EN TUR I VIA-LAND

For nylig praktiserede jeg det, jeg kalder for filosofisk antropologi. Jeg har lavet antropologi, fordi jeg har studeret en fremmed kultur, og jeg har været filosofisk, fordi jeg ingen metode har brugt.

Hvilken kultur har jeg da besøgt? Jo, jeg har været på besøg på Professionhøjskole VIA på det nye campus i Aarhus C, hvor man har samlet byens lærer- og pædagoguddannelser under samme tag. Eller “besøg” er måske så meget sagt, for jeg var ikke inviteret. Jeg listede mig rundt på alle gangene, nærmest i smug, kun iført mine øjne.

Formålet var at studere og notere de 37 ”statements”, som står overalt i den nye beton-bygning med kæmpestore transparente bogstaver på de mange glasvægge; altså i en form for dobbelt gennemsigtighed. Jeg ved ikke, om jeg har fået dem alle sammen med, men det tror jeg. Jeg har noteret dem alle sammen til sidst i herværende blog. Undervejs mødte jeg også den ene og den anden bekendte, som kunne supplere mine data med forskellige informationer. F.eks. mødte jeg en gammel kollega, der var så venlig at printe en side ud fra VIA’s kommunikationsafdeling. Her kan man læse følgende:

”Statements brander VIA: VIA’s design består også af en række danske og engelske statements, der kort og præcist brander VIA’s særlige styrker”

Og derpå er der noteret 26 statements, der er delvist overlappende med dem, der står i bygningerne. Så alt i alt ender vi på 50 statements, som er spredt over det hele, skrevet med meterhøje versaler og/eller på en liste over brandede “styrker”.

Nu skulle man jo tro, at de mange ”statements” var citater, som havde noget at gøre med, at man uddanner lærere og pædagoger. Man kunne f.eks. forestille sig et enkelt citat af Grundtvig eller Kierkegaard? Eller af John Dewey? Eller Freud? Ja, selv IC-3 togene har da citater af Holberg, så man kunne jo bare have snuppet noget derfra. Men ærligt talt, jeg tror, at DSB har for højt et dannelsesniveau, for ved I hvad? Der var slet ingen citater, der havde noget som helst med noget som helst at gøre. Det hele er VIA-branding, en selvrefererende og postmoderne organisation, der hævder sin tomme autoritet over en generation af unge midt- og østjyder, som vil fylde deres tilværelse med pædagogisk arbejde.

 

1.. SPADSERETUR PÅ VIA

Det hele starter faktisk allerede i svingdøren ind i bygningen. Her står med store bogstaver ”VIAisning”, og et ledsagende opslag gør opmærksom på, at svingdøren er et symbol på en ”livssluse”, og at ”vi på VIA” kan samle de mange gamle uddannelseskulturer, dvs. kulturerne fra byens gamle lærer- og pædagogseminarier.

Så ”livsslusen” er en VIA-sluse. Allerede her bliver man skeptisk. Ærligt talt, jeg troede, at en pædagogisk uddannelse var en sluse til livet, til videnskaben og til pædagogikken, men nu er livsslusen blevet til en VIA-sluse. Livet=VIA. Man går på VIA, for at VIA kan hænge sammen? Vi er i et lukket univers uden omverden.

Nå, men vel inde i den store hall, møder man med det samme statementet UNFOLD YOUR TALENT, og på vej op af trappen står der TAKE A CREATIVE STEP UP… og husk, det er kæmpebogstaver vi taler om, som er ca. 1. meter høje, og bogstaverne er transparente og står på transparent glas. Alle kan se igennem alt.

På første sal bryder helvedet løs: Her er følgende:

TEACH KIDS HOW TO FLY

MOVE AHEAD

MOVE FORWARD

MAKE THINGS COME TOGETHER

SHARPEN YOUR EXPERIENCE

MEET THE WORLD

BRING IDEAS TO LIFE

EXPLORE ALL PERSPECTIVES

TURN THINGS INSIDE OUT

MAKE THE WORLD YOUR WORKPLACE

TAKE YOU TIME

Og så endelig de to eneste gode, som stod på en glasrude ind til sekretærerne: GET SOME COFEE og GET TO WORK.

 

Oppe på 2. sal står der følgende:

LEAD BY EXAMPLE

HELP PEOPLE HELP THEMSELVES

MAKE A DIFFERENCE FOR YOUNG AND OLD

KNOW YOUR COURSE BEFORE YOU TAKE IT

WORK HARD ON YOU CHOSEN GAMEPLAN

CHOOSE YOUR BATTLES

GET GOING

DEVELOP NEW WAYS TO WORK TOGETHER

BUILD YOUR DREAM ON SOLID GROUND

 

Og på 3. sal:

TURN ANOTHER PAGE IN YOUR LEARNING

MAKE YOUR MARK ON THE FUTURE

THINK FOR YOURSELF

 

Og på 4. sal:

MAKE YOURSELF STAND OUT

EXPOSE YOURSELF

STEP INTO CHARACTER

GET YOUR GAME ON

PLAY IT YOUR WAY

BRING IDEAS TO LIFE

WORK HARD – DRESS WELL

RAISE THE ROOF

 

På 5. sal, hvor ledelsen bor, var der kun tre statements:

BREAK THE PATTERN

FOLLOW THE RIGTH TARGET

KEEP PLACE CLEAN (nå nej, det var vist fra rengøringspersonalet :-))

(Det hele er jo en forskrækkelighed, men mine egne forskrækkeligheds-“favoritter” er TEACH KIDS HOW TO FLY, EXPOSE YOURSELF, GET YOUR GAME ON og TURN ANOTHER PAGE IN YOUR LEARNING)

På VIA er fortiden udslettet, og alt er løsrevet og atomiseret. Der er kun tomme slogans uden sammenhæng med noget som helst. Dette inferno af gennemsigtig postmodernitet bekræftes af det forhold, at al erindring om de tre gamle uddannelsessteder er fuldstændig udslettet. Der er ikke engang en tavle til billeder fra gamle dage på hhv. Peter Sabroe Seminariet, Jysk Pædagogseminarium og Aarhus Lærerseminarium. Fortiden er væk. Ja, faktisk er der ikke ret mange tavler i det hele taget. Alle de gamle foreninger, f.eks. de mange kor, festudvalg, faglige grupper mm, har man efter sigende også fjernet. Alle skal komme fra scratch, og herfra skal man så bygge VIA i VIA’s eget billede i den flydende tomme post-modernitet.

 

2. VIAS “SÆRLIGE STYRKER”

Nå, men ovenfor nævnte jeg også branding-listen fra VIA’s kommunikationsafdeling med de delvist overlappende statements, som både er noteret i danske og engelske versioner. Det var disse branding-statements, der endda ifølge kommunikationsafdelingen siger noget om “VIA’s særlige styrker”. De kommer her:

FIND VEJEN FREM – CHOOSE YOUR PATH

FØR TANKEN UD I LIVET – BRING IDEAS TO LIFE

UDFOLD DIT TALENT – UNFOLD YOUR TALENT

FÅ VERDEN SOM ARBEJDSPLADS – MAKE THE WORLD YOUR WORKPLACE

TRÆD I KARAKTER – (ingen oversættelse)

SÆT PRÆG PÅ FREMTIDEN – LEAVE A MARK ON THE FUTURE

TRÆF DET RETTE VALG – MAKE YOU CHOICE

FÅ TANKERNE NED – TELL YOUR STORY

BLIV OPDATERET – STAY UPDATED

GØR TANKE TIL HANDLING –  BRING IDEAS TO LIFE

GØR EN FORSKEL – MAKE A DIFFERENCE

GIV MENING – (ingen oversættelse)

KICKSTART DIN KARRIERE – LAUNCH YOU CAREER

FÅ HELE HISTORIEN – GET THE WHOLE STORY

FÅ VIDEN TIL AT VÆLGE – (ingen oversættelse)

SÆT AFTRYK PÅ VERDEN – (ingen oversættelse)

Ingen dansk version – MOVE FORWARD

STYRK DIN KARRIERE – BOOST YOUR CAREER

TAG DEL I DEBATTEN – SPEAK YOUR MIND

GÅ FORAN – BE THE CHANGE

SKAB RESULTATER – CREATE RESULTS

STYRK LEDERSKABET – INCREASE YOUR LEADERSHIP

FÅ NYE KOMPETENCER – DEVELOP YOUR SKILLS

FÅ NY VIDEN – GET NEW KNOWLEDGE

VÆR KREATIV – BE CREATIVE

MØD VERDEN – MEET THE WORLD

 

Helt ærligt, hvordan kan nogen finde på den slags? Jeg forstår det simpelthen ikke. Der er fyldt med dygtige folk blandt VIA’s lærere og formodentlig også blandt de studerende, men nu skal de allesammen gå rundt blandt disse nedladende brokker.

 

Diverse forarbejder:

Link til tre facebook-opdateringer fra starten af november om VIA-LAND:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10153694011659481&id=837549480&pnref=story

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10153695980324481&id=837549480&pnref=story

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10153697095804481&id=837549480&pnref=story

 

4 tanker om “EN TUR I VIA-LAND

  1. Tusind tak Thomas, lad mig bidrage med endnu et citat (fra cremeeksperten Dennis Knudsen). “I LOVE IT !”

  2. Kom til at tænke på en ting mere. Er der nogen der ved om det er Lars Quortrup eller Jens Rasmussen der har forfattet citaterne ? ho ho hoooo

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.