Hvad er et faktum?

Jeg vil kort præsentere fire slags fakta med et aktuelt eksempel ved hånden. De fire måder at være et faktum på går fra synlighed til usynlighed, selvom alle fire ret let kan konstateres, og selvom de hænger sammen på forskellige måder:

1. Fakta af typen: ”X er Y”, f.eks. ”Monrad var skør”. Det er et deskriptivt faktum, som kan være sandt eller falsk i sig selv, hvis man kan identificerer “Monrad” og “skør”. Denne form for fakta er enten meget simpel og naiv, som i evidensforskningen, eller vildt avanceret (hvis den spiller sammen med de andre punkter, især punkt 4).

2. Fakta af typen: ”Q er overhovedet ikke nævnt. Hvorfor ikke?”. F.eks. er det ikke nævnt i Bornedals film, at Monrad skrev og rejste meget og var velbevandret i europæisk tænkning. Det er forglemmelsens faktum, der sådan set bare er en udvidelse af punkt 1.

3. Fakta af typen: ”X er ikke P, men Y”, hvorved et beslægtet fænomen, P, drages ind i sætningen som en negation. F.eks. ”Monrad var ikke rationel, men skør”. Det er et negationens faktum, hvor man får at vide, at vedkommende, der ytrer sætningen, anser rationalitet og skørhed for at være modsætninger. ”Skør” defineres som ”ikke-rationel”. Det er tekstanalysens og diskursanalysens område. Se altid efter sætningernes ”ikke”!

4. Fakta af den type, hvormed eksistensen af X og Y forudsættes. F.eks. hvem er ”Monrad”? Og Hvad er ”skør”? Hvad er ”er”? Det er forudsætningens faktum. Det er åndsvidenskabens område, det som Lars Goldschmidt, som er formand for den ene og den anden kommission, kalder for ”onani”, fordi han ikke mener, det bidrager til konkurrenceevnen. Hvis forudsætningernes faktum spiller sammen med faktum nr. 1, 2 og 3, får vi en avanceret form for videnskab, også natur- og samfundsvidenskab, som INTET har med erhvervslivet og evidens at gøre.

I kan selv prøve med nogle andre eksempler. f.eks. “fremtidens skole er i verdensklasse” eller “Danmark er en konkurrencestat”.

Så når jeg støder på et faktum, kigger jeg efter alle fire sider af det. Så plejer der at ske ting og sager. Så bliver det helt ubrugeligt, selvom det gerne vil bruges.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.