Fiskerne og socialdemokratisk tillid

Socialdemokraterne er kede af, at der er videoovervågning ved jordbærboderne ude på landet. Det ødelægger tilliden, siger de.

Men det er løgn. De er ikke spor kede af det. Partiet elsker overvågning. Partiets justitsminister siger ligefrem, at mere overvågning fører til mere frihed. Fyr ham med det samme, tak! Han kan være HR-konsulent i DSU, ja han kan. JUSTITS-minister!?!? Det er jo legalitetens opløsning, et kollaps for både lov og frihed. For der er ingen lov uden frihed og lov i behørig adskillelse. Og han har ikke engang beklaget det.

Men ok, der er jo egentlig bare tale om god gammeldags 2013-socialdemokratisk skolereforms-læringsmålstyring overført til samfundet som sådan: Vi styrer din læring, og du er i godt humør. Vi behøver ingen lovmæssige formål. Antorini og Corydon har ikke levet forgæves. Vores små jordbær-pus sidder ved deres terminaler og læringsstyres fra en AULA-kanal. Den individualiserede klasse er en postmoderne jordbærbod. Det er ikke sjovt, men socialdemokraterne står klar med nogle trivselsoptimerende metoder, så både børnene og deres mødre og fædre kan se, hvor “frie” de er.

Og man er også ved at være klar til at bruge noget digital ansigtsgenkendelse. Venstre er med på den. Nogle svenske skoler har allerede eksperimenteret med det. Og en professor i overvågning synes også, det er godt. Man fanger nogle terrorister. Jo tak! Den logik ender i Kina. Så hellere et ekstra indbrud på Lærkevej.

Socialdemokraterne vil have teknologificeret socialt arbejde og bygge det bygger på algoritmebaserede pointsystemer med kontakt til mulige offentlige registre om alt muligt, og måske med tiden også koblet op på ansigtsregistreringer. Om lidt kan de positive statistiske effekter for de udsatte områder overføres til hele samfundet. Du kan selv tjekke din sociale score, og hvor tæt du er på en “henvendelse” fra KL’s datakontor.

Prognose: om lidt må beboerne i almene boliger ikke ryge. Det vil øge sundhedsligheden og fremme væksten.Hvilken frihed! Jeg fik ideen fra en læserbrevsskribent i dagens Politiken.

De frie skoler opfattes som privatøkonomiske profitmaskiner. Dannelsen er på nulpunktet. De frie skoler skal da bare have noget socialdemokratisk “frihed”, så de kan blive ægte frie og overvågede og være i godt humør. Og hvor kom egentlig den højt besungne “tillid” fra? Jo, den kom fra de frie skolers idegrundlag, dvs. Grundtvig, Kold og Løgstrup osv., som Socialdemokraterne har parkeret i glemslen. Det hele bliver meget sørgeligt lige deromkring. Jeg tror jeg får lidt Corona.

Og nu skal der også sættes kameraer op i fiskekutterne, så fiskerne ikke snyder med kvoterne. Om lidt er der også kameraer i skoleklasserne, for hvem har ikke hørt om en eller anden lærer, som engang gjorde et eller andet i en forstad til Esbjerg? Det må man have kontrol med. Vi må have overvågning på alle landets skoler og børnehaver og på alle gader og stræder, så der ikke snydes med kvoterne.

Kreativiteten har ingen grænser. Og hvor meget kaffe, må man drikke på universitetsgangene? Tjek!

Eller hvor mange gange klikker mor ind på børnehavens overvågningskameraer for at tjekke sit barns læringsscore på den kommunale læreplan? Tjekker hun ikke nok, giver det lav score i kommunens omsorgsregister, og så kan vi tvangsadoptere barnet til glæde for statistikkerne.

Det er bare så skønt og smart og frihedsfremmende med al denne disruptive data-ideologi. Løkke startede for alvor, men det var mere erhvervspolitisk. Nu kommer statsministeriet og hapser dig. Det er den nye Digi-konkurrencestat med “danske værdier. Vi ender i en nedrig ligning. Socialdemokratiet = Corydon+DF+data+overvågning+tvangslighed. Det er Hygge-land. Det er “frihed”.

Og det hele giver skam et godt nationaløkonomisk afkast. Det sørger den såkaldte SØM-model for, som er inspireret af den amerikanske økonom James Heckman. Alle statistiske forskelle skal elimineres i afkastets tegn. Vi skal have socialdemokratiske overvågningssystemer og evidensbaserede metoder overalt, bare det betaler sig. Både undervisnings- og forskningsministeren har endda skrevet en bog om SØM. Mon ikke også samlejet skal datatjekkes? En slags forlængelse af “samtykke”-skråplanet? Hallo! vi kan måske helt slippe for “samtykket”, som er næsten lige så stor en trussel mod lighed og afkast, som den naturlige metode, som hedder “nej tak!”. I stedet giver vi Mette Frederiksens konsulenter og algoritmer direkte adgang til landets soveværelser.

Imens skriver boligministeren en bog, hvor han går imod ”de lærde”. De lærde er tyranniske, siger han. Det gælder om at undgå frie spørgsmål, må man forstå. I 80’erne var man imod “institutionerne”. De var også “tyranniske”.  Men ok, det var Bertel Haarders version. Også han gik ind for noget, han kaldte “frihed”. Det var noget, han havde fra Reagan og Thatcher og deres baghave. Det var i neoliberalismens dage. Det var den ide, som frøs i 00’erne, og som derfor i 2010’erne blev til Liberal Alliance, hvor den nu Saxo-bank-finansierede ide blev noget forvirret og kravlede op i et træ. I dag ved ingen, hvor liberalismen er henne? Hverken den ny- eller den gammelliberale af slagsen. Men Haarder og Fogh havde i det mindste også en Grundtvig i en anden baghave, så de så ikke på friskolerne som deciderede “profitmaskiner”, og Folkemødet fik vi jo også foræret.

Boligministeren taler om “de lærdes tyranni”. Haarder taler om “institutionernes tyranni”.  Det er øv øv øv, hvis man er glad for velfungerende institutioner, kritik, pædagogik og videnskab. Men det er godt, hvis man går ind for “frihed”, for overvågning kan jo erstatte både kundskaber og institutioner og pædagogik. Det kaldes for “learning analytics”. Så ved man hvad du vil, før du vil det.

Og det hele krydres med en ekstrem centralstyring af stat og parti.

Socialdemokraterne forsøger at skjule det hele ved at sige undskyld til mishandlede børnehjemsbørn. Alle græder over overgrebet på den gamle frihed, mens den nye ”frihed” proppes ned i halsen på fiskerne og på os andre, som også fisker efter et eller andet.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.