse. Nogle af pengene er da også i december 2011 delt ud efter formålet. Men det er ikke så mange, som ledelsen i uforpligtende vendinger havde stillet i udsigt, for den kostbare reorganisering har skudt et stort hul i økonomien. Læg dertil, at ledelsens magtfuldkommenhed har spoleret de sunde tilskyndelser, der er indbygget i en decentral universitetsøkonomi, og husk så også, at det ikke er ledelsen, men fagenes folk, der skaber indtægterne. Rektor har ikke hentet én krone hjem til Aarhus Universitet.

ANDET LED i reorganiseringen er en storstilet bureaukratisering. Det er den rette betegnelse, fordi der parallelt med koncentrationen af al magt i enhedsledelsen under rektor, også er sket en udvidelse af administrationen (i mandskab og kompetence), som igen er parret med en yderliggående centralisering. Symbolsk kommer bureaukratiseringen til udtryk ved universitetsdirektørens medlemskab af universitetsledelsen. Det svarer til at gøre kommunaldirektøren til medlem af kommunens økonomiudvalg.

Det ville ikke være demokratisk; på universiteterne er det et klart farvel til den sidste rest af kollegialt selvstyre. Den finder et yderligere udtryk ved opbygningen af en mandstærk administration under ledelse af ni vicedirektører og et vidtforgrenet net af chefer med fancy titler.

Det koster. Før 2005 var Aarhus Universitet administrativt det mest effektive af de danske universiteter. 6 procent af samtlige årsværk var beskæftiget i administrationen på universitets- og fakultetsniveau. I 2010, altså fem år senere, var det over 8 procent (Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab). Med udvidelsen på en tredjedel på bare fem år er Aarhus Universitet kommet på niveau med CBS, og det er, som man vil huske, ikke noget at prale af.

Bureaukratiseringen er ikke bare dyr; den kommer også til udtryk i endnu en centralisering. Alle administrative funktioner er ved at blive samlet i en fællesadministration under ledelse af direktøren og hans ni vicedirektører. Det vil sige, at al økonomiforvaltning, al personaleforvaltning, undskyld HR, al studie- og uddannelsesadministration er centraliseret. Det griber voldsomt ind i den daglige drift. Igen er det lidt indviklet, hvorfor det er sådan.

Den første grund er, at økonomien er decentral forstået på den måde, at institutterne har deres egne budgetter og deres eget personale. Administrationen er bare nu fjernet fra dem.

Den anden grund er, at forskningsfinansieringen i stigende grad er båret af større eksterne bevillinger. De skal hver for sig administreres, for bevillingshaverne, professor X og lektor Y, er selvsagt også bevillingsansvarlige. En professor på Arts, indehaver af en meget stor bevilling, skrev for nogle måneder siden desperat til mig, fordi hans dekan havde fjernet den sekretær, som indtil da havde hjulpet ham med at holde styr på pengene.

Det tredje er, at mange af disse funktioner er rutiner knyttet tæt sammen med den daglige afvikling af undervisning og eksaminer. Medarbejderne har derfor fornuftigvis løst opgaverne i løbende samspil med lærere og studerende. Forudsætningerne herfor er pist væk, når de fra hele universitetet lige nu bliver samlet i den nye fællesadministration og dens store bygning klos op ad rektoratsbygningen.

Ledelsens omkvæd har ganske vist lige siden 2007-fusionerne været, at universitetet nu var i sikker drift, som det hedder i managementjargon. Sandheden er i foråret 2012, at man kun på Business & Social Sciences har fået fordelt 2012-budgetterne. Den er også, at simple ekspeditioner i personalesager og bedømmelser trækker ud, og at regninger ikke bliver betalt til tiden. De kontrakter, som vore dages specialestuderende skal indgå med deres vejledere lader sig ikke formalisere efter bogen, fordi systemet ganske enkelt er ude af drift.

MED reorganiseringen er der skabt en helt ny klasse i den akademiske verden. Den består af ledere og administratorer, hvoraf nogle har en baggrund som forskere og undervisere, andre er administratorer med titler så fantasifulde, at ingen ved, hvad der skjuler sig under dem. De er imidlertid et af tegnene på nye tider, som har vendt op og ned på, hvad der engang var værdsat på universitetet. Jeg har fra personalestyrelsen fået de faktiske løntal for bl.a. medlemmerne af den øverste ledelse. Rektor, prorektor og dekaner har fra 2001 til 2010 fået reallønsstigninger fra 42 til 63 procent. Dekanerne, der i 2001 fik en løn, der var 10 procent højere end en professorløn, fik i 2010 60 procent mere; for rektor og prorektor er det dobbelt så meget, mens direktøren, engang en nok så ydmyg post, er lønnet som en styrelseschef og får 70 procent mere end den gennemsnitlige professor.

Det siger så sandelig noget om, hvad der bliver regnet. Jeg kender godt det officielle svar, som siger, at professionel ledelse har sin pris. Det kan jeg sagtens fatte og tilmed fint leve med. Men det får mig unægtelig til at stille fire spørgsmål, som er aldeles centrale for det, vi medarbejdere lige nu oplever:

1) Hvad var, og hvad er succeskriterierne for den igangværende reorganisering?

2) Hvad har reorganiseringen kostet i administrative og ledelsesmæssige meromkostninger, alle former for godtgørelser til dem, der blev ofret undervejs, til konsulenter af alle arter, til bygningsmæssige foranstaltninger – samt i betaling til Møbeltransport Danmark?

3) Hvorfor har det taget og tager det så lang tid at skabe klarhed over, hvad kompetencefordelingen skal være i den nye struktur, og hvorfor har man under gennemførelsen ikke været i stand til at informere de berørte grupper af administrative medarbejdere på først og fremmest institutniveau om, hvad der præcis skulle og skal ske?

4) Er der på ledelsens succeskriterier, jævnfør punkt 1, områder, hvor Aarhus Universitet i dag klarer sig bedre end i 2005, og hvor Aarhus Universitet oven i købet har lagt afstand til andre universiteter?

JEG HAR netop ryddet mit kontor. Sammen med mine kolleger skal jeg flytte til en anden bygning, og da jeg ikke er nogen årsunge, gik jeg grundigt til værks. Meget blev foræret bort, mens andet blev kasseret. Det gjaldt dog ikke en lille paperback, som jeg havde købt for årtier siden og siden glemt. Titlen er ‘Management & Machiavelli’, forfatteren den siden adlede brite sir Antony Jay. Hans kækt formulerede påstand er, at man ikke kan forstå, hvorfor ledelsen i store virksomheder opfører sig, som den gør, uden at tage menneskers magtstræb i betragtning. Det var i 1967. Overfører man det på Aarhus Universitet anno 2012, erkender jeg, at hverken Machiavelli eller Jay har levet forgæves.

Magt er også en drivende kraft i moderne management og dermed bag det, vi har oplevet og oplever i Aarhus. Man ser det i kommunikationen, som ikke er oplysende information med invitation til dialog og samtale, men autoritært formulerede budskaber og manipulation. Man ser det på den måde, som enhver afvigelse bliver tromlet på. Der er den idelige understregning af forpligtelsen for gud og hvermand til at være loyale. Der er påpegningen af, at det bare er de samme tvære og pensionsmodne, men få idioter, som er imod, fordi de er for gamle.

Der er de sivende bagtalelser. Der er de patetiske erklæringer om høje mål, der vil være inden for rækkevidde, når ledelsen blot får lov til at herske og regere. Der er det ulidelige managementsprog, som intet menneske ved sine fulde fem kan få noget som helst ud af. Og til allersidst er der ophobningen af flere års forsikringer om, hvordan alting på det lange sigt bliver rigtig godt og meget stort.

Jeg nævnte indledningsvis, at Aarhus Universitet også i 1975, altså for snart 40 år siden, var i en alvorlig ledelsesmæssig krise. Der blev dengang gjort kort proces. Professorer og lektorer rejste sig, og fordi der under den forkætrede styrelseslov af 1970 faktisk var tjekmekanismer indbygget i strukturen, kunne de sætte ledelsen på porten. Den slags mekanismer er fjernet, fordi lovgiverne ville en stærk og enstrenget ledelse med såkaldt professionelle bestyrelser. Man har fået det første, men bestyrelsen, i hvert fald på Aarhus Universitet, har indtil nu vist sig ganske impotent. Så tjekmekanismerne er væk internt og eksternt.

Uddannelsesminister Morten Østergaard har på et meget generelt plan forholdt sig til Aarhus Universitets problemer (Pol. 16.3.). Han slår et slag for masseuniversitetet, som samtidig er elitært og nyttigt. Det er Helge Sander uden fakturaer, så ledelsen på Aarhus Universitet kan endnu en gang henvise til politisk opbakning fra allerhøjeste sted. Derfor er udfordringen fortsat at knytte forbindelse mellem meget ambitiøse, men også meget vage mål, den valgte magtfuldkomne strategi og synlige resultater, der kan tælles og måles, og som ikke truer universitetets funktion, og spørgsmålet forbliver således, om ledelsen magter det.”

B. Mit eget lille læserbrev:

“Uddannelsesminister Morten Østergaard taler i sin kronik varmt for at bevare »stolte danske traditioner for det klassiske dannelsesorienterede universitet«. På Aarhus Universitet taler dekan Mette Thunø sammen med sin prorektor og brandingekspert John Frandsen i Weekendavisen om, at »bussen er kørt for det klassiske universitet«. En pudsig kontradiktion i de høje hierarkier.

Men det er Thunø, der har ret, for i resten af sin kronik taler Østergaard stort set kun om masseuniversitet, innovation og kontrakter. Han siger endda som argument nr. 1, at vi lever i et »innovationssamfund«. Jeg har aldrig hørt om det før. Hvad mon det er? Det lyder som noget, enhver humanist bør undgå, og som måske gør ondt, hvis man støder ind i det.”

 

13. Den 29. november: To jubilæer

Den 29. november er en skelsættende dato med to jubilæer. Her er en kort omtale:

Jubilæum 1:

For to år siden, d. 29/11-2022, modtog jeg et fyringsvarsel fra DPU’s institutleder, Claus Holm.  Sagen vakte en del offentlig opsigt, og der blev foranstaltet tre store underskriftsindsamlinger.

Holm ville fyre fem personer ud fra fire kriterier, som han selv havde opstillet.

Jeg forstod ikke en brik af afskedigelsen, så jeg skrev nedenstående indsigelse, hvor jeg argumenterede for, at jeg klarede mig godt på alle fire kriterier.

To uger senere, d. 16. december 2022, svarede Holm, at han skam ikke havde noget at indvende ift. de fire kriterier, men at han fastholdt fyringen ud fra noget, han kaldte for ”et bagvedliggende hensyn”.

Dette nye ”hensyn” kom altså ”udover de fastsatte kriterier”, som der stod. Det var meget mystisk.

Måske spillede det en rolle, at jeg havde kritiseret Holms faglige arbejde med skolereformens læringsbegreb.

På det nye AU/DPU kritiserer man ikke koncernens ideologi og synspunkter, hvilket man da også er holdt op med siden fyringerne. Konsekvensen er desværre, at man ikke kan stole på forskningens rammesætning og resultater.

Få måneder senere opslog Holm en stor gruppe faste stillinger, der flugtede med hans egne synspunkter.

Jubilæum 2:

Men den samme dato, d. 29. november, refererer faktisk også til en lykkelig begivenhed, hvor der skete det stik modsatte; nemlig at det nye læringssystem led nederlag til landets pædagogiske tradition.

Den 29. november 2018 vandt lærer Erik Schmidt og Danmarks Lærerforening nemlig en dengang meget omtalt retssag mod Odense Kommune; en sag som tog sin start i juni 2014, altså over fire år før dens afgørelse.

Kommunen og dens dybt radikaliserede skoleleder mente ikke, at Schmidt måtte sige sin mening på et lærermøde om helt almindelige pædagogiske emner. Schmidt havde “negative holdninger”, som det totalitært hed, så han fik en tjenstlig advarsel.

Men det fandt Schmidt og DLF sig heldigvis ikke i, og læringssystemet fik som sagt en lærestreg. Men det trak tænder ud. Sagen var i landsretten to gange, før den gode hr. Schmidt vandt med kryds og slange.

Det var en af 10’ernes store sejre for pædagogikken imod den altomfattende læringsideologi.

Kommunen har aldrig beklaget sagen, som efterfølgende blev fortrængt med alle midler.

Det er af stor samfundsmæssig vigtighed, at denne sag holdes i konstant erindring.

Jeg dækkede sagen tæt i sin tid og samlede alle indlæg og artikler om forløbet i nedenstående blog.

Links:

Link til indsigelsestekst: http://www.thomasaastruproemer.dk/indsigelse-vedroerende-varslet-afskedigelse.html

Link til sagens dokumenter og indlæg: http://www.thomasaastruproemer.dk/indlaeg-og-artikler-om-afskedigelse-paa-dpu.html

Link til dokumenter og indlæg ifm. Erik Schmidt-sagen: http://www.thomasaastruproemer.dk/erik-schmidt

Man kan også læse Erik Schmidts eget erindringsopslag fra i dag på dette link: https://www.facebook.com/erik.schmidt.758/posts/pfbid02eUe98qegXwnVSE6kgmnoJVjExhXg5BqBA5ZCSGfwkqMERU2cTeKDwBVL2n1yvVFNl

 

14. Den 2. december: DPU’s tilstand

I nedenstående indlæg undersøger jeg DPUs filosofiske og pædagogske tilstand.

Analysen tager udgangspunkt i to aktuelle og højtprofilerede tekster, nemlig det seneste temanummer af DPU’s magasin “Asterisk”, der handler om pædagogiske “formål”, samt et stort DPU-initieret festskrift til lektor emeritus Jens Erik Kristensen.

http://www.thomasaastruproemer.dk/dpus-problemer-med-filosofi-og-paedagogiske-formaal.html

 

15. Den 4. december: Undervisningsministeriets skæbne

Mange af de gamle socialdemokrater var en del af en rig åndstradition. De vidste f.eks. noget om kundskaber og om trivsel, som 2020’er-versionen af deres parti helt har glemt:

De moderne socialdemokrater har simpelthen kastet den pædagogiske frihed bort. Det er sket via konkurrencestatens forstærkning og udvidelse af Staunings og Krags planøkonomiske tendens.

Nedenfor kan man f.eks. læse et flot citat fra en vigtig udgivelse af undervisningsminister Julius Bomholt fra 1953. Bomholt og hans gamle ministerium stod kort sagt for frihedssiden af velfærdsstatens stort anlagte syntese mellem frihed og lighed.

Dengang var kultur og forskning samlet under et stort og højt profileret Undervisningsministerium. Den forbindelse gik i stykker i to omgange. Først i 1961, da kulturen forlod “undervisningen” via etableringen af et nyt Kulturministerium, og dernæst i 2003, da universiteterne endegyldigt overgik til et nyt Forsknings- og teknologiministerium.

Derfra stod undervisningsministeriet alene tilbage, klar til konkurrencestatens finansministerielle befrugtning. Og kulturen og universiteterne var nu uden “undervisning”.

Men da frihedssiden faldt bort, så blev staten omkalfatret til en grænseløs styring af økonomi og “lighed”. Herfra tog Finansministeriet over og blev pædagogikkens styrende system. Det skete for universiteternes vedkommende i 2003 og for folkeskolens vedkommende i 2006/13.

Man dækkede over ødelæggelsen ved at opfinde identitetspolitikken. Frihedens forudsætning var nu parkeret som det ideologisk konstruerede “danske værdier” eller som statistisk defineret “diversitet”.

Her er Bomholts ord om trivsel og om videnskabens opdragende effekt på den stærke men passive stat:

”Som tidligere bemærket må et demokrati, der vil respektere grundlaget for sin egen eksistens, sørge for, at det videnskabelige arbejde har ubetinget frihed. Det videnskabelige arbejdes trivsel er af den største betydning for demokratiets fortsatte vækst. Der er her en sammenhæng, som ikke altid belyses tilstrækkeligt klart (…).

Ligesom demokratiet værner om videnskaben, kan videnskaben til gengæld gavne demokratiet ved at opdrage det til respekt for den frie, søgende tanke, ved at betone selvstændigheden i undersøgelse og tilegnelse, og ved at fremme saglighed og tolerance.”

Referencer:

Julius Bomholt i “Mennesket i Centrum – bidrag til en aktiv kulturpolitik”, 1953)

Man kan tilgå den fulde analyse i min bog “Skolens formål – dannelse, splittelse og uniformativering”, Klim 2022.

 

16. Den 5. december: Krisen i dansk pædagogik

Få dage efter, at Corydon, Antorini og Mette Frederiksen i april 2013 udelukkede landets lærere fra at møde deres elever, udkom min bog ”Krisen i dansk pædagogik” på forlaget Fjordager.

Udgivelsen var på den måde en slags varsel. Et intellektuelt kampråb, mens samfundets pædagogiske og videnskabelige liv blev udsat for den totale teknokratiske revolution.

“Krisen i dansk pædagogik” består af en række analyser og indlæg på mediet Folkeskolen.dk, hvor jeg havde fulgt den uddannelsespolitiske og pædagogisk-filosofiske udvikling tæt i perioden 2009-12.

Dekan ved DPU, Claus Holm, var ikke begejstret. Han havde i nærmest truende vendinger kaldt et af kapitlerne (en tale ved en prisoverrækkelse) for ”polemisk dumdristighed”. Hans indvending er faktisk med i bogen.

Men alle anmelderne – som kom fra mange forskellige faglige og politiske verdenshjørner – var derimod begejstrede. Her er en kort omtale af de syv anmeldelser:

A.

Psykolog ved Aalborg Universitet, Thomas Szulevicz, roste bogen til skyerne i en lang og flot anmeldelse i Dansk Pædagogisk Tidsskrift. Han sluttede sin anmeldelse med følgende:

”Jeg vil derfor på det varmeste anbefale at læse hans fremragende bog”.

B.

Forfatteren Egon Clausen skrev i Højskolebladet:

”Pludselig kommer der gudhjælpemig et levende menneske ind på scenen og bruger et strømførende sprog, der forbinder den pædagogiske tænkning med kunst, kultur og historie, og som påstår, at denne forbindelse er af altafgørende betydning for skolens liv og virke. Hvor skønt!”

Og Clausen konkluderer:

”Tak til Thomas Aastrup Rømer for en væsentlig og oplivende bog”.

C.

Underviser og debattør, Lærke Grandjean, fremhævede i sin anmeldelse i Uddannelsesbladet en række citater fra bogen og gav bogen fem stjerner ud af fem. Hun konkluderede:

”Under alle omstændigheder er det en vigtig bog, som kan anbefales til alle, der vil ned under overfladen af den moderne bølge af kontraktsystemer, PISA-lister og funktionalistiske metoder.”

D.

Historiker Mikael Jalving skrev i Jyllands-Posten:

”Han har noget at fortælle os. Og et dannet, nationalt mellemværende med skolen, som også savnes blandt dem, der bare vil have privatskoler i stedet.”

E.

Lærer Torben Rasmussen skrev på Folkeskolen.dk:

”Alle loppemarkeder er rodede, men i denne er der en analytisk og holdningsmæssig rød tråd, som får den ene bod til at hænge sammen med den næste – uden at man dog behøver at besøge dem alle sammen. For den læser, som er enig med forfatteren, er det en befrielse at læse bogen. For dem, som er uenige, kan det være forbundet med ubehag og urolig nattesøvn.”

F.

Seminarielærer Finn Held var også positiv i Magisterbladet:

”Han har forstået, hvad der uddannelsespolitisk foregår omkring os, og hvis hovedformål synes at gå ud på at udslukke menneskets evne til at tænke og handle.”

G.

Og pædagogen Michael Milo Jørgensen skrev i socialpædagogernes blad:

”Bogen scorer højt hos mig af den enkle årsag: den var der ikke i forvejen – bogen er en nødvendig bog.”

Imens rasede Corydons og Antorinis overgreb på gader og stræder.

Jeg er virkelig glad for, at Fjordager ville udgive denne bog, som stadig i dag fremstår som et slags historisk-filosofisk-eksistentielt dokument.

(Alle anmeldelserne kan tilgås i deres helhed på min hjemmeside under fanebladet “bøger”)

Link til udgivelse: https://www.fjordager.com/krisen-i-dansk-p-dagogik

 

17. Den 7. december: Karakterdannelse og dannelse

Hver eneste pædagogiske situation er en syntese af dannelse og karakterdannelse; dvs. et slags etisk kunstværk, hvor verden og person kommer til syne på en gang under skaberens opmærksomhed, som selv er en del af kunstværket.

Det er det nye Center for karakterdannelses smukke initiativ, der har skærpet min opmærksomhed på denne storslåede sammenhæng.

Før troede jeg mest, at det især handlede om dannelse i verden, men glemte lidt personen, som faktisk altid har været en del af dannelsen. Men pludselig viser selvet sig som ”karakter”, dvs. som et selvstændigt fænomen i verden. Ikke blot som et subjektivt ”du” men også som en etisk og politisk tilsynekomst i en verden, der selv kommer til syne.

Hvis det er rigtigt, så er pædagogik en poetisk aktivitet. En slags forfatning på mikroniveau.

Og hvis det er rigtigt, så bliver pædagogikken til en poetik, dvs. til en lære om hvordan verden presser sig på og viser sig i skønhed og ballade under kunstnerens kreative og søgende hænder og blik.

Man bør studere digternes poetikker, f.eks. hos Søren Ulrik Thomsen og Paul la Cour.

Og hvis det er rigtigt, så må vi genopdage et pædagogisk sprog for denne tilsynekomst. Dette sprog findes, men det er glemt og ødelagt af konkurrencestatens ødelæggende systemer og instrumentelle ”forskning”, hvilket står for det modsatte af en virkelig ”stat” og ”videnskab”.

Hver eneste fortælling er pædagogisk, og hver eneste pædagogisk situation er en fortælling. Det er en slags stedets og poetikkens pædagogik.

Det er Reformkommissionen og kunstig intelligens derimod ikke.

Her er nogle eksempler på ord. Ordrækken starter groft sagt med ord, som især præger de små børns dyder, og ender med dyder, som præger det gamle menneske, men alle ord er med hele vejen, for også det lille barn kan ”nyde”, og den gamle mand kan ”lege”:

Hengivenhed og kropskærlighed, legeglæde, lydighed/autoritetstro og nysgerrighed, kundskabsinteresse, fantasifuldhed, hjælpsomhed, politisk engagement, social forståelse. verdensåbenhed, selvstændighed, erotisk og historisk-poetisk engagement og høflighed, trofasthed, mod, lovlydighed, sandhedskærlighed, handlingsglæde, retfærdighed, tålmodighed, selvudslettelse og nydelse.

Og der er meget mere. Det er en uendelig brønd, som forbinder alle mennesker og lande, også russere og palæstinensere hvis nogen skulle være tvivl. Det hele kan sammenfattes som ”visdom”.

Det er ikke mål, men for-mål. Dvs. ikke det synlige, men det som kommer til syne.

Man kan læse mere om emnet i nedenstående artikel fra foråret, hvor nogle af disse erkendelser er på vej.

https://www.karakterdannelse.dk/artikler-1/thomas-r%C3%B8mer-aastrup-1

 

18. Den 8. december: I Teorien – filosofisk podcast

Filosofisk podcast kritiserer – med DPU som eksempel – det aktuelle forhold mellem forskningspolitik, ytringsfrihed og tænkning:

Der findes en interessant podcast, som hedder ”I Teorien”. Her sidder følgende tre filosoffer og drøfter forskellige faglige emner:

– Lektor ved Aalborg Universitet, Henrik Jøker Bjerre.

– Docent ved VIA UC, Brian Benjamin Hansen

– Lærer ved Engelsholm Højskole, Anders Ruby

Alle tre filosoffer er med i det såkaldte ”Institut for vild analyse”, der bl.a. har sine rødder i en lang klummeserie i Information.

I den seneste udgave af podcasten fra d. 6. december er der en lang drøftelse af forholdet mellem tænkning og videnskab. Her kommer de tre filosoffer ind på både en række nyere universitetsreformer samt på Heideggers og især Kants filosofi.

Diskussionen afsluttes med et eksempel på den aktuelle forskningspolitiks opgør med tænkning og filosofi, nemlig en omtale af institutleder Claus Holms forsøg på at styre den pædagogiske forskning efter sin egen smalle læringshorisont.

Her i citat fra omkring minut 27:

”Så det er problematisk, at man gør offentligt brug af fornuften. Og en leder på et universitet har heller ikke meget gl……… Altså, der har jo været en sag med den filosof, der hed Thomas Rømer, som blev fyret fra DPU for efterhånden nogle år siden, som i sin egen forklaring af, hvad der skete, simpelthen blev ekskommunikeret, fordi han gjorde offentlig brug af fornuften (…)

Han havde en stærk kritik af den opfattelse af pædagogik, som var mere og mere fremherskende og dominerende på DPU, inklusiv den nye institutleder og så videre. Og det var derfor, at han blev ekskommunikeret.

Og man kan sige, at der er en oplagt ræson i at holde lidt tilbage med sin offentlige brug af fornuften, også i den ret kontante forstand, ikk’. Og som igen, hvis nu vi snakker universitetsverden: Den topstyrede bureaukratisering, som vi har set de seneste år, den taler virkelig for at holde det lidt tilbage. Den topstyrede universitetsverden, vi har set de sidste 20 år, den taler virkelig for at holde det lidt tilbage, kan man sige.”

En Facebook-ven gjorde mig opmærksom på denne podcast-serie, som jeg ikke var bekendt med, men som jeg nu vil til at følge.

Link til podcast: https://shows.acast.com/i-teorien/episodes/tidspyramiden

Link til Institut for vild analyse: https://www.vildanalyse.dk/

 

19. Den 9. december: DPU’s kollaps i 2015

Den 15. april 2015 skrev jeg et langt og grundigt indlæg på min hjemmeside. Artiklen var en helt regulær kritisk analyse af en artikel af professor MSO Dorthe Staunæs og lektor Malou Juelskjær, begge fra DPU.

Samme dag skrev jeg følgende til Staunæs:

”Kære Dorthe – Selvom vi er kolleger, har vi vist aldrig hilst på hinanden? Men jeg vil sige, at jeg har skrevet en analyse af en af dine artikler (skrevet sammen med Juelskjær) på min hjemmeside. Jeg har muligvis misforstået det hele, og du er naturligvis meget velkommen til at svare i kommentarfeltet, hvis du har lyst – Mange hilsner, Thomas Aastrup Rømer, DPU-Trøjborg.”

Men den slags videnskabelige venligheder går ikke på DPU/AU. Få dage efter blev jeg indkaldt til samtale med bisidder på dekanens kontor.

Staunæs og Juelskjær havde nemlig slet og ret klaget over mit arbejde med de mest utrolige beskyldninger. I klagen skrev de, at jeg ”sviner til” og er ”hadsk”. De skriver, at jeg ”demagogiserer” og tillægger klagerne ”lyssky motiver”, at jeg mangler ”analytisk grundighed”, at jeg foretager ”udpegning, beklikning, motivjagt og forvræning”, og at det hele vil skade ”Aarhus Universitets ry” og instituttets anseelse.

Klagen blev støttet af den ny institutleder, Claus Holm, som dermed viste sig helt uduelig i sig hverv. Få måneder før havde han nedlagt et helt nyt professorat i pædagogik. Det var læringsideologien, som arbejdede i kaotiske effekter.

Men i den almene og faglige offentlighed var der ingen forståelse for DPU’s aktion. Sagen røg i pressen, og AU måtte hårdt presset give mig ret. Men der kom ingen beklagelse eller lignende, hverken fra ledelsen eller fra de to forurettede forskere.

Siden gjorde både Staunæs, Juelskjær og Holm fin karriere i DPU’s autoritære system.

Fra den dag vidste jeg, at den var helt gal med den videnskabelige kvalitet på DPU og faktisk også på ARTS/AU, hvilket løbende er blevet bekræftet siden. Man kan ikke bedrive videnskabelig aktivitet med dette syn på kritisk arbejde.

Sagens dokumenter og indlæg kan tilgås på dette link: http://www.thomasaastruproemer.dk/klagesag-ved-dpu

 

20. Den 9. december: DPUs essens: Sorømødet i 2010

I 2010 var Lars Qvortrup leder af DPU, som netop var blevet fusioneret med et nyteknokratisk Aarhus Universitet.

Det var det forår, hvor Qvortrup forsøgte at afskedige tre filosoffer, fordi deres arbejde ikke var ”relevant”, som det hed. Og i juni samme år sammenlignede han i en kronik statsminister Lars Løkke Rasmussen med Martin Luther King.

Få måneder senere, i august 2010, var der Sorømøde, hvor Qvortrup var taler nr. 3 efter undervisningsminister Tina Nedergaard og direktøren for Dansk Arbejdsgiverforening.

Talen er en kæmpeødelæggelse:

Qvortrup starter sin tale med at gå amok i pisaliste-placeringer. Han mener endda, at pisalisterne nu skal forstærkes af noget, han kalder for ”den reelle globalisering”. Her handler det om ”at konkurrere på et fælles marked”, så de globale virksomheder lægger arbejdspladser i landet.

Uddannelse er nu…

”… et økonomisk parameter i vidensøkonomien. Uddannelsespolitik er beskæftigelsespolitik og økonomisk politik”.

Man skal hele tiden kigge på andre lande, for at se om ”det virker”.

Qvortrup spørger: ”Har vi råd til at sige nej?”. Der er ikke et ord om pædagogik og uddannelse i traditionel forstand. Det er konkurrencestatens totale raid. En pædagogisk destruktion.

Qvortrup fortæller også, at læreruddannelsen skal have ”et meget mere metodisk syn på undervisning og læringseffekter”. Det skal bygge på ”evidensbaserede resultater, som uddannelsesforskningen leverer”.

Denne teknokratiske vision blev realiseret under læreruddannelsesreformen i 2012, som Qvortrups åndsfælle, Jens Rasmussen stod for.

Qvortrup slutter sin destruktive adfærd med følgende tekniske målepædagogik:

”Der kan ikke være tvivl om, at uddannelserne skal måles og vejes, og at de skal opfylde de kontrakter, som indgås mellem uddannelsesaktører og uddannelsesejere. Men uddannelserne skal ikke måles og vejes for at blive endnu mere styret og reguleret, men for at give bedre feedback til uddannelsessystemets professionelle primæraktører; lærerne og de pædagogiske ledere”.

Få år senere kom den læringsmålstyrede undervisning, som Jens Rasmussen også stod for.

Senere gjorde Qvortrup karriere under åndsfællen Claus Holms ledelse, hvorfra de sammen med Rasmussen eksekverede det ene raid efter det andet mod både forskningsfrihed og pædagogisk tradition.

Der var nogen, der fra starten sagde fra, men de er enten marginaliserede eller døde. I dag er den akademiske og uddannelsespolitiske kritik på DPU stort set død. Ingen – og slet ingen unge – tør kritisere Holms hegemoni, der bygger på Qvortruptidens synspunkter og handlinger.

Sorømødets afsluttende taler var Ove Kaj Pedersen, som året efter skrev bogen “Konkurrencestaten”.

Reference:

Undervisningsministeriet (2010). ”Uddannelse og udfordringer til alle – hvor er din overligger?”.

 

21. Den 11. november: Peter Kemps kritik af det nye DPU

Teologen og filosoffen Peter Kemp var den første leder af Institut for Pædagogisk Filosofi, som blev dannet sammen med det nye DPU i år 2000.

Hvordan Kemp havnede i det pædagogiske felt, er en lang historie, men i en artikel fra 2011, som faktisk var efter, at han fratrådte som professor, fortæller Kemp noget interessant:

Artiklen hedder ”Kampen om dannelse”, og den står i den norske antologi ”Dannelse – tenkning, modning, refleksjon” fra 2011.

Det, der for alvor vendte Kemps filosofiske blik mod pædagogikken, var helt konkret Alexander von Oettingens arbejde, herunder bøgerne ”Det pædagogiske paradoks” (2001) og ”Almen pædagogik” (2010). Især den første fik en skelsættende betydning for pædagogikken, fordi den udkom i 2001, dvs. lige imens konkurrencestaten gik amok.

Kemp skriver direkte:

“Jeg havde hverken hørt om det pædagogiske paradoks eller om opdragelsen til verdensborger, før jeg kom til DPU.”

Kemp trækker i artiklen også på fransk humanisme på en måde, der minder om ånden i det nye Center for karakterdannelse. Men den inspiration har han haft med sig i hele det faglige liv, formentlig inspireret af Løgstrup.

Nuvel, Kemp drøfter Oettingens værker over flere sider, hvor han (altså Kemp) vender og drejer forholdet mellem pædagogik, frihed og normativitet.

Von Oettingen, som kommer ud af det, jeg kalder for “ånden fra Haderslev”, får virkelig Kemp til at tænke. Det er pædagogikken, der møder filosofien, så filosofien bliver pædagogisk. Et herligt samleje.

Jeg var faktisk ikke bekendt med denne meget nære syntese mellem den ældre Kemps og den unge von Oettingens tanker.

Dernæst laver Kemp en kort omtale af Jean-François Lyotards postmoderne kritik af Niklas Luhmanns systemteori og af denne teoris ødelæggende effekt for dannelsen. Det er en vigtig kritik, eftersom Luhmann i disse år havde stor betydning for skolereformens ideologer, herunder især Lars Qvortrup, Jens Rasmussen og Claus Holm, hvilket jeg vender tilbage til om lidt. Kemp kalder Lyotards analyse for ”profetisk”.

Kemp anvender derpå sin analyse til en diskussion af de angreb på pædagogisk filosofi, som især Lars Qvortrup stod for omkring 2010.

Qvortrup, som også var en stærk tilhænger af Luhmann, forsøgte at nedlægge faget, og da han ikke slap afsted med det, forsøgte han at fyre tre filosoffer, fordi deres forskning angiveligt ikke var ”relevant”.

Kemp trækker i sin analyse faktisk på en af disse fyringstruede filosoffer, nemlig Henrik Vase Frandsen, som Kemp mener står for en ”pædagogisk-filosofisk grundlagstænkning”. Det vil sige i høj grad “relevant”.

Kemp fortsætter med at ridse op, hvordan DPU i 2006 etablerede et stort og indflydelsesrigt evidenscenter i den nye ånd. Og til sidst har han en omfattende kritik af bogen ”Viden om uddannelse”, som udkom i 2007. Denne bog, som udrullede det helt store evidensevangelium med udgangspunkt i netop Luhmanns tanker, er skrevet af Claus Holm og Jens Rasmussen. Kemp undersøger bogens opgør med filosofi og normativitet, og slutter sin artikel med at konkludere:

”Det er pædagogisk anti-filosofi”.

Senere, i 2014, blev Claus Holm institutleder. En af hans første handlinger var at nedlægge et professorat i pædagogik, som ellers var blevet tilbudt Alexander von Oettingen. På en måde var det et angreb på Kemp.

DPUs essens er anti-filosofi. Vi har brug for en ny Peter Kemp, som desværre døde i 2018, til at bekæmpe Holms, Qvortrups og Rasmussens ødelæggende indflydelse på dansk pædagogik.

Reference:

Peter Kemp: “Kampen om dannelse”, i Hagtvet mfl. (red.). “Dannelse – tenkning, modning, refleksjon”, Oslo: Dreyer.

 

22. Den 12. december: CEPOS’ tilstand

I dagens Kontrast reflekterer jeg over CEPOS’ udvikling og tilstand:

https://kontrast.dk/sektioner/kommentar/artikel/er-cepos-paa-vildspor

 

23. Den 14. december: DPUs essens: Claus Holms opgør med Løgstrup og højskoletradition

Jeg sidder og hygger mig med den pædagogiske filosof Brian Degn Mårtenssons forfatterskab fra 2015-2018.

I en af bøgerne, ”Tilblivelse og tilsynekomst – filosofiske tekster” fra 2016, optræder et foruroligende citat af DPU’s nuværende institutleder Claus Holm.

Holm-citatet er fra 2012 og blev formuleret i regi af Antorinis ide om en ”ny nordisk pædagogik”, dvs. at ordene er fra optakten til skolereformen.

Her er citatet i fuld længde:

”I dag, i bakspejlet, ved vi bedre. Vi ved, at Løgstrups idé om tilværelsesoplysning – ikke upåvirket af den danske højskoletradition – er afløst af idéen om kompetenceudvikling gennem læring, og at pædagogernes vigtigste opgave bliver at motivere den enkelte til at få lyst til at tage ansvar for udvikling af egne kompetencer.

Vi ved også, at vi ikke er havnet i et fritidssamfund, men i et stadig mere globalt konkurrencesamfund, hvor uddannelse handler om at kunne klare sig på dette samfunds foranderlige arbejdsmarked.

I den forstand er vi langt væk fra skolens som et fristed – som et reservat for Løgstrups idé om oplysning af den enkelte med respekt for den enkeltes urørlighedszone. Det er forklaringen på, at der er brug for et andet og mere tidssvarende pædagogisk ideal.”

Kort sagt: Ren konkurrencestatsideologi uden slinger i valsen.

Mårtensson mener, at Holms synspunkter er ”vilde”, og at Holms afvisning af både Løgstrup og højskoletradition og de facto også af ”store dele af den vestlige tradition for pædagogik” er ”uhyggelig og ekstremistisk”. Og det har han jo helt ret i.

Holms stærkt ideologiske begrebssætning er et eksempel på det, som Peter Kemp i 2011 kaldte for ”pædagogisk anti-filosofi”, jvf. mit opslag fra i forgårs.

Efterfølgende gennemgår Mårtensson dels sagen om Odense Kommunes angreb på Erik Schmidt, og dels Claus Holms og Dorthe Staunæs’ pinlige klage over mit eget arbejde i 2015.

Mårtensson afslutter sin tekst med prognosen:

”Det ender galt”.

Citaterne står i kapitlet: ”Tal nu eller ti for evigt!”. Teksten findes også som et blogindlæg på Folkeskolen.dk, jvf. link. Det lange citat kan også tilgås i Mårtenssons bog, “Konkurrencestatens pædagogik – en kritik og et alternativ”, på s. 60.

”Tilblivelse og tilsynekomkst” blev udgivet på Forlaget Fjordager i 2016. Den er fyldt med tankevækkende dokumentation og analyser.

Og Mårtensson blev selv udsat for lidt af hvert. F.eks. kan man læse om dengang i 2015, da skoleledernes formand og Lars Qvortrup klagede til både arbejdsgiver og kronikredaktør over en kritisk kronik i Politiken.

Til sidst vil jeg bemærke, at også filosoffen Asger Sørensen har bemærket Claus Holms opgør med Løgstrup. Det kunne man læse om i et indlæg sidste år i tidsskriftet Paradoks.

Så DPU’s anti-pædagogiske essens fra 2012 er helt intakt. Aktuelt giver det sig udslag i Holms angreb på Pædagogisk Filosofi og Generel Pædagogik, som ellers burde være blandt DPUs vigtigste fag.

1000 tak til Mårtensson for hans samfundsnyttige udgivelser.

Links/referencer:

Mårtensson: “Tilblivelse og tilsynekomst – filosofiske tekster”, Forlaget Fjordager, 2016. https://www.fjordager.com/tilblivelse-og-tilsynekomst

Mårtensson: “Konkurrencestatens pædagogik – en kritik og et alternativ, Aarhus Universitetsforlag, 2015.

Link til blogindlægsversionen på Folkeskolen.dk: https://blog.folkeskolen.dk/brian-degn-martensson-folkeskoleloven-folkeskolereform/tal-nu-eller-ti-for-evigt/225909

Link til Asger Sørensens diskussion af Holms DPU og forhold til Løgstrup: https://paradoks.nu/2023/11/14/uden-uddannelse-ingen-frigoerelse-velkommen-til-paedagogisk-filosofi/

 

24. Den 14. december: Kamp for Generel Pædagogik og Pædagogisk Filosofi

Claus Holm fortsætter sit systematiske raid mod pædagogikkens tradition og DPU’s grundlagsværdier.

I foråret nedlagde han kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi i Aarhus, og nu vil han både beskære og reelt nedlægge uddannelsen i Generel Pædagogik. Det sker ved at slå Generel Pædagogik sammen med resterne af den decimerede filosofiuddannelse, som stadig udbydes i København.

Dermed får vi en kraftig nednormering af hele det filosofiske og almenpædagogiske felt, hvilket ellers er de to fagområder, som samfundet har allermest brug for.

Disse forringelser kommer oveni årevis med fyringer, nedskæringer og faglig marginalisering. DPU’s ledelse er dybt antipædagogisk.

Ved DPU’s start i 2001 var Pædagogisk Filosofi et selvstændigt og livligt institut under først teologen Peter Kemp og siden grundtvigianeren Ove Korsgaard, mens Generel Pædagogik – efter en del faglig tumult – blev samlet i et Institut for Curriculum, som endte med at stå for DPUs tråde tilbage til den gamle lærerhøjskole.

Både Claus Holm, der var med fra starten, og hans åndsfæller var både imod filosofferne, hvis arbejde ikke var “relevant”, og de var som sagt også imod Generel pædagogiks lærerhøjskole/seminarie-rest.

De udskældte skole- og lærereuddannelsesreformerne i 2013 blev skabt ud af dette radikaliserede DPU. Det var den såkaldte ”læringsrevolution”, som vel at mærke stadig præger samfundet.

I kølvandet på DPU’s fusion med AU i 2008, blev de to institutter slået sammen i en fælles afdeling for Pædagogisk Filosofi og Generel Pædagogik, mens en mere teknisk uddannelse i didaktik blev samlet i en ny didaktisk afdeling. Men i 2023 blev denne afdeling nedlagt. Det hele blev lagt ind under en teknificeret didaktisk afdeling. Nu var Kemp og Korsgaard helt væk. Igen var det Holms værk.

De vigtigste tilbageværende afdelinger på DPU er nu uddannelsesvidenskab og psykologi/antropologi, hvilket svarer præcist til Holms konkurrencestatslige logik. Og de gamle fagområders indhold og horisont vil derfor løbende forfalde og miste vidde og prægnans.

Så det er faktisk både hele den sidste rest af lærerhøjskolen og hele den pædagogisk filosofiske tradition, som Holm og hans ekstremistiske konkurrencestatsideologi nu igen går til angreb på. Og der er dermed også tale om et angreb på den gispende nationale og europæiske åndstradition og praksis.

Heldigvis ydes der modstand. I sommers fik de to uddannelser et fælles uddannelsesnævn, som nu har lavet en underskriftsindsamling, der protesterer mod nedlæggelsen, jf. nedenfor.

Enhver kan se, at Holms endelige mål er en udryddelse af disse fag som sådan.

Jeg håber, at underskriftsindsamlingen følges op af skarpe protestbreve fra både studerende og lærere og af andre, som forklarer fagenes betydning og kritiserer Holms raseren. Men mon lærerne tør? DPU er jo et autoritært sted, og Holm holder sig ikke tilbage fra at fyre sine kritikere.

Og bagved det hele lurer den aktuelle universitetsreform med trusler om en nedsmeltning af DPUs eksistens? Hvis vi er heldige, så slipper vi i så fald for Holm og hans kumpaner, mens de faglige miljøer måske kan blomstre i en mere regulær videnskabelig og pædagogisk sammenhæng i et rekonstrueret DPU.

Men i første omgang skal vi have reddet gløderne, før ilden får endnu mere magt.

Links:

Link til underskriftsindsamling: https://www.skrivunder.net/underskriftsindsamling_for…

Referater fra uddannelsesnævn: https://studerende.au.dk/studier/fagportaler/arts/kontakt/udvalgognaevn/uddannelsesnaevn/dpu

 

25. Den 15. december: Hvem er det, der protesterer?

Fra årsskiftet 2023/24 blev uddannelsesnævnene for hhv. Pædagogisk Filosofi og Generel Pædagogik lagt sammen. De to respektive afdelinger blev desuden underlagt en ny didaktisk afdeling.

Det er dette fusionerede nævn under en ny afdeling, som har indledt en underskriftsindsamling for bevarelse af de to uddannelser imod endnu et af institutleder Claus Holms konkurrencestatsideologiske raids.

I underskriftindsamlingens ledsagende tekst står der blandet andet følgende smukke ord:

”Generel Pædagogik beskæftiger sig med det egentligt pædagogiske. Det er således den eneste af uddannelserne på DPU – et pædagogisk universitet, hvis nogen skulle have glemt det – som løbende spørger til, hvori det pædagogiske består. Hvad er det, der gør en situation, en handling, et initiativ til noget pædagogisk? Dét er nogle af grundspørgsmålene på Generel Pædagogik.”

Den slags formuleringer – f.eks. om ”det egentligt pædagogiske” – er bandeord på Holms ekstremistiske og autoritære læringskoncern. Det handler om pædagogikkens eget sprog og dets store videnskabelige tradition.

Den sarkastiske formulering “hvis nogen skulle have glemt det” er også skøn.

Nedenfor kan man se nævnets lærerkræfter, hvoraf flere er kendte i den pædagogiske offentlighed:

Faste medlemmer:

Jeanette Magne (Generel pædagogik), Formand

Henrik Vase Frandsen (Pædagogisk filosofi),

Jørgen Huggler (Pædagogisk filosofi),

Clemens Wieser (Generel pædagogik)

Suppleanter:

Asger Sørensen (Pædagogisk filosofi)

Oliver Kauffmann (Pædagogisk filosofi)

Monica Susanne Carlsson (Generel pædagogik)

Niels Bonderup Dohn (Generel pædagogik)

Det er værd at nævne, at tre af disse personer – filosofferne Henrik, Jørgen og Asger – var udsat for en barok fyringssag i 2010. Den daværende DPU-leder, Lars Qvortrup, mente ikke, at deres forskning var “relevant”, som det hed i tidens sprog. Den nuværende leder, Claus Holm, støttede Qvortrup. Det var den såkaldte læringsrevolution, der rumsterede.

Heldigvis kom sagen i medierne, og Qvortrup måtte trække i land. Året efter var han væk, men han vendte frygteligt tilbage omkring 2016, da Claus Holm som ny institutleder udnævnte Qvortrup til leder af et stort John Hattie-inspireret forskningscenter. Jeg kaldte det for et ”pædagogisk oligarki”.

Henrik Vase Frandsen er nok DPU’s sidste teolog. Han har skrevet virkelig interessante ting om både fransk fænomenologi og Løgstrup, som Claus Holm jo mener er helt irrelevant for sin konkurrencestats-vision.

Asger Sørensen er nok den sidste frie og kritiske stemme på DPU, som for alvor tager livtag med forholdet mellem pædagogisk filosofi og uddannelsespolitik. Men Holm regner nok med, at både Asger og nok også Huggler snart går på pension. Så kan der lukkes og slukkes.

Et af nævnets medlemmer, lektor Clemens Wieser, som er en spændende østrigsk didaktiker, skriver på Facebook, at ”GP skridtvis nærmer sig sin pension”.

De øvrige medlemmer af nævnet er mere anonyme i den offentlige debat. Jeg vil dog sige, at nævnets formand, Jeanette Magne, udover at være lektor i sundhedspædagogik, også er en fremragende sangerinde. Senest har hun indspillet den meget smukke sang ”Bliv hos mig”, der passende kunne stå som en blanding af en kærligheds-kampsang og en form for overskrift for pædagogikkens opråb til DPU om kærlighed og trofasthed i stedet for had og udelukkelse.

Underskriftsindsamlingen støttes ifølge referatet fra det seneste møde også af afdelingsleder Helle Rørbech, som ikke oprindelig var med i GP’s lærerkreds (hun kommer fra DPU’s didaktiske fagområder).

Rørbech og Magne skal til møde hos viceinstitutleder, Pia Bramming, som i sin tid støttede Dorthe Staunæs’ og Malou Juelskjærs klage over mit kritiske arbejde. En klage som også blev understøttet af Holm og Qvortrup.

Så DPU ledes af Holm og Bramming. Vi er ikke i åndsfrihedens luft.

Nævnets studerende – som jo er med i i underskriftsinitiativet – er, hvis jeg har forstået det ret, følgende personer:

Rune Boelsmand Bak (Pædagogisk filosofi)

Erik Massa Mathiasen (Pædagogisk filosofi)

Silja Rose Hvidtfelt Hansen (Pædagogisk filosofi)

Line Kristensen (Generel pædagogik)

Lillian Møller Harborg (Generel pædagogik)

Christie Beckmann (Generel pædagogik)

Nick Thøgersen (Generel pædagogik)

Lea Haderup (Generel pædagogik),

Links:

Link til underskriftsindsamling: https://www.skrivunder.net/underskriftsindsamling_for…

Referater fra uddannelsesnævn: https://studerende.au.dk/studier/fagportaler/arts/kontakt/udvalgognaevn/uddannelsesnaevn/dpu

Link til Jeanette Magnes kærlighedskampsang: https://www.youtube.com/watch?v=8RlpEoot69I

 

26. Den 15. december: Stor evaluering af corona-politikken i USA – og total dansk tavshed?

Repræsentanternes Hus’ udvalg for tilsyn med kvalitet i politiske og administrative processer har i nu to år arbejdet med en omfattende undersøgelse/evaluering af corona-politikken (udvalgets amerikanske navn er ” The Committee on Oversight and Accountability”).

For 14 dage siden, d. 2. december, udkom så udvalgets 545-siders lange rapport, der blev omtalt i flere amerikanske medier.

Men denne store evaluering har mig bekendt ikke været nævnt i den danske presse? Hvis det er korrekt, så er det meget pinligt og også på en måde ubehageligt.

Rapportens konklusioner er rystende læsning. Jeg har efter bedste evne oversat nogle af de vigtigste konklusioner, som er fremhævet på rapportens hjemmeside:

A.

COVID-19s OPRINDELSE: COVID-19 er højst sandsynligt opstået fra et laboratorium i Wuhan, Kina. (Det var et stort stridspunkt i sin tid, TAR)

B.

OVERVÅGNING MED FINANSIERING AF COVID-19: Der var alvorlige sårbarheder i systemet, hvilket banede vejen for svindlere, internationale kriminelle og udenlandske modstandere til at drage fordel af skatteyderne.

C.

WHO: WHO’s reaktion på COVID-19-pandemien var en dyb fiasko, fordi WHO bøjede sig for pres fra det kinesiske kommunistparti og satte Kinas politiske interesser foran sine internationale pligter. Ydermere kan WHO’s nyeste indsats for at løse de problemer, der forværres af COVID-19-pandemien – via en “Pandemic Treaty” – skade USA.

D.

SOCIAL DISTANCERING: “6 fod fra hinanden”-anbefalingen om social distancering – som lukkede skoler og små virksomheder over hele landet – var vilkårlig og ikke baseret på videnskab. Under lukkede døres vidnede Dr. Fauci om, at vejledningen “sort of just appeared”.

E.

MASKEMANDATER: Der var ingen afgørende beviser for, at masker effektivt beskyttede amerikanere mod COVID-19. Offentlige sundhedsembedsmænd vendte op og ned på effektiviteten af masker uden at give amerikanerne videnskabelige data – hvilket forårsagede en massiv stigning i offentlig mistillid.

F.

NEDLUKNING: Længerevarende nedlukninger forårsagede umådelig skade på ikke kun den amerikanske økonomi, men også på amerikanernes mentale og fysiske sundhed, med en særlig negativ effekt på yngre borgere. I stedet for at prioritere beskyttelsen af de mest sårbare grupper, tvang føderale og statslige regeringspolitikker millioner af amerikanere til at give afkald på afgørende aspekter i et sundt og økonomisk sundt liv.

G.

COVID-19 FEJLINFORMATION: Offentlige sundhedsembedsmænd spredte ofte misinformation gennem modstridende beskeder, knæfaldende reaktioner og mangel på gennemsigtighed. I de mest uhyggelige eksempler på de gennemgribende misinformationskampagner blev fejlbehæftet medicinering og laboratorielækage-teorien uretfærdigt dæmoniseret af den føderale regering.

Biden-administrationen brugte endda udemokratiske og sandsynligvis forfatningsstridige metoder – herunder at presse sociale medievirksomheder til at censurere bestemt COVID-19-indhold – for at bekæmpe, hvad den anså for misinformation.

H.

COVID-19-VACCINE: I modsætning til hvad der blev lovet, stoppede COVID-19-vaccinen ikke spredningen eller overførslen af virussen.

I.

VACCINEPÅBUD: Vaccinepåbud blev ikke understøttet af videnskaben og forårsagede mere skade end gavn. Biden-administrationen tvang raske amerikanere til at overholde COVID-19-vaccinepåbud, hvorved den trampede på personlige friheder, skadede det militære beredskab og tilsidesatte medicinsk frihed for at tvinge en ny vaccine ned over millioner af amerikanere uden tilstrækkelige beviser til at understøtte de politiske beslutninger.

J.

NATURLIG IMMUNITET: Offentlige sundhedsembedsmænd engagerede sig i en koordineret indsats for at ignorere naturlig immunitet – erhvervet gennem tidligere COVID-19-infektion – når de udviklede vaccinevejledning og -påbud.

K.

VIRKNINGER FOR VIRKSOMHEDER: Føderale og statslige regeringer indførte obligatoriske nedlukninger, der var den primære årsag til midlertidige og permanente virksomhedslukninger. Mere end 160.000 virksomheder lukkede på grund af pandemien – og 60% af disse lukninger blev klassificeret som permanente.

For de virksomheder, der fortsatte eller genåbnede, forværrede manglen på diversitet i forsyningskæden pandemiens udfordringer og forstærkede eksisterende forskelle/uligheder.

L.

SUNDHEDSPÅVIRKNINGER: Amerikas sundhedssystem blev alvorligt beskadiget af COVID-19-pandemien. Patienterne oplevede nedsat plejekvalitet, længere ventetider, kortere lægeaftaler og manglende diagnoser.

M.

PÅVIRKNINGER FOR ARBEJDERNE: Arbejdsløsheden steg til niveauer, der ikke er set siden den store depression. Alt for brede afbødende foranstaltninger – herunder den nu afkræftede “6 fod fra hinanden”-vejledning – påvirkede sektorer med lavtlønnede i uforholdsmæssig grad.

N.

COVID-19 SKOLELUKNINGER: “Videnskaben” har aldrig retfærdiggjort forlængede skolelukninger. Det var usandsynligt, at børn ville bidrage til spredningen af COVID-19 eller lide alvorlig sygdom eller dødelighed. I stedet oplevede børn som følge af skolelukninger historisk læringstab, højere grad af psykiske lidelser og nedsat fysisk velvære.

Både hjemmeside og rapport kan tilgås via linket. Jeg håber virkelig, at jeg har misforstået noget. Men jeg tjekkede hjemmesidens ægthed via Husets hjemmeside, og den ser god nok ud.

https://oversight.house.gov/release/final-report-covid-select-concludes-2-year-investigation-issues-500-page-final-report-on-lessons-learned-and-the-path-forward/

 

27. Den 16. december: Claus Holms halvdannelse

DPU’s institutleder, Claus Holm, fortæller i en aktuel kommentar i Information, at han skam går ind for mere ”dannelse”, ”oldævl” og ”skolens formål” og så videre.

Det er utrolig læsning, eftersom Holm i mange år har stået for det stik modsatte og derudover har udsultet og chikaneret dannelsesmiljøerne på DPU.

Men ok, man tror jo så, at han med sin nye dannelses-interesse henviser til nogle af DPU’s filosoffer eller til dannelsesdiskussionen mere generelt?

Men det gør han ikke. Han henviser blot til Tony Blair og til en sociolog fra 1990’erne.

Der er også en reference til det instrumentalistiske EVA, til noget global statistik og til læremesteren Lars Qvortrup, der ligesom Holm var en førende ideolog i skolereformens læringsrevolution. Både Holm og Qvortrup stod for det, som filosoffen Peter Kemp kaldte for ”halvdannelse”.

Det var det. Tomheden er larmende. Der er tale om en form for tragisk løgn.

Holm er dog lidt kritisk over for Qvortrup, som beskyldes for at være for arbejdsmarkedsagtig, selvom Holm selv har været totalt ukritisk fortaler for konkurrencestatens diskurs.

Holm kritiserer også forældrene. Men ikke sig selv, selvom han bærer et tungt ansvar.

Og selv Holms kritik af Qvortrup er hul: I løbet af kommentaren viser det sig nemlig, at Holm i virkeligheden er bekymret for de nye universitetsreformers konsekvenser for DPU. Reformens angreb på dannelsen bliver for Holm et skalkeskjul for at beskytte DPUs eget angreb på dannelse.

Og med Holms manglende dybde i analysen og hans hyppige referencer til Helge Sanders universitetsreform osv. in mente, så falder det hele sammen som et korthus.

Claus Holms begreber er i realiteten en direkte og forstærkende konsekvens af den universitetsreform, som han af rent opportunistiske årsager er nervøs for.

Holms læremester, Lars-Henrik Schmidt, var bestemt heller ikke tilfreds med Claus Holms instrumentalisering af sin filosofi. Det kan man f.eks. læse om i bogen ”Livsduelighed – fra Grundtvig til konkurrencestat”, hvor netop Holm spiller hovedrollen i konkurrencestatsdelen. Bogen er skrevet af docent ved KP, Pia Rose Böwadt.

Det går det faktisk noget bedre for Stefan Hermann i morgendagens kronik i Politiken. Hermann forsvarer skolens begreb og praksis med et noget større især historisk vidensgrundlag end Holms, uden dog at henvise til de faglige diskussioner.

Og det er underligt, at Hermann ikke – som mangeårig rektor for KP – har fremmet pædagogisk filosofi og almenpædagogik i KP’s strategi, nærmest tværtimod. Især fordi Holm og Qvortrup og DPU har marginaliseret disse fag på det groveste.

Ovenfornævnte Pia Böwadt og faktisk også den dygtige docent Nana Vaaben er nogle af de få ensomme KP-fugle, som ville blomstre i en stærkere institutionel sammenhæng.

Sagen er, at Herman i høj grad støttede læringsrevolutionen fra 00’erne og fremefter. Men ok, han har altid også haft en Voltaire i bagagen, hvilket har gjort en forskel i enkeltsager. Lidt god filosofi gør altid godt.

Hermann er faktisk også elev af Lars-Henrik Schmidt. Men altså på en bedre måde end Holms antifilosofiske måde.

Holm ender faktisk med at gøre Nietzsche til et slags middel for konkurrencestaten, hvilket er en virkelig pædagogikdræber.

Det paradoksale er så, at Hermann og Holm sammen netop har redigeret en jubilæumsbog til en tredje Schmidt-elev, nemlig Jens Erik Kristensen.

Bogens første kapitel er et kæmpeforsvar for Kristensens fyring af tre dannelsestænkere i 2010. En fyring, som Holm støttede. Begrundelsen var, at filosoffernes arbejde ikke var ”relevant”.

Alting hænger sammen.

Links:

Link til Holms kommentar i Information, d. 14/12: https://www.information.dk/debat/2024/12/smaatskaarne-uddannelsesreformer-efterladt-unge-uden-stoerre-maal

Link til Stefan Hermans kronik i Politiken, d. 16/12: https://politiken.dk/debat/kroniken/art10195889/%C2%BBL%C3%A6rerne-skal-generobre-kritikken-af-sig-selv%C2%AB?srsltid=AfmBOorLL9SO-37yU3KzrL1TrieWjHNN1M1Qu_jZs5CEOwrPjkFcSq_0

 

28. Den 17. december: En tanke om kriser

Hvor kom den altomfattende ”krise” fra? Jo, den kom fra nedlukningens politiske og administrative opgør med ”proportionalitetsprincippet”. I stedet for dette princip fik vi med nedlukningen et såkaldt ”ekstremt forsigtighedsprincip”. Dette nye princip var et klokkeklart angreb på demokrati og forfatning. Fra nu af kunne alt ske. Med ”krisen” i hånden kunne man nu tillade sig alt. Hvis der var en smittet måge i Limfjorden, så kunne man lukke skolerne i hele Jylland.

Og i fortrængningens rum, som startede i februar 2022, lever realiteten videre og viser sig nu her og der. Krisen var nu ”altomfattende”.

Ukrainekrisen fulgte direkte efter coronakrisen, nærmest fra dag til dag. Den forstærkede kriselogik, som nedlukningen havde realiseret, fortsatte med et nyt emne.

Denne kriselogik er også det, der binder SVM-regeringens sammen. Den forstærkede krises begreb står overalt i regeringsgrundlaget fra 2022. Både M og V, som ellers var kritiske over for Mette Frederiksens minkskandale i 2022, købte via regeringsdannelsen nedlukningens krisebegreb, og herefter holdt de deres mund. De havde jo også selv stemt for nedlukningen, så de var lette at lokke.

Så var det slut med kritikken. Nu bredte tavsheden sig. Ukraine kom nærmest som en hjælp til denne fortrængning.

Med nedlukningens krisebegreb i samfundets essens, kan man nu gøre alt, vel at mærke uden at overveje sammenhængen. F.eks. kan man sende penge til krig, som ligger langt over de almene europæiske donationer, mens man taler om ”3. verdenskrig” og øger forsvarsudgifterne ind i uendeligheden. Man kan også nedlægge helligdage og lave skolereformer pga. “arbejdsudbuddet”.

Og nu har stort set hele folketinget endda gjort den totale krise ”dyster”. Selv Vanopslagh og Mona Juul er opslugt af logikken. Venstrefløjen vist også. Det er lige før, man får lyst til at give hr. Messerschmidt en krammer for at tale lidt gammeleuropæisk og Christiania-agtigt.

Under den kolde krig var der masser af frihed og glæde i dagligdagen under Amerikas paraply. Folk tog på interrail og var i god trivsel, som man siger.

Men her i 20’erne er vi i ”krisens krig”, og den varsler om mere krigs- og konkurrencestatslogik i ”dagligdagen”, som nu er opslugt af den nye grænseløshed.

Vi kan kalde det hele for “krigsstaten”? Og inde i krigsstaten arbejder ”teknologien”. Og teknologien har også fået magten i USA, jf. Elon Musk, der drømmer om at putte teknologi i menneskers hjerne. Han kalder det Neura-link. Jeg stopper tanken her, for ikke at blive for ”dyster”.

Så først kom konkurrencestaten, og så kom biostaten. Og nu kommer krigsstaten. Pædagogik, som står for det modsatte af både konkurrence, nedlukning og krig, forsvinder. Børn og unge bliver soldater i krisestaternes tjeneste.

Sognepræst Katrine Winkel Holm har faktisk et meget interessant supplement til denne teori i dagens Berlingske. Hun fortæller, at Ukrainekrisen har rødder i George Bush’ neokonservatisme. Ifølge Holm lovede Bush – stærkt imod de store europæiske landes ønsker – et nato-medlemskab til Ukraine tilbage i 2008. Herfra startede destabiliseringen, helt som både Tyskland og Frankrig havde forudsagt.

Så Ukraine-krisen er på den måde en slags filosofisk krise-forlængelse af Irak-krigen, som Bush jo også stod for. Det var dengang, man gik i krig, fordi der måske var masseødelæggelsesvåben, hvilket der ikke var. Det er det samme som ”mågen i Limfjorden”.

Også i Irak var Danmark en ukritisk støtte til den nye amerikanske grænseløshed; en grænseløshed, der også prægede uddannelsespolitikken i 00’erne, hvor man ville af med dannelse og pædagogisk frihed. Der er virkelig brug for politologisk fantasi i disse tider.

En central del af konkurrencestaten var jo netop de grænseløse neokonservative styringslogikker, som i løbet af 00’erne ”glemte” frihedssiden. Det var Anders Foghs og Lars Løkkes 00’ere. I den logik er Ukrainekrisen ikke kun forbundet med coronakrisen, men også med 00’ernes økonomiske og politiske globalisering,

Kort sagt: Måske er der en begrebsmæssig forbindelse mellem Bush, nedlukning, konkurrencestat og den aktuelle ”dysterhed”? Og det er denne begrebslige forbindelse, som vi nu kalder for ”krise”.

Link til Katrine Winkel Holms indlæg i Berlingske: https://www.berlingske.dk/kommentarer/haard-kritik-af-berlingskes-chefredaktoer-eftertiden-vil-vurdere

 

29. Den 19. december: Theresa Scavenius kritiserer forskningspolitikken

Theresa Scavenius er ved at udvikle sig til en slags retspolitisk enmandshær.

I nedenstående kronik fra dagens Information kritiserer hun regeringens forsøg på at topstyre universiteterne endnu mere, end det tidligere har været tilfældet. En tendens, der har rødder i universitetsloven fra 2003, hvis motto var “Fra forskning til faktura”.

Scavenius foreslår en genskabelse af universiteter, som hviler på oplysningens og demokratiets præmisser.

Her er hendes tankevækkende konklusion:

“Den politiske styring af universiteternes bestyrelser er en tilbagevenden til før oplysningstidens autokratiske kontrol af viden. Det risikerer at kvæle innovation, kritisk tænkning og det pluralistiske perspektiv, der er nødvendigt i et demokrati. Hvis forskningen styres af kortsigtede politiske mål, kan den langsigtede samfundsnytte af uafhængig vidensproduktion forsvinde.

I stedet for at opretholde forskningsfriheden og armslængdeprincippet er universiteterne ved at udvikle sig til ministerens forlængede arm.”

https://www.information.dk/debat/2024/12/forskere-danmark-blandt-mindst-frie-europa-regeringen-oensker-stramme-grebet

 

30. Den 20. december: Den arbejdsløse har ingen helligdage

For snart to år siden var vi med rette oprørte over, at regeringen uden videre fjernede en helligdag på grund af noget arbejdsudbudsstatistik.

Men det er skam ikke den eneste helligdag, der er fjernet. For en del af befolkningen har man simpelthen fjernet dem alle sammen!

Forklaringen er her:

Hvis man er arbejdsløs, så findes der slet og ret ingen helligdage.

Det betyder, at hvis man f.eks. skal til udlandet i juleugen eller ikke ønsker at søge jobs i julen, så skal man bruge 5 feriedage.

Hvilken proletarisering! Men nu har man da en fornemmelse af, hvordan det må være at bo i et ghettoområde med en særlig retsorden.

Og filosofisk set bliver konsekvensen, at man juleaften – selv i kirken – står til ”rådighed for arbejdsmarkedet”. Og det er der jo ikke meget krybbespil over.

 

31. Den 20. december: Merete Riisager og de radikale

Merete Riisager har skrevet en virkelig god kronik i Gymnasieskolen, som man kan læse om i nedenstående indlæg.

Omtalen af hendes kronik er udgangspunkt for en kort refleksion over nogle uddannelsespolitiske muligheder, der kan løfte Folketingets interesse for dannelse og pædagogiske formål.

http://www.thomasaastruproemer.dk/merete-riisagers-kamp-for-gymnasiets-og-paedagogikkens-formaal.html

 

32. Den 21. december: Erhvervspædagogisk refleksion

Tesfaye vil gerne gøre erhvervspædagogikken ”great again”. Det er en god ide.

Men hvem startede egentlig med at ødelægge erhvervspædagogikken? Jo, det gjorde de særdeles magtfulde erhvervspædagogiske kredse, som i 1990’erne udviklede og promoverede den såkaldte ”ansvar for egen læring” (AFEL).

AFEL så bort fra al tradition, materialitet og socialt liv omkring håndværkene. I stedet skabte man et individualiseret læringsrum, hvor den gamle ”mester”, nu kunne være en slags konsulent for de ensomme små lærings- og evalueringssystemer. Det var lærerens død.

AFEL kom desuden i kontakt med de gamle kritiske RUC-miljøer, som efter murens fald manglede selskab til deres forladte læringsbegreb, der jo var berøvet dets socialistiske reference.

Herfra løb AFEL-indflydelsen videre ind i et svækket Undervisningsministerium.

Det var dette AFEL, som i løbet af årtiet bredte sig til de andre dele af pædagogikken og efterhånden også truede seminariemiljøerne.

Omkring år 2000 kom tankegangen i kontakt med det spirende konkurrencestatsteknokrati, og derefter kørte butikken så helt i miserable.

Men var der ingen modstand mod AFELs udbredelse? Ikke meget, for den gamle RUC-kritik blev jo en del af bevægelsen. men dog lidt.

Modstanden kom især fra folk med tilknytning til den såkaldte ”situerede læring”, som var inspireret af Jean Laves og Etienne Wengers spændende arbejde fra omkring 1990.

Herhjemme blev disse tanker introduceret af den norske psykolog Steinar Kvale, der var professor i Aarhus. Han inspirerede en række toneangivende psykologer, f.eks. Svend Brinkmann, Lene Tanggaard, Klaus Nielsen og mange flere, som senere bidrog til den kritiske ”urene pædagogik”, der udviklede sig fra 2009.

Herfra trådte det ”situerede” i kontakt med dannelsesbegrebet. Bl.a. forårsaget af, at Brinkmann havde et bifag i filosofi.

Man kan ikke takke Kvale nok. Han er den store helt i den moderne psykologi.

Og hvem var så kritisk over for Kvale? Jo, det var især professor Jens Rasmussen, som var en af skolereformens arkitekter, og som sammen med Lars Qvortrup blev en slags mentor for DPU’s nuværende ledelse.

Rasmussen forstærkede nemlig AFEL i en kommunikations- og systemteoretisk retning. Det er derfor, at skolereformen blev så vild.

Det er pædagogikkens to verdener.

Tesfaye, hvis grundindstilling er langt mere til Kvale end til AFEL, skal ind i en mere dyb kontakt med Kvales elever. Så skal I bare se erhvervspædagogik. Endda af den slags der ikke ødelægger alt omkring sig. Denne ødelæggelseslogik har Tesfaye desværre taget med fra AFEL-raidets epoke, hvis konsekvenser stadig er overalt.

(Man kan læse mere om dette i min bog “Skolens formål – dannelse, splittelse og uniformativering”, Klim, 2022)

 

33. Den 22. december: Verdens skole – Tjekkiet, Platon og olympiader

Den tjekkiske reformator Jan Hus (1369-1415) var elev af den engelske teolog John Wycliffe.

Wycliffe var platoniker, dvs. at han troede på en universel åndelig sammenhæng, hvorfra mennesket kunne kom til syne, f.eks. i nationale sprog og tilhørende institutioner.

Det var denne nærmest skjulte åndelighed og dens konkrete rumsteren, der satte Huus i stand til at prædike på tjekkisk, lave små fællesskaber og at kritisere pavedømmet, som endte med at henrette ham.

Ak ja, det var dengang, der var ”revolutionære” til! Det var før Enhedslisten blev til en kaffeklub i SFs intethed.

Jan Hus inspirerede også moderne tjekkisk nationsbygning. Tjekkoslovakiets første præsident, Tomas Masaryk (1850-1937), var stærkt inspireret af Jan Hus, men også af en række franske humanister og tyske romantikere. Skønt land.

Masaryk var naturligvis også selv en kraftfuld inspiration for en af hans store efterfølgere, nemlig politikeren og humanisten Vaclav Havel (1936-2011), som i sin ideudvikling også trak direkte på Jan Hus.

Måske er det derfor, at Tjekkiet har spillet så stor en rolle for fredelig centraleuropæisk demokratiudvikling siden 1. verdenskrig?

Denne særlige tjekkiske ånd er også en del af den såkaldte personalisme, der ligger til grund for det aktuelle danske initiativ, Center for Karakterdannelse.

Inspirationen fra Jan Hus satte sig også kraftigt i pædagogikken, f.eks. hos præsten og pædagogen, Johan A. Comenius (1592-1670), som ofte opfattes som den moderne pædagogiks grundlægger. Her bliver mennesket og didaktikken til en del af et altomfattende kundskabsrige, der altså har Jan Hus som baggrundsfilosof.

Faktisk var også teologen Schleiermacher (1768-1843) inspireret af Jan Hus’ elever. Schleiermacher var en slags fader for den åndsvidenskabelige pædagogik, som har gode effekter langt op i moderne tid, og han samarbejdede med Humboldt om det nye dannelsesuniversitet i Berlin.

Her funderes pædagogikkens sprog.

I 1700-tallet formulerede hollænderen Spinoza en slags oplysningsfilosofisk version af den platoniske baggrundsfilosofi. Også her var der en altomfattende åndelig substans, som mennesket kunne udvikle sig i. Gud og natur smeltede sammen.

Børnehavens fader, Fr. Fröbel, var inspireret af disse teologisk-filosofiske ideer. Han var jo også næsten samtidig med Schleiermacher.

Spinoza var en stærk fortaler for ytringsfrihed. Efter min mening følger det af det teologisk-platoniske udgangspunkt. Platons lærer, Sokrates, var jo arketypen på det søgende menneske, som endda måtte dø for sin søgen, og Jan Hus stod jo om muligt endnu mere fast end Luther og måtte som sagt også dø for sin overbevisning.

Vi er i åndens fødsel. Vi fødes og opdrages ind i ”noget”. Det er det modsatte af ”identitet”.

Så filosofi, pædagogik, frihed og tilsynekomst har sin egen effekt på menneskelig fred og fordragelighed.

Pædagogikken er en slags klassisk olympiade; et suspenderet sted hvor alle krige stopper, mens man mødes under de fem sammenslyngede og farverige ringe uden at tjene penge på det, og mens man stifter venskaber med folk fra fremmede lande og lærer uenighedens og venskabets kunst.

Men i Danmark er den pædagogiske tradition og dermed også ovenstående filosofiske tråd totalt marginaliseret. Marginaliseringen har to navne for hhv. stat og pædagogik, nemlig konkurrencestat og læring. Konsekvensen er, at pædagogik opsluges af konkurrence, identitet og krig og måske også af algoritmer.

 

34. Den 27. december: KL-disruption i skolereformens kølvand

De aktuelle diskussioner om at lade AI overtage fagprofessionelle opgaver er skam ikke nye.

Allerede I 2017 foreslog KL, at robotter skal skifte ble, at der skal være 70 elever i klassen, at man erstatter professionsuddannelser med arbejdsmarkedsrelevante kurser, og at biblioteker reduceres til et lille kontor på rådhuset.

Det kan man læse mere om i nedenstående gennemgang af et KL-dokument: http://www.thomasaastruproemer.dk/kls-disruptionsideer-vuggestue-robotter-vr-briller.html

Aktuelle indlæg om emnet:

Artikel om DA-rapport, d. 27/9-24: https://www.folkeskolen.dk/kunstig-intelligens-laererarbejdspladser/da-med-kunstig-intelligens-kan-vi-undvaere-naesten-hver-fjerde-laerer-i-2040/4782687

Artikel om engelske AI-forsøg, d. 6/11-24: https://gymnasieskolen.dk/articles/britisk-skole-erstatter-laerere-med-kunstig-intelligens/

Lotte Rod og Stinus Lindgren, d. 12/12-24: https://www.folkeskolen.dk/it-it-i-undervisningen-kunstig-intelligens/det-er-helt-gak-laerere-kan-ikke-erstattes-af-computere/4792769

Rasmus Lund-Nielsen (M), d. 16/12-24: https://www.folkeskolen.dk/it-it-i-undervisningen-kunstig-intelligens/forsvar-for-ai-i-skolen-de-klynger-sig-til-status-quo-og-skyder-enhver-innovation-ned/4793059

 

35. Den 29. december: Diskussion med Gert Biesta om karakterdannelse

Mediet Ræson bragte d. 19. november mit svar på nogle kritiske bemærkninger om “karakterdannelse”, som den fremtrædende hollandske filosof, Gert Biesta fremsatte i sidste måned.

Min pointe er, at Biestas refleksioner egentlig ikke er en kritik, men snarere et udmærket bidrag til udviklingen af karakterdannelsens filosofi, hvilket han ikke selv lader til at have forstået.

Jeg ved ikke helt, hvad man kalder den metode 🙂

Jeg kritiserer ham også for at risikere at havne i den grøft, som han i mange år har talt imod, nemlig “læringsgrøften”.

Link til kronik i Ræson, hvorfra man også kan tilgå Biestas oprindelige indlæg: https://www.raeson.dk/2024/thomas-aastrup-roemer-til-gert-biesta-mennesket-dannes-i-vekselvirkning-med-verden-det-er-essensen-i-karakterdannelsen/

 

36. Den 30. december: Den store skærm – indlæg i Ræson

Mediet Ræson bringer i dag min artikel om Den Store Skærm.

Der er også 13 forslag til en humanistisk skærmpolitik.

https://www.raeson.dk/2024/thomas-aastrup-roemer-13-forslag-til-en-humanistisk-skaermpolitik/

Merete Riisagers kronik om gymnasiet og en refleksion over tidens uddannelsespolitiske muligheder

Merete Riisager har holdt en strålende tale for foreningen Danske Gymnasier. Talen kan tilgås som en slags kronik i bladet Gymnasieskolen, jf. link i bunden.

Riisager er ikke en fru hvem-som-helst i gymnasiepolitisk sammenhæng. Sammen med Henrik Dahl stod hun i 2016 for et heltemodigt forsvar for gymnasiet, da stærke politiske og organisatoriske kræfter ville erhvervsrette hele molevitten. Det skete lige før, at hun i 2016 blev landets bedste undervisningsminister i nyere tid.

Det var LA’s stjernestund. Pludselig var Ayn Rand-inspirationen fra partiets første år nærmest forduftet, og en regulær åndsliberalisme begyndte at vinde indpas, senest i Alex Vanopslaghs nye bog ”Vejen til ansvar” fra 2023, som Riisager også har hjulpet med. I dag stormer partiet af sted.

I sin kronik kritiserer Riisager regeringen for uden videre at omkalfatre selve begrebet om “et gymnasium” til at dække alt muligt, og hun gennemgår i den forbindelse dele af gymnasiets kulturhistorie.

Som hun siger: ”Alt er ikke det samme”.

I den forbindelse minder hun om, hvor galt det gik sidste gang, hvor man lavede en stor reform uden at medtænke formålsparagraffens tradition, nemlig folkeskolereformen i 2013.

Som hun siger:

”Skolens funktion som samfundsbærende og kulturforvaltende dannelsesinstitution blev skudt i sænk. Folkeskolen har i dag meget svært ved at finde sig selv – og sit formål.”

Det er kloge ord.

Derudover problematiserer hun, at HHX/HTX kom under gymnasieloven for nogle år siden. Dermed forstærkedes et ekspansivt købmandssprog med ord som f.eks. ”karrierelæring” og andet miserable. Hvis erhvervsuddannelser nu også bliver til gymnasier, så går det helt galt for gymnasiets tradition.

(Riisager vil også gerne have højere karakterkrav. Det er jeg dog ikke enig med hende i. Hellere fri adgang, som så ledsages af nogle nørdede lærere, hvis mærkelige ord tiltrækker nogen, men måske får nogle af eleverne til at finde noget andet lave. Men i så fald skal vi af med den skrækkelige taxameterordning).

Riisager har intet imod at reformere specifikke områder, fremgår det. Man skal blot ikke ødelægge alt. Så pointen er: Man skal ikke rive hele paladset ned, fordi der er en punkteret rude i kælderen. I stedet skal man blot skifte ruden.

Med sin aktuelle markering bliver LA en slags åndsfælle med RV, hvor især Martin Lidegaard har kritiseret den nye reform kraftigt, dog ud fra knap så principielle betragtninger som Riisagers, så vidt jeg kan bedømme det.

Men Lidegaard har faktisk også gode tanker om dannelse. Det kan man læse om i hans bog om “Generationskontrakten” fra 2023. For Lidegaard er dannelsen selve det inter-generationelle felt og område, selvom jeg synes, at generationernes filosofiske situation er for smalt beskrevet (noget om “friværdier” og klimaskyld). Men man kan godt mærke, at han er opvokset på Hal Kochs gamle højskole i Krogerup, som fik en kæmpeindflydelse på uddannelsespolitikken i 1960’erne og frem.

Og de radikales seneste skolepolitiske program, “Børneløftet”, som har undervisningsordfører Lotte Rods stempel, bærer også præg at et regulært pædagogisk sprog. De radikale har helt klart forladt deres tidligere begejstring for skolereformen. Det er tid til – for alle os der havde ret hele tiden, herunder Riisager – at tilgive det gamle parti, så de kulturradikale og grundtvigske strømninger kan få mere fanfare i partiet, som ellers blev kraftig beskadiget af konkurrencestats-læring i 2013, da Morten Østergaard var uddannelsesminister.

Endelig er det værd at nævne, at Lotte Rod og Stinus Lindgren for nylig havde et flot indlæg i Folkeskolen.dk, der kritiserede diverse forsøg på at digitalisere læreren. Et synspunkt, som bl.a. Dansk Arbejdsgiverforening ellers har forsøgt sig med via en rapport fra Boston Consulting Group.

Der er som om, at de radikale er ved at genopdage partiets rige skolepolitiske tradition.

På trods af mange tekniske forskelle, så er der en form for dybereliggende filosofisk fællestræk mellem LA og RV, som kan findes frem, og som andre partier kan lære noget af. Disse to partier kan blive en slags åndshistorisk akse, hvis de vil.

At Riisagers indlæg er faldet i god jord på Gymnasieskolen kan man se af den avancerede tegning af hendes kontrafej og insisterende blik. Det er en fejring på linje med bladet Folkeskolens tegning af Riisager som Frihedsgudinde i 2016/17, da hun bekæmpede skolereformens excesser.

I samme periode blev “lærernes frihedsgudinde” sammenlignet med Donald Trump både på Politiken og på DPU, hvor skolereformen var hellig urørlighed. DPU ledes stadig af reformens stormtropper.

Det var kulturkamp i sin klassiske form, og den er ikke forbi.

Man må håbe, at Riisager kommunikerer med andre folk på Borgen, som har lignende tanker, så der kan etableres en eller anden form for politisk bevægelse, som på tværs af tekniske og polemiske forskelle deler en kærlighed til pædagogikkens formål og sprog.

 

Referencer:

Link til Riisagers kronik i Gymnasieskolen, d. 16. december 2024: https://gymnasieskolen.dk/articles/epx-ligner-en-uddannelsesmaessig-enhjoerning/

Link til min egen analyse af de aktuelle reformer, Critique, d. 31. oktober 2024: https://aarsskriftet-critique.dk/2024/10/konkurrencestaten-oedelaegger-ungdomsuddannelserne-3/

Link til de radikales “Børneløftet”, https://www.radikale.dk/aktuelt/nyhed/borneloftet-en-staerk-fremtid-starter-med-de-sma/

Lotte Rods og Stinus Lindgrens kritik af DA, Folkeskolen.dk, d. 12. december 2024. https://www.folkeskolen.dk/it-it-i-undervisningen-kunstig-intelligens/det-er-helt-gak-laerere-kan-ikke-erstattes-af-computere/4792769

Min analyse af 2016-forslaget om reform af gymnasiet: http://www.thomasaastruproemer.dk/samlet-analyse-af-regeringens-forslag-til-reform-af-gymnasiet.html

Omtale af Vanopslaghs bog, “Vejen til ansvar”, Kontrast.dk, d. 20. september. https://kontrast.dk/sektioner/kommentar/artikel/tak-til-alex-vanopslagh-for-at-tage-dannelsen-alvorligt

 

DPU’s problemer med filosofi og pædagogiske formål

DPU er i dag endt som et udtryk for en form for opgør med pædagogik, videnskab og filosofi. Det er sket løbende over årene, hvilket jeg har beskrevet udførligt i bogen ”Universitetet og dets fjender” fra februar 2024. Hvis min tese passer, så er der tale om et stort problem for pålideligheden af samfundets pædagogiske kundskaber.

Den problematiske begrebslige tilstand bekræftes i to nyere udgivelser, som jeg vil omtale nedenfor. Det drejer sig dels om et helt nyt nummer af DPUs magasin Asterisk og dels om et festskrift til lektor Jens Erik Kristensen, som udkom sidste år. De to udgivelser hænger på en måde sammen. Her kommer den nærmere argumentation:

DPUs magasin Asterisk redigeres af DPU’s institutleder Claus Holm, som selv er glødende tilhænger af skolereformens begrebslige univers. Bladet og instituttets kommunikationsafdeling har i mange år været en form for central for faglig propaganda i Holms ånd.

Det nyeste nummer af Asterisk har temaet ”Hvad er egentlig formålet med uddannelse?”. Man forventer en filosofisk og kulturhistorisk diskussion. Men det sker ikke.

Det er i den forbindelse tankevækkende, at der inden for dette tema ikke er et eneste bidrag fra det hensygnende fagmiljø ”pædagogisk filosofi”? Dermed forstærker udgivelsens struktur det angreb på pædagogisk filosofi, som Holm og hans åndsfæller har stået for siden 2008.

Men ok, selvom DPUs ledelse har udsultet dette fagområde, bl.a. med fyringsrunder i både 2010 og 2022, så er det alligevel utroligt, at ingen af DPU’s filosoffer har fået lov til at bidrage ind i den aktuelle sammenhæng.

Den eneste, der for alvor kommer i nærheden af det filosofiske, er et interview med lektor emeritus Jens Erik Kristensen, men denne reference forstærker faktisk problemet. For det var nemlig Kristensen, der i samarbejde med den daværende DPU-leder Lars Qvortrup, decideret forsøgte at nedlægge pædagogisk filosofi. Det var i 2010. Og da Qvortrup og Kristensen ikke slap afsted med det, så forsøgte de i stedet at fyre tre filosoffer med henvisning til, at deres forskning ikke var ”relevant”. Claus Holm, som allerede dengang var kommunikationsdekan, støttede fyringerne offentligt. Det var ved den lejlighed, at jeg blev opmærksom på, at der var noget helt galt.

Og at denne gamle sag stadig er levende, fremgår af en antologi fra 2023, der netop fejrer Kristensens virke. Bogens titel er: Festskrift til en idehistorisk opdrager – og opdager. Til Jens Erik Kristensen efter 40 år i universitetets tjeneste. Bogen er endda udgivet på DPUs eget forlag, og den har netop Claus Holm som redaktør. Holm og Kristensen har en fælles ideologisk rod i nogle strukturalistiske læsninger af den tidligere DPU-rektor Lars-Henrik Schmidts filosofi, der faktisk i sig selv var strukturalistisk. Holm er dog værre end Kristensen, for nu at sige det på den måde.

Det hele er en del af Holms ideologiske apparatur, der også har involveret særbehandling af skolereformens ideologer, herunder Lars Qvortrup og professor Jens Rasmussen. Historien er endeløs.

Festskriftets første og derfor centrale artikel handler netop om fyringssagen fra 2010, hvor forfatteren på alle måder tager Kristensens parti. Artiklen er skrevet af bladet Forskerforums tidligere redaktør, Jørgen Øllgaard, der ellers ligesom Kristensen selv havde været meget kritisk over for universitetsreformen fra 2003.

Men Øllgaard mener nu ligefrem, at de tre filosoffer og deres støtter var ”forskningsfrihedsfundamentalister”, som lavede ”konspirationer”. I dag finder man også Øllgaards nedladende ide om frihedsfundamentalister hos dekanen ved fakultetet ARTS på AU, Maja Horst. Det kan man læse om i hendes bog ”Hvad vil vi med universiteterne?”. Horst vil have mere målstyring og mindre videnskabelig autonomi. DPU og AU vekselvirker i en negativ spiral.

Og det helt store kollaps i Øllgaards åbningskapitel kan man læse i følgende proletarisering af åndens liv og nedgørelse af de tre filosoffers virke:

”I alle andre ansættelser kan der stilles krav til ens job-udførelse, så hvorfor gælder det ikke uni-professorer og -lektorer? Og i alle andre brancher må man fyre, hvis der ikke er penge til at betale løn? Så hvad, når instituttet manglede penge?”

Med denne begrebsmæssige og organisatoriske konstellation fra omkring 2010 startede den filosofiske deroute for både for den poststrukturalistiske Foucault-tradition og faktisk også for fagforeningen, som Forskerforum jo er en del af. Kritikken blev opslugt af dens modsætning. Forskningen var nu politikkens tjener. Herfra kunne en ny og korrigeret forskningspolitisk venstrefløj omdanne videnskaben til midler for optimering af emner som identitetspolitik, klima og coronasmitte.

Tilbage i 2010 var der faktisk store protester mod fyringerne, så Qvortrup, Kristensen og Holm endte med at trække dem i land, men det lader Øllgaard sig ikke påvirke af.

Når det er sagt, så kæmper Kristensen faktisk i interviewet i Asterisk med at fastholde en distinktion mellem konkurrencestatens humankapital og en mere traditionel pædagogisk rammesætning, men pga. det filosofiske underskud bliver det uden egentlig kraft.

En anden lektor, Miriam Madsen, mener i samme artikel, at uddannelse handler om ting som geopolitiske processer og styringsparametre. Ligesom Kristensen lyder hun ind imellem lidt ked af det, men hos Madsen er der faktisk endnu mindre filosofisk og kulturhistorisk arbejde med begreberne. Vi ender derfor med en forstærket konkurrencestat, hvilket jo også er DPU’s ideologi som sådan. Foucault er endt som tjener for sin modsætning.

Kigger man i resten af Asterisks temanummer, så bekræftes denne tendens. Som sagt er der ingen bidrag fra det filosofiske miljø eller fra andre forskere, der i tidens løb har leveret kritiske diskussioner af uddannelsernes formål. Det er et lukket ideologisk system.

Temanummerets leder er skrevet af Claus Holm selv. Han mener, at uddannelsers formål handler om en blanding af arbejdsmarkedstilpasning og selvrealisering. Med det udfaldsrum har han ødelagt begrebet. Det er pinlig læsning, som er sigende for DPU’s linje.

De andre bidrag bærer også præg af DPU’s grundlæggende filosofi. I en artikel om demokrati og åndsfrihed står der intet om hele ånds- og ytringsfrihedens tradition. Der refereres blot til nogle globale undersøgelser, som bl.a. Holms tidligere viceinstitutleder og væbner, sociologen Christian Christrup Kjeldsen, fortæller om. Kjeldsen refererer direkte til 2014-skolereformens måltal uden den mindste reservation. Det er et lukket univers, som er det modsatte af “åndsfrihed”.

Christrup Kjeldsen er stadig lektor, men mon ikke han får tilbudt et nyopslået professorat, som Holm har designet efter at have fyret nogle mere klassiske forskere? Det er mit bud.

I en tredje artikel, der handler om universiteter, refererer antropologen Gritt B. Nielsen til det klassiske universitets store tænker og praktiker, Wilhelm von Humboldt, men hun knytter udelukkende Humboldt an til diversitet og identitetspolitik. Dermed bekræftes Claus Holms symbioser. Holm stod jo netop for forårets rapport om køn og identitetspolitik, som Tesfaye heldigvis kaldte for ”noget sjask”.

Hele den omfattende diskussion om universiteternes egenart og formål, som føres både nationalt og globalt, er helt ude af billedet.

I samme artikel forklarer lektor Rikke Toft Nørgaard, at universitetet skal være en slags forsamlingshus. Det er fint nok, men det er ikke fint, at hendes ideer bygger videre på Michal Gibbons såkaldte modus 1 og 2-teori, som hviler på et opgør med det klassiske universitet, som udelukkende – via modus 1 – defineres negativt som et “elfensbenstårn”. Modus 2 er så konkurrencestatens universitet, som blev indført i 2003.

Toft Nørgaard tilføjer så en modus 3, jf. ”forsamlingshuset”. Men på den måde kommer hendes forsamlingshus-universitet til at stå for et opgør med et opgør med en allerede reduceret version af det klassiske universitets dyder, som jo netop var baseret på Humboldt. Vi får et tredoblet opgør med ”elfensbenstårnet”, som den rige universitetstradition kaldes i disse kredse.

Denne meget uheldige logik, som fremstår helt ureflekteret, præger også AU’s forskningscenter CHEF, som Nørgaard selv er involveret i. Nørgaard stod også i foråret 2022 – i samarbejde med kredse på DPU – for et læringsrevolutionært opgør med universitetspædagogikken, og hun er en del af den kraftfulde IT-ideologi, som har udviklet sig på AU’s humaniora i det sidste årti.

I en fjerde artikel fortæller lektor Helle Rørbech om tre procesorienterede didaktikker, der skal indfri folkeskolens formålsparagraf. Det er sådan set en ok analyse, som dog har det problem, at “formålet”, der jo er det overordnede tema, snarere anvendes end undersøges. Det ender lidt som didaktik uden skole, hvilket har næsten den samme reduktionistiske effekt som modus 1-2-3-logikken.

Helle Rørbech er netop blevet leder af en ny afdeling, hvor man har reduceret pædagogisk filosofi til at være en del af det ret instrumentelle didaktiske miljø på DPU. Oprindelig var pædagogisk filosofi et selvstændigt institut under teologen Peter Kemp. Siden blev det til en afdeling under bl.a. filosoffen Jørgen Huggler, men nu har Claus Holm altså endegyldigt nedlagt fagets organisation, så procesdidaktikkens begreber kan tage overhånd.

I en femte artikel diskuterer lektor Maja Hojer Bruun og lektor Helene Friis Ratner kunstig intelligens. Men også her forbliver vi på det instrumentelle plan i forhold til institutionernes formålstraditioner, og der er ingen reelle modhager i forhold til Aarhus Universitets ekstreme syn på brug af AI ved eksaminer og fakultetets ARTS store AI-satsninger.

Sådan fortsætter det. Der er ingen regulære diskussioner af formålene for børnehaver, skole, læreruddannelse eller universiteter, som man ellers har set i de seneste år eller gennem tiden.

Der er dog to spæde tegn på undtagelser; en slags rester, der på en måde ender med at bekræfte forfaldet:

For det første er der et interview med den tyske sociolog Hartmut Rosa. Interviewet fandt sted i forbindelse med en konference, som slet ikke blev holdt i regi af DPU, hvor Rosa fortæller lidt om sin teori og kritiserer digitaliseringen af pædagogikken.

Det er lidt mystisk: Rosa er ikke pædagog, hans foredrag foregår på Sydsjælland, han har ikke noget med DPU at gøre, og han kommer ikke ret meget ind på ”formålene”. Og hvorfor har man ikke f.eks. interviewet DPU-filosofferne Asger Sørensen, som også tilhører den kritiske tradition, eller Jørgen Huggler, som deler Rosas interesse for romantikken? Både Sørensen og Huggler var i øvrigt ofre for fyringsaktionen i 2010. Deres forskning var heller ikke dengang “relevant”.

Hvis man endelig vil bevæge sig uden for DPU, så kunne man havde taget en mere regulær pædagogisk filosof fra udlandet eller en anden person, som er aktiv på de nationale og internationale pædagogiske konferencer. Valget af Rosa som repræsentant for det filosofiske ender på den måde som en markør for opgøret med filosofien.

For det andet er der et udmærket interview om dagtilbud med antropologen Eva Gulløv og psykologen Grethe Kragh-Müller. Disse to kvinders gode markeringer ville gøre det godt i bedre filosofisk selskab end det aktuelle. F.eks. er der en reference til børnehavernes filosof, Fr. Frøbel, selvom det står meget kort. Der er dog en god sans for børnehavens baggrundstraditioner og disses modsætning til læringsbegrebet, hvilket sætter Holms system under pres.

Gulløv og Kragh-Muller er ud af den gamle DPU-skole fra 2000, dvs. fra tiden før DPU under dekan Lars Qvortrup  2008 blev sammenlagt med et AU, som i de år selv var under kraftfuld radikalisering.

Man kan genkende en god blødhed og interesse hos Gulløv og især Kragh-Müller. Konsekvensen er, at man selv bliver lidt blød, selvom man mangler den mere engagerede omgang med den børnehavepædagogiske tradition, som man i disse år finder i kredse på især UC VIA, UC Syd og RUC hos folk som f.eks. Line Togsverd og Jan Jaap Rothuizen.

Jeg vil i den forbindelse nævne, at Eva Gulløv støttede Claus Holms fyringsaktion i 2022, hvilket jeg blev meget skuffet over. Kragh-Müller skrev ikke under på det utrolige indlæg.

Til sidst vil jeg sige, at jeg egentlig ikke tror, at disse prioriteringer nødvendigvis er udtryk for en bevidst ideologi. Det er snarere ideologien, nemlig symbiosen mellem konkurrencestat og læring, der vælger bevidstheden, hvilket jo er langt værre.

 

Referencer og links:

Claus Holm og Stefan Herman (red.). Festskrift til en idehistorisk opdrager – og opdager. Til Jens Erik Kristensen efter 40 år i universitetets tjeneste, Aarhus Universitet- DPU, 2023. https://ebooks.au.dk/aul/catalog/view/503/351/2068

Asterisk, nr. 124, november 2024. https://dpu.au.dk/asterisk

Støtteerklæring til Claus Holm, december 2022. https://www.folkeskolen.dk/dpu/debat-kollega-modsvar-i-debatten-om-afskedigelser-pa-dpu/4689601

Kritik af DPU-rapport om universitetspædagogik, marts 2022. http://www.thomasaastruproemer.dk/kritik-af-dpu-rapport-om-universitetspaedagogik.html

Thomas Aastrup Rømer. Universitetet og dets fjender – om livet på Aarhus Universitet og DPU, Klim, 2024. https://klim.dk/bog/universitetet-og-dets-fjender

Ny bog: “Trivsel og mistrivsel – mellem offergørelse og kompetencegørelse”

Jeg har læst Lars Qvortrups og Karen Wistofts (QW) nye bog ”Trivsel og mistrivsel – mellem offergørelse og kompetencegørelse” (Qvortrup & Wistoft 2024). Bogen er helt ny og har været diskuteret meget, fordi QW mener, at det ifølge tilgængelige statistikker ikke står så slemt til med trivslen, som mange har hævdet. Det har de muligvis en pointe i, men det er et andet forhold, jeg vil drøfte her, nemlig selve det begreb om trivsel, som de to forfatteres abonnerer på.

QW mener, at der findes to trivselsbegreber, nemlig et biologisk og et fænomenologisk begreb. Det første kan de ikke lide, men det andet går de ind for. Lad os se nærmere på disse to begreber:

Det ”biologiske” begreb handler om, at en ”organisme” er en del af en omverden, der påvirker dens velbefindende. Hovedeksemplet er Hans Henrik Knoops trivselsbegreb, der definerer trivsel som sundhed, dvs. at have det godt/at fungere godt. Mennesket er en slags brik i biologiens og sundhedens kausale keglespil. Trivsel opfattes ifølge QW som en form for ”smitte”.

Denne klassifikation er lidt uretmæssigt over for Knoop. Det skyldes, at han jo bygger sit begreb på den positive psykologi, især Martin Seligman, som igen abonnerer på en bestemt fortolkning af Aristoteles. Den positive psykologi er med andre ord ikke nogen simpel kausal-maskine, men snarere en form for filosofisk psykologi. Det fremgår også af Knoops 2023-definition af trivsel som et ”gennemgribende behov for frihed, aktivitet, vækst og selvregulering – herunder leg, læring og kreativitet” (Knoop 2023). Qvortrup og Wistoft refererer eksplicit til denne tekst af Knoop.

Knoop omtaler ganske vist trivsel som ”sundhed”, men med hans definition bliver trivsel jo et altomfattende begreb, der også handler om pædagogik og frihed. Så Knoops teori er nærmest det modsatte af det, som QW hævder. Den er ikke biologisk. Desuden er den ikke social/kausal, men snarere individualistisk-filosofisk, hvilket forstærkes af den meget individualistiske fortolkning af Aristoteles. Så hovedeksponenten for det, som QW kalder for ”det biologiske begreb”, er faktisk snarere fortaler for et filosofisk og individualistisk syn på trivsel, som herfra breder sig ud i hele samfundsforståelsen.

En konsekvens af denne fejl er, at QW reducerer ”det biologiske” til en banal sundhedsvidenskabelig kausalitet, der efterfølgende medfører en ”offergørelse” af ”patienten”. Og en anden og mere radikal konsekvens af fejlen er, at vi får en total ødelæggelse af hele den aristoteliske inspiration, som i forvejen var noget skadet via Seligmans individualisme. Opgøret med Knoop ender derfor som et implicit opgør med hele den sociale og etiske tradition.

Lad os se på QWs andet begreb om trivsel, det fænomenologiske begreb. Der er her tale om et ekstremt smalt begreb. Det skyldes, at der tages udgangspunkt i en Luhmann-inspireret fortolkning af fænomenologen Husserl. Resten af den enorme fænomenologiske tradition nævnes ikke.

Så først tager vi den mest individualiserede fænomenolog, Husserl, og derpå teknificerer vi ham med en teknificeret Niklas Luhmann. Hvad får vi så? Så får vi en meget radikal, teknisk og epistemologisk individualisme.

Konsekvensen af denne form for “fænomenologi” er, at mennesket reduceres til et iagttagelsessystem. Omverdenen bliver til den iagttagede omverden, og selvet bliver til det iagttagede selv. Vi får et lukket og selvregulerende system, hvor iagttagelser af iagttagelser iagttager iagttagelser.

Vi er meget langt fra den fænomenologi, som fænomenologiens elever udviklede, dvs. folk som Løgstrup, Gadamer, Merlou-Ponty og Hannah Arendt. Vi er snarere i nærheden af Ernst von Glasersfelds ”radikale konstruktivisme”, som da også inspirerede vores hjemlige Luhmann-folk og dermed skolereformen, kraftigt (Rasmussen 1996).

Hos von Glasersfeld var helten ikke primært Husserl, men snarere den irske filosof George Berkeley (1685-1753), som jo skabte den såkaldte solipsisme. Solipsismen er en radikal epistemologisk ensomhed, som Berkeley kun kunne redde ved at indføre Gud; en mulighed, som ikke drøftes af systemteoretikerne, som i stedet indfører ”systemerne”.

Vi får derfor en destruktion af “verden”. Alle er alene, omgivet af ”systemer”, der iagttager sig selv. Dermed fordobles det opgør med kulturelle og filosofiske forklaringer, som jeg nævnte i forbindelse med omtalen af Knoop.

Qvortrup har da også siden 2008 været en kraftfuld støtte for skolereformens idegods, og som dekan for DPU ville han nedlægge den pædagogiske filosofi. Qvortrup har endda ved en tidligere lejlighed talt om, at en såkaldt ”fundamentalistisk fænomenologi”, men det gjaldt så ikke for Husserl (Qvortrup 2011).

Så verdens-kategorien går i opløsning. Verden omdannes i stedet til noget, som QW kalder for ”ydre faktorer”, som kan hives ind og ud som forklaringsenheder efter forgodtbefindende, og hvor alle andre end QW selv hele tiden mangler en eller anden metodisk korrektion. Så er der lige lidt ulighed, så er der lidt skærme. Alt muligt nævnes eller nævnes ikke. Det er meget tilfældigt.

Især amerikaneren Jonathan Haidts arbejde med “skærme” kritiseres ved hjælp af dette metoderaid på en meget teknisk måde. Det lader i det hele taget til at være meget vigtigt for QW at friholde den teknologiske udvikling for mistanke. Dermed kommer de i selskab med en række totalt ukritiske forskningsmiljøer på DPU og AU, som har udviklet sig siden omkring 2013 i forbindelse med fakultetet ARTS’ forstærkninger af universitetsreformen fra 2003.

Den vigtigste ”ydre faktor”, som ifølge QW forstærker trivselsproblemerne, er en såkaldt ”trivselssemantik”, dvs. den måde man taler om trivsel på, hvilket har en tendens til at ophede trivselsproblemerne. Denne semantik påvirker så de individuelle iagttagelsessystemer. Denne forklaring underkastes – i modsætning til Haidts arbejde – ingen metodiske krav. Bemærk også, at der kun findes ”semantikker”, men ingen real verden.

Begge de to trivselsbegreber producerer altså både verdenstab og filosofisk reduktion. Det biologiske begreb reducerer især Aristoteles, men også de mere omfattende kulturelle systemer, som mennesket indgår i – f.eks. konkurrencestat, identitetspolitik og senkapitalisme og så videre –  til en form for intet. Og det fænomenologiske begreb reducerer den fænomenologiske tradition til et slags lukket og subjektivt iagttagelsessystem, der er omgivet af ”ydre faktorer”.

I begge tilfælde er det som om, at human- og socialvidenskaberne forsvinder.

Konsekvensen af denne rammesætning bliver efter min mening ensomhed. Den ensomme iagttager af iagttagelser, som er omgivet af ”ydre faktorer”. QW’s analyse producerer mistrivsel.

Dette system får i sagens natur store konsekvenser for QWs forklaringsmuligheder. Og min konklusion er, at QWs ”fænomenologiske” iagttagelsessystem faktisk selv er en del af trivselsproblemet som sådan. Det skyldes, at deres systemer udspringer af de samme filosofiske processer, som skabte den aktuelle uddannelsestænkning, som jo ligger til grund for skolereformen, som igen skabte den aktuelle trivselssemantik. Deres begreber er faktisk en del af problemet. QWs arbejde bliver dermed selv en del af den “trivselssemantik”, som de er imod.

Det er derfor, at QW i bogens afslutning taler om, at børn og unge, som jo nu er reduceret til iagttagelsessystemer, skal ”lære at trives”. Det svarer til omkring 2011, hvor den luhmannianske kreds talte om ”at lære at lære” og om at gå fra “undervisning til læring”. Og trivselsbegrebet fik dets gennembrud i netop disse år.

Denne logik forstærkes af, at QW mener, at skoleelever skal fremme det, som QW i bogens afsluttende kapitel kalder for ”vores kollektive verdenstrivsel”. Dermed fordobles trivselsbegrebets effekt. Den fjerne og nedbrudte verden genopstår nu som et omfattende ydre trivselskrav.

I slutningen af bogen begynder QW pludselig at tale om en form for lykkelig forsamlings- og legetilstand, der minder om et mere realt fænomenologisk og folkeligt udgangspunkt. Men disse beskrivelser står i total modsætning til det subjektivistiske iagttagelsessystem, som QW lige har fremlagt. Det er dybt selvmodsigende. Måske en form for ureflekteret erindring fra deres egen barndom?

PS:

Jeg sidder og iagttager mig selv iagttage smagsindtrykkene på min tunge, mens jeg iagttager iagttagelserne af en Guinness. Ved siden af mig sidder mine sanseindtryk af en ven, som også iagttager sin egen iagttagelse. Rundt omkring os flyder semantiske systemer.

Det er skolereformens filosofi, først som “læring” og nu som “trivsel”. Frembringer denne særlige form for ”fænomenologisk trivsel” ikke mistrivsel? Trivslens realitet ender som et opgør med den virkelige trivsel, som bunder i erfaringens liv i verden i det som den indflydelsesrige reformpædagogik Anne Marie Nørvig i 1943 kaldte for “børnesorger-børneglæder”.

 

Litteratur:

Knoop, H. (2023): ”Bidrag til en almen teori om trivsel”, Kognition & pædagogik, årgang 33, nr. 10, s. 6-18.

Nørvig, A.M. (1943). Børnesorger-børneglæder, Grafisk forlag.

Qvortrup, L. & Wistoft, K. (2024): Trivsel og mistrivsel – mellem offergørelse og kompetencegørelse, Dafolo.

Qvortrup, L. (2011). Den myndige lærer – Niklas Luhmanns blik på uddannelse og pædagogik, Dafolo.

Rasmussen, J. (1996). Socialisering og læring i det refleksivt moderne, Unge Pædagoger.

Rømer, T.A. (2017). ”Lars Qvortrup, Grundtvig og pædagogisk forskning”, www.thomasaastruproemer.dk. http://www.thomasaastruproemer.dk/lars-qvortrup-og-grundtvig.html