Ordstyrerfest i VIA-LAND

I 2014 og 2015 blev den såkaldte ”Uddannelsesdebatten” afholdt på det gamle Nr. Nissum Seminarium. Seminariet, som for nogle år siden kæmpede hårdt for dets eksistens, er i dag en del af det, jeg kalder for VIA-LAND. Dette ”land” henviser til den overordnede organisation UC-VIA, der fører sig frem med det mest utrolige postmoderne ny-sprog på sit nye Campus i Aarhus C og i sine strategipapirer. Denne ærgerlige postmodernitet har desværre også sat sig i ”Uddannelsesdebattens” design og indhold, hvilket jeg har skrevet om ved en for et par måneder siden (se litteraturliste). Det er ærgerligt, for det jo altid er godt med en kvalitetsdebat om faglige og politiske emner.

En ting, som jeg ofte har tænkt på, men som jeg vist ikke fik noteret dengang, er, at arrangementet fokuserer så meget på dets kendisser, dvs. dets ordstyrere og entertainere, og så lidt på arrangementets emner og faglige debattører. Det er som om – både i billede, i tekst og reklame – at emnet, sådan lidt groft skåret, ikke rigtigt var ”uddannelse”, men derimod f.eks. ”Clement Kjærsgaard og Niels Krause-Jensen”, som stod for 2014 arrangementet eller ”Anders Lund Madsen”, som underholdt i 2015. Der skal ikke lyde et ondt ord om de tre herrer, men de må da selv have undret sig over profileringsniveauet, når de studerede arrangementets hjemmesider, facebook-opdateringer etc.. Og ved de to førstnævnte, altså de to ordstyrere, overhovedet noget om emnet, altså ”uddannelse”? Det var der ikke noget, der tydede på, da jeg deltog i 2014. Det var bare journalist-politikersnak. Der gik det noget bedre i 2015, hvor Anja Bo mødte op med nogle yderst velforberedte spørgsmål, som ingen kunne svare på. På Folkemødet i Allinge, hvor landets dygtigste moderatere også deltager flittigt, er der i øvrigt slet ikke samme eksponering på formen/ordstyren. Og i mange af debatterne på Bornholm er det bare helt almindelige og engagerede folk, der styrer debatterne.

Nå, men nu har jeg måske fundet en forklaring på alle disse kendissers tilstedeværelse og på al profileringen. På Lemvig Kommunes hjemmeside stødte jeg nemlig ind i en evalueringsrapport og et ”foreløbigt regnskab” for Uddannelsesdebatten i 2014. Det er faktisk interessant læsning, hvis det står til troende, og hvorfor skulle det ikke det?

Af regnskabet fremgår det, at Clement Kjersgaard for sin indsats som ordstyrer i to dage modtog 55.250 kr. Det er alligevel en god pris, synes jeg. Men muligvis har han lavet andet end at være ordstyrer? Jeg kan se på you-tube, at han har ladet sig interviewe til en lille reklamefilm for arrangementet, hvor han siger lidt pæne almindeligheder. Filmen varer et minut. Niels Krause-Kjær er også godt kørende. Han har ifølge programmet være ordstyrer på debatter af 2×1½ times varighed. For dette arbejde modtog han 28.783 kr. Det synes jeg også er pænt. Gad vide hvad det havde kostet at bruge en af de mange dygtige lærere på VIA; folk som uden tvivl også havde stillet mere kvalificerede spørgsmål?

Dertil var der to entertainere, Farshad Kholghi og Sanne Søndergaard, som stod for underholdsshow fredag aften. De ved mig bekendt ikke noget om uddannelse, men de fik 29.614kr for deres indsats. I år var det som sagt Anders Lund Madsen, som var voldsomt markedsført. Gad vide hvad han fik?

Men hvad så med paneldeltagerne og foredragsholderne, f.eks. Ove Kaj Pedersen, Mads Hermansen, Alexander von Oettingen og faktisk også undertegnede? Altså dem, som det hele jo drejer sig om, men som slet ikke er profileret i reklamer mm.? Ja, de får typisk 4000-5000kr for deltagelse i tre til fire debatter, spredt over hele dagen. En række debattører deltager uden beregning lader det til.

I alt er der brugt 130.000 kr på ordstyrere og entertainere. Der er brugt 21.000 kr på debattørerne.

Der er også, i parentes bemærket, brugt 140.000kr på ”markedsføring”.

Ikke så sært, at ordstyrerne er dagens stjerner i VIA-LAND. Det er nok det, man kalder for ”LEAD BY EXAMPLE”? – en af de mange postmoderne ”statements” som er spredt ud over hele det nye VIA-campus i Aarhus.

VIA-LANDS rektor, Harald Mikkelsen, klager for tiden over, at regeringen vil spare på landets professionsuddannelser. Det er jo fint nok, men hvordan kan VIA så have råd til at give så mange penge til en ordstyrer, når en eller anden dygtig seminarielærer kunne have gjort det mindst ligeså godt? Man kunne også sende lidt penge til min søns skole, som for nogle år siden aflyste musicalen for 7. klasserne. Man kunne selvfølgelig også få nogle vildt kvalificerede debatter og oplæg for 100.000kr. Debatter, der kunne ryste landet.

Men måske er det hele bare normen i samfundet? Det kan andre måske be- eller afkræfte?

Som et lille ps, så har det også undret mig, at den kritiske og faglige himmel har været så lav, hvilket jeg også omtaler i min tidligere blog om emnet. Måske har det noget at gøre med, at Uddannelsesdebattens formål ifølge evalueringsrapporten er

  • Uddannelsesdebatten skal brande Skolebyen Nørre Nissum, Lemvig Kommune, Via University College og Region Midtjylland.
  • Uddannelsesdebatten giver svar på de store uddannelsespolitiske spørgsmål.
  • Uddannelsesdebatten formulerer udfordringer og løsninger på fremtidens uddannelser i Danmark.
  • Uddannelsesdebatten samler og formidler viden.

Det hele handler altså om branding, svar, udfordringer, løsninger og samlinger. Under denne horisont vil man i sagens natur aldrig finde den samfundsmæssige strids kerner, hvilket ellers er enhver kvalitetsdebats formål. En god debat giver ikke “svar på spørgsmål”. Den “finder spørgsmål”, og denne finden er kritikkens sted. Den koster ikke andet end “inter-esse”, at være i blandt tingene selv.

 

Referencer:

Evalueringsrapport og regnskab: http://www.lemvig.dk/Files/Files/FICS/Sites/Familie-%20og%20Kulturudvalget/internet/januar/InfRef3512-bilag/Bilag463229.PDF

Program for Uddannelsesdebatten 2014: http://www.masterpiece.dk/UploadetFiles/12076/25/Program_for_Uddannelsesdebatten_2014(1).pdf

Youtube-video med Clement Kjersgaard: https://www.youtube.com/watch?v=nIayEPj7SCA

Referat fra Uddannelsesdebatten 2015: http://www.thomasaastruproemer.dk/referat-fra-uddannelsesmoede-om-ungdomsuddannelser-i-nr-nissum.html

Ansøgning til Lemvig Kommune om midler til ”Uddannelsesdebatten 2015” (her fremgår det, at Region Midt formodentlig støtter med 300.000kr, VIA-LAND med 300.000kr og Lemvig Kommune med 300.000 (ansøgte tal)): http://www.lemvig.dk/Files/Files/FICS/Sites/Familie-%20og%20Kulturudvalget/internet/januar/InfRef3512-bilag/Bilag463230.PDF

Tre facebook-opdateringer fra starten af november om VIA-LAND:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10153694011659481&id=837549480&pnref=story

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10153695980324481&id=837549480&pnref=story

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10153697095804481&id=837549480&pnref=story

 

 

2 tanker om “Ordstyrerfest i VIA-LAND

  1. Rystende aflønninger og prioritering! Man vægter tydeligvis underholdsningsværdier over de faglige oplysende i VIA. Man kunne have fløjet verdens bedste tænker i uddannelse ind fra et hvilket som helst sted i verden til de penge.

    • Ja, sikken et arrangement man kunne have lavet, hvis man kunne slippe for at “brande” den ene og den anden. Mon ikke “brandingen” var kommet af sig selv, ved at man have fulgt ordentlige formål?

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.