Tak til SAS’ sans for dannelse!

SAS har udgivet en herlig reklamevideo, som understreger, at mange af de fineste ting i skandinavisk og dansk kultur er udsprunget af interessen for andre dele af de europæiske, amerikanske og persiske livsformer. F.eks. får vi at vide, at demokratiet har græsk oprindelse, hvilket åbenbart er meget kontroversielt for Dansk Fryseparti. SAS’ video er en hyldest til Skandinavien, til verden, til at rejse og til at bearbejde rejseindtrykkene i nye politiske og æstetiske formater, når man kommer hjem.

Der er tre grupper, som står i modsætning til SAS’ fine budskab, den første eksplicit, og den anden stadig implicit:

 

1.

Vores ny-identitære højrefløj mener helt eksplicit, at videoen er et opgør med ”det skandinaviske”, noget som denne højrefløj altid ellers har været totalt ligeglad med. Der er nærmest dannet en højre-identitær shitstorm mod den lille video. Det siger noget om dannelsesniveauet på vores nationalistiske højrefløj, at man vil gøre ”Skandinavien” – eller Danmark for den sags skyld – til et lukket og selvrefererende system, og at identitets-højre sætter nationen og kulturel inspiration som modsætninger.

 

2.

Men det er skam ikke kun højrefløjen, der har denne skavank, og nu er vi ovre i den mere implicitte modstand mod videoens budskab. I DR-Debatten i går kunne man høre chefredaktør på Børsen,Bjarne Corydon, som var blandt de hovedansvarlige for skolereformen, og André Rogaczewski, som er formand for regeringens Teknologipagtrådet og direktør for Netcompany, udbrede sig uden forbehold om konkurrencestatens lyksaligheder. En tredje debattør påpegede nærmest minimal-fornuftigt, at konkurrencestaten indebar et meningstab. Det har hun mere ret i, end hun tror. Konkurrencestaten er nemlig en decideret syntese af de værste sider af neo-liberalistisk og post-kommunistisk ideologi, og denne syntese gør direkte op med demokrati, dannelse og fortid. I stedet skal alle børn og voksne være små økonomiske opportunister i Koncern-Danmarks globale nysprogseventyr. Det kan da kun gøre av på sjælen.

Corydon og teknologi-formanden – dvs. denne pædagogik-fjendske forening af økonomisk og teknologisk tristesse – forstod ikke en brik af den stille indvending fra meddebattøren. De skulle bare have noget mere af et eller andet, de kaldte for ”vækst”. Clemens var ordstyrer, men han viste ingen sans for problemstillingens dybde.

Måske var castingen også noget skæv. Det var de to fine herrer mod lidt mere tilfældige og psykologiske debattører. Det endte som Corydons aften. Det var en slags 2013. Fuldstændig som hos Dansk Fryseparti under punkt 1 endte vi derfor med en lukket national anti-dannelse, nu blot i en teknokratisk version, som ingen sans har for vores forbindelse til Athen og oldtidens demokrati eller til noget som helst andet fra gamle dage.

Konkurrencestatsideologerne og Corydon tror, at ”demokrati” er knyttet til ”velfærdsstaten”. Men med den analyse er det desværre slut med demokratiet, fordi Konkurrencestaten jo nu har afløst ”velfærdsstaten”. Det er derfor, der er brug for Athen.

 

3.

Endelig er det værd at nævne den ny-identitære venstrefløj. Den mener ikke, at der findes køn, land eller historie. Nogle mener endda, at Danmark er statsracistisk og er præget af “hvidhed”. Dette synspunkt er faktisk lidt i familie med konkurrencestatens post-kommunisme. Der er en fælles rod i Foucault. Vi skal væk fra alt og hen til Google. Alt skal slettes til fordel for en eller anden “diskursiv” sammenhæng mellem konstruktion, data og fremtid. De venstreidentitære er med deres foragt for dannelse også lidt tæt på Teknologirådet, og dermed på en særlig tidstypisk fortsættelse af konkurrencestaten. En anden og beslægtet “fortsættelse” af konkurrencestatsideologien vil evaluere alt med reference til FN’s Verdensmål. Det er den slags udskejelser, som foregår på SDU, men også i omegnen af det Radikale Venstre, f.eks. hos professor Peter Lauritsen. Den er også gal hos Politiken, kan man roligt sige, som f.eks. vil fundere moderne højskoler på den venstreidentitære ungdom, som generaliseres til ungdommen som sådan, og på klimabevægelsen potentielle one-fact verden. Men Politiken har også været en slags Konkurrencestatstidende siden 2013.

Sidste skud på den nyvenstreorienterede ideologi er, at skuespillere ikke kan spille rolle af anden seksuel observans end dem selv. Og en almindelig amerikaner kan ikke skrive om at være mexicaner. Det er kunstdræbende på den store klinge. Og på Politiken må en kvinde ikke ”vimse”. Den unge generation er på totalitær vej.

Det ene med det andet. Dejligt med lidt SAS-reklame, som gør rejse og hjemkomst, fortid og fremtid, til dannelsens kerne. Det trænger anti-dannelsens ideologer til at lære noget af.

En Anton Johansen gjorde i Politiken d. 25/2 opmærksom på, at ånden SAS’ reklame minder om Benny Andersens digt “Verdensborger i Danmark”.

 

Links:

SAS’ video

DR’s Debatten, d. 13. februar

 

2 tanker om “Tak til SAS’ sans for dannelse!

  1. Beklager – men dit indlæg er nok noget af det mest ubegavede, jeg endnu har læst! Det er jo netop ikke dannelse, men simple faktuelle fejl. At du hæver det til dannelse, er måske det mest skøre i det hele. Og så skulle du måske gøre dig selv den ulejlighed at læse lidt op på verdenshistorien og kulturteori – det ville klæde dig.

  2. Arghh Thomas for helvede ! I tidehvervsbrægende prædikanter, hvor er det dog irriterende: Gud er alt, jeg er intet og du er et fæ ! – er mottoet og så fuld gas på polemikken, ikke. Jeg har ellers fulgt dig med stor interesse og været rigtig glad for dine gode opgør med Danmarks Pædagogiske Oligarki og modet til at tale magten ret imod (en ægte skandinavisk værdi måske), men det synes mig altså at kæden springer af for dig engang imellem. Nu med den åndssvage SAS reklame, som blot føjer spot til spe i rækken af nedgørelse af værdier. Udannet og dum, det er hvad reklamen er. (SAS´ reklamebureau har dog i en tidligere, men lige så stupid, reklame forsøgt at finde og dyrke en skandinavisk værdi, hvor Mads Mikkelsen i blød indpakning og med alle reklame stunts udtaler: “Sharing is typical Scandinavian”). Idioter, idioter, idioter ! kan man kun sige, for hvornår er “sharing” blevet a typical scandinavian value ? Det får vi altså lagt ud i verden, mens du – med din patos – bidrager til, at vi ikke skal være stolte af vores demokratiske traditioner – ehh altså ! Du lavede de samme tossestreger for små 3 uger siden, hvor jeg tænkte, hvad fanden sker der for Thomas Rømer. Dengang var det Jyllandsposten der gjorde sig morsom på bekostning af Kina´s problemer med Corona virus i endnu en dum tegning. Din kommentar i blokken (29. jan. d.å.) var: “Det er tegneren Niels Bo Bojesen, der har begået det fine kunstværk, som i dybde og fortolkningsmuligheder ikke lader Muhammed – karrikaturen noget efter”. Jamen altså, hvordan fanden kan du synes det er ok, at lave grin med et land der kæmper med en dødelig virus ? (potentielt panepidemisk) – og nej !, det er heller ikke hverken dannet eller dansk at forhåne andres religion med dumme tegninger. Åndsvidenskabens bud lyder: noget er bedre end andet !, men det kan Jyllandsposten, SAS og nu altså også Thomas Rømer godt have lidt svært ved at ramme engang imellem.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.