Ove Kaj Pedersens ”hvad ellers?”

Ove Kaj Pedersen skriver i en af sine tre kronikker i sidste uge, hvor han glødende forsvarer “konkurrencestats”-ideologien, at han slet ikke ”kan forstå, hvad Peter Kemp mener”, Hvad skriver Ove Kaj da, at Kemp siger?. Jo, Kemp er kritisk over for, at uddannelsessystemet har for meget fokus på arbejdsmarkedet. Men sådan har det da alle dage været, siger Kaj Pedersen. ”Hvad ellers?” spørger han ligefrem.

(Lad lige kursiven stå og blinke!)

Men sådan kan man kun spørge, hvis man er blevet en form for politisk-økonomisk autist. I vores formålsparagraffer for f.eks. børnehaver, skoler, gymnasier og universiteter står der ikke noget om ”jobs”, tværtimod. Og ser man på hele den åndsvidenskabelige eller politiske tradition står der aldrig noget om ”arbejdsmarkedet”. Der kan muligvis stå noget om ”arbejdet”, men der er ikke i OKP’s forstand. OKP kan finde sit ”hvad ellers?” i 99,99% af den vestlige kulturkreds. Ja, han kan gå en tur på biblioteket og tage 99,99% af bøgerne ned fra hylden, eller han kan gå en tur i skoven og snakke med et menneske. Og skal et ungt menneske ikke kunne tage moralsk stilling til verdens begivenheder? F.eks. til terrorangrebet i Paris? eller til situationen i Ukraine? Til det arabiske forår? ja, alt muligt andet? Det er alt sammen “hvad ellers?”. I konkurrencestats-ideologien er alt dette “hvad ellers” bare et intet”.

En ting er, at OKP synes, at hans egen disciplin, den politiske økonomi, er spændende – det er fint nok – men at sige ”hvad ellers?” til, at pædagogik, uddannelse og dannelsesprocesser handler om andet og mere end arbejdsmarkedet, det er da helt ude i hampen og potentielt totalitært. Har børn og voksne slet ingen æstetiske, politiske, håndværksmæssige, etiske, filosofiske og religiøse behov? Bare for at nævne lidt af det, som åbenbart nu hedder ”hvad ellers?”

Og man må huske på, at Pedersens ideologi er officiel centrum-venstre politik for hele landet, at den bliver hyldet på Politikens lederplads af avisens chefredaktør, at den ligger til grund for alle de nye skolelove, og at den dominerer DPU’s centrale organer. Det er ikke så sært, at landet sander til.

Statsministeren? Hun siger at, konkurrencestaten da kun er ”et lille ord”!

Men er staten ikke et “hvad ellers?”? Er universitetet, som Ove Kaj Pedersen arbejder på, ikke et “hvad ellers?” Er Politiken ikke et “hvad ellers?”

Alt er “hvad ellers?”

Hvad ellers?

 

Litteratur:

Pedersen, O.K. (2015). Menneskets frihed i markedet. Fællesskabet., Politiken, d. 20. januar.http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE2516557/menneskets-frihed-i-markedet-gennem-faellesskab/

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.